Home / Cultură / Colindatul cu turca, obicei de veacuri pe meleagurile Idicelului

Colindatul cu turca, obicei de veacuri pe meleagurile Idicelului

Distribuie

DSC_1612Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă ”Sculați gazde nu dormiți” de la Idicel Pădure a readus în atenție un vechi obicei, cel al colindatului cu turca, adus pe scena Căminului Cultural din Idicel Pădure de tinerii din sat. Acest obicei străvechi continuă la Idicel, zonă prielnică datinilor, locul unde tradițiile nu au fost dezrădăcinate cu totul, grație oamenilor locului care, duc mai departe tradiția veche de când lumea. ”Legat de această sărbătoare a Nașterii Domnului, poporul nostru are una dintre cele mai bogate și mai frumoase creații de datini și obiceiuri,  tezaur de colinde și cântece străvechi. Cea mai amplă datină de Crăciun pe Valea Idicelului, în special la Idicel Pădure este turca, țurca cum i se spune pe vremuri, sau ceata colindătorilor. De obicei în această zonî se constituie două, sau mai multe turci, una pe Valea Cornii, și cealalată pe Valea Mare. La începutul postului, sau de Sfântul Nicolae, grupurile se adună și își aleg membrii cetei, fiecare primind o anumită funcție, cea mai importantă fiind cea de vătaf, sau șeful cetei. După alegerea șefilor, ceata își caută o gazdă unde se strânge în fiecare seară, unde repetă colindele specifice turcii. Aceste seri pe vremuri erau și un fel de șezători la care paricipau și fetele, fiind prezenți de asemenea fluierașul și vioristul cetei. Ceata, sau turca colindă începând din seara de Ajun,  pe la toate casele mai întâi, apoi merg la sfânta biserică pentru sfințirea turcii, și binecuvântarea de către preot. Mai de mult, pe la case se aduceau colaci, cârnați, bani, în locurile unde era o fată de măritat o și jucau”, a precizat părintele paroh Eugen Micu din Idicel Pădure.

Ritual precreștin

În toate zilele de sărbătoare, până la Anul Nou ceata turcii organiza joc la cămin, ocazie pentru băgarea fetelor în joc. Fetele tinere trebuiau jucate de un membru al cetei, prilej cu care ele deveneau fete ”mari”, adică aveau dreptul de a se mărita. Fetele jucate erau obligate să mai aștepte un an, ele trebuiau să privească la altele cum jucau la horile și nunțile satului. La idicel Pădurea turca trebuia să colinde după tradiție la toate casele satului, acum în schimb se colindă doar unde sunt invitați sau primiți. ”Colindatul cu turca este un ritual precreștin, încreștinat în timp de către biserică. Componenta sa are mai multe elemente precreștine, de origine dacică. Desfășurarea turcii dramatizează un vechi ritual de sacrificiu. Marele istoric al antchității Herodot, în anul 500 Înainte de Hristos, referindu-se la obiceiurile dacilor amintește de ceremoniile ce se desfășurau în timpul nopților de iarnă, în cinstea lui Zamolxis, când se dansa în jurul focului iar participanții erau îmbrăcați în piei de animale, cu măști pe cap, de urs, de lup, de cerb, de capră, jucând într-un dan circular și furios. Biseria a preluat apoi aceste obiceiuri, iar ele au ajuns până la noi. Din păcare, pe Valea Mureșului, din ce cunosc eu, această tradiție se mai păstrează doar în câteva sate”, a menționat părintele Eugen Micu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.