Cum ne ajută terapia Bowen Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 5966 Vizualizări

Cum ne ajută terapia Bowen

ruxanda raduMedicina alternativă ce constă în metode de diagnosticare și tratament aflate în afara medicinei convenționale a câștigat tot mai mult teren, în ultimii ani, și în țara noastră, motiv pentru care pacienții și-au îndreptat atenția asupra unor terapii și tehnici care să presupună mai puține medicamente agresive. Un exemplu în acest sens este și terapia Bowen, care se bazează pe declanșarea capacității de autovindecare a propriului nostru corp. Despre această terapie discutăm cu Ruxanda Radu, psiholog și terapeut Bowen, acreditat de Bowen Therapy Academy of Australia, care ne explică cum acționează aceasta asupra organismului uman.

Reporter: Când a apărut în țara noastră terapia Bowen?
Ruxanda Radu, psiholog și terapeut Bowen: Terapia Bowen a fost concepută de către Tom Bowen prin 1950. În România, ea a intrat în anul 2007 prin discipolii lui Bowen, care au apucat să învețe de la el și care au început să țină cursuri în lume. De atunci, în țara noastră au început să apară foarte mulți terapeuți, pentru că s-au ținut și se țin în continuare cursuri de formare. Pentru că este o terapie complementară, la ea poate să acceadă în principiu oricine, dar datorită complexității și particularității terapiei nu merge oricine să facă această terapie, ci în general oamenii preocupați de sănătate sau oamenii care au de-a face cu alte terapii complementare. La bază, eu sunt psiholog și am avut dintotdeauna o atracție pentru tot ce înseamnă terapii alternative și cred că acesta a fost și motivul pentru care am găsit-o sau m-a găsit ea pe mine.

Rep.: Ce presupune această terapie și cum acționează asupra organismului uman?
R.R.: Este o terapie manuală prin care se aplică o serie de mișcări delicate prin care se transmit niște impulsuri. Mișcările se execută la nivelul pielii, respectiv se acționează la nivelul țestului conjunctiv de sub piele prin care se transmite mesajul în tot corpul. Aceste impulsuri dau un mesaj către creier, care este apoi procesat și merge acolo unde este nevoie. Se întâmplă, spre exemplu, că o persoană are dureri de cap și tu îi faci mișcări în zona gleznelor sau în talpă tocmai pentru că prin această fascie care înconjoară musculatura aceste impulsuri se transmit și răspunsul acestor impulsuri sunt dirijate acolo unde este nevoie. De ce? Pentru că acum există tot mai multe studii care arată că organismul se „strică”, dar el are capacitatea de a se „repara”, de a se autovindeca. Aceasta este capacitatea pe care o declanșează terapia Bowen în pacient – de reechilibrare a organismului și de vindecare.

Rep.: Sunt familiarizați mureșenii cu terapia Bowen?
R.R.: La început, în Târgu-Mureș, existau foarte puțin terapeuți. Ei au început să apară la un an, doi, trei după apariția în România a terapiei. Eu am terminat, spre exemplu, cursul de terapeut în urmă cu 4 ani. Atunci existatu, cred, doi terapeuți, dar foarte „invizibili” în oraș. În prezent, numărul terapeuților este în creștere. Unii dintre ei au o activitate mai intensă, iar alții cu o activitate mai mascată, să zic, mai în umbră. Lumea începe să cunoască mai multe despre această terapie. Cred că cea mai bună informație rămâne în continuare efectul pe care îl are terapie și informația care se transmite de la un om la altul.

Rep.: După câte ședințe încep să se vadă rezultatele?
R.R.: Dacă m-ar întreba un pacient acest lucru, nu știu dacă i-aș răspunde. Pentru că omul are nevoie de informație și de niște repere, aș putea să spun că există o medie de trei ședințe, dar pot fi situații în care după o ședință pot să apară primele reacții și modificări în patologia cu care se prezintă pacientul, dar pot să existe reacții doar după zece ședințe. Totul depinde foarte mult de acutizarea, cronicizarea problemei, de problemele de sănătate asociate și dacă pacientul are deja un diagnostic stabilit de către medic. Sunt pacienți care vin cu diagnostic, dar sunt și pacienți care vin doar cu simptomele și dacă ele nu sunt clar depistate, terapeutul acționează asupra simptomelor respective, dar efectul poate să apară ceva mai târziu, pentru că nu te adresezi din prima cauzei.

Rep.: Cât de important este ca pacienții să aibă o gândire pozitivă și o colaborare cu terapeutul în momentul în care decid să urmeze terapia?
R.R.: E foarte important să colaboreze, să-și dorească să se vindece, să-și dorească să-și revină și să nu fie doar o chestiune de fațadă, adică să fi venit la terapeut doar pentru a scăpa de gura soției sau a copilului. Sau să vină doar ca să-și mai bifeze un tip de terapie pe care a încercat-o în ideea în care să-și confirme că, de fapt, nimic nu-l poate vindeca. Aceștia sunt pacienții care se autovictimizează și nu vorbim în special despre aceștia. Acesta sunt doar cazuri izolate. În principiu, pacienții pe care i-am avut au simțit ameliorări în problemele pe care le-au avut. Au fost pacienți care s-au vindecat de problema cu care au venit, dar cei mai mulți și-au ameliorat foarte mult problemele. Fie au ajuns să nu mai folosească o parte din medicamentele pe care le foloseau, fie și-au îmbunătățit foarte mult calitatea vieții. Spre exemplu, dacă înainte foloseau o cârjă, acum nu o mai folosesc sau dacă aveau nevoie de sprijin la urcarea sau coborârea scărilor, acum nu mai au. Dacă nu puteam să care o plasă de cumpărături, acum pot să o ducă. Depinde de psihicul pe care pacienții îl au și de deschiderea pe care o au. La care am simțit că sunt probleme de acest fel, am lucrat și la psihicul lor, deci înainte să începem terapia avem o mică discuție și încerc să le insuflu sentimentul acela de bine, că se poate, că depinde foarte mult de ei și că în puterea lor stă să modifice ceva în starea pe care o au, să nu aștepte de la alții să vină neapărat vindecarea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE