Home / Cultură / Cu ambasadorul George Maior despre spionul total

Cu ambasadorul George Maior despre spionul total

Distribuie

 

Excelența Sa George Cristian Maior, ambasadorul României la Washington, a venit la Tîrgu Mureș atât în calitate de autor cât și de prezentator al unor volume ce au fost lansate. Deși publicul târgumureșean a fost văduvită de lansarea volumului pe care l-a coordonat „Spion pentru eternitate: Frank Wisner”, un scurt interviu poate vă va incita să îl căutați.

????????????????????????????????????

 

Reporter: Ce vom descoperi în această carte pe care ați coordonat-o?
George Cristian Maior: Veți descoperi biografia spionului total, ceea ce este întotdeauna interesant, dar din perspectiva istoriei noastre naționale. Este cu atât mai relevant cu cât activitatea domnului Wisner a început în România după 23 august 1944. A fost dislocat în cadrul misiunii militare americane pentru a gestiona, inițial, problema piloților americani căzuți pe teritoriul României. Dar nu acesta este lucrul care m-a pasionat în ceea ce-l privește pe domnul Wisner, ci faptul că a fost primul oficial american care a avertizat serios Guvernul de la Washington asupra tendințelor Uniunii Sovietice de a acapara politic această zonă a Europei. Nu uitați că era o perioadă în care America cu URSS erau aliați. Frank Wisner a avut acest curaj și a luptat pentru independența acestui popor mai mult decât alții și arhivele arată acest lucru. Ceea ce este relevant în privința domnului Wisner este că și fondarul CIA, deci cu activitatea începută la București, în 1947-1948 a fost printre fondatorii agenției și a fost primul director al Operațiunilor Secrete ale CIA-ului. Veșnic și-a adus aminte de experiența sa din România și înainte de a muri a și lăsat o scrisoare impresionantă despre valorile și virtuțile acestui popor și faptul că el merită, în opinia domniei sale, libertatea. Asta se întâmpla prin anii 70. Eu cred că, aducând în memoria românească asemenea personaje, ne putem da seama și de gradul mare de interacțiune între România și America, pe frontul luptei pentru valori și libertăți și pe de altă parte este un spion fascinant, este un mit în ceea ce privește spionajul mondial, este unul dintre cei care au înființat cea mai puternică organizație de informații din lume și practic activitatea sa profesională a început din România.

 

????????????????????????????????????

Rep.: Spuneați că Frank Wisner era spionul total. Ce înseamnă un spion total?
George Cristian Maior: A fost capabil să conducă și operațiuni clandestine, în diverse colțuri ale lumii, a fost capabil să conducă structuri de informații, structuri de analiză, a generat și elemente noi în ceea ce privește activitatea de contramăsuri la propaganda rusească, o propagandă mai subtilă de tip occidental, practic a trecut prin toată gama muncii de informații.

Rep.: Cât de des apar astfel de spioni totali?
George Cristian Maior: Foarte rar.

Rep.: Cât de dificil este să documentezi o asemenea carte, ținând cont că arhivele sunt de multe ori inaccesibile?
George Cristian Maior: O muncă asiduă în arhive, o să se deschidă acum după 50 de ani – 60 de ani și în Statele Unite, eu l-am cunoscut pe fiul lui, un mare diplomat american, care se numește tot Frank Wisner – dar Jr. – și mi-a dat din arhivele familiei niște referințe interesante referitoare la viața lui în România, inclusiv întâlniri cu Regele Mihai pe care le-a avut în acea perioadă, inclusiv întâlniri cu diplomații vremii, cu autoritățile de atunci.
A consemnat Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.