FOTO: Seară de suflet pe acorduri de colinde la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 484 Vizualizări

FOTO: Seară de suflet pe acorduri de colinde la Reghin

DSC_1875Casa Municipală de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin a primit luni, 28 decembrie vizita colindelor și a cântecelor de iarnă aduse de concertul intitulat ”Ler, flori de ger”, demers artistic inițiat de reghineanul Valentin Câmpean cu sprijinul unor prieteni și  sponsori inimoși și iubitori de folk și colinde din Reghin.

Oameni cu suflete curate

DSC_1885Gazda serii a fost bistrițeanul Florin Săsărman, cel care ia poftit pe scenă pe colindătorii de seamă veniți de pe la Constanța, Baia Mare, Reșița, și nu în ultimul rând de la Reghin. ”Rugămintea mea este să vedeți în acești colindători care vor urca pe scenă niște copii. Eu îmi asemui colegii care, cântă colinde sau cântece de Crăciun, ca și acei păstori care au văzut raza coborând din stea către o peșteră din Betleem, și s-au dus să vadă ce este acolo. Acei păstori au văzut îngerii cântând. Nu mai știm nimic ce s-a întâmplat cu ei a doua zi, dar nu am nici cea mai mică îndoială că stirpea lor nu a dispărut de pe pământ în acești 2015 ani scurși de atunci. Fără voia lor am să vă rog să-i priviți ca pe niște copii, ca pe niște oameni cu suflete curate, gata să vi le dăruiască cu ocazia acestui spectacol”, a spus în deschiderea spectacolului Florin Săsărman.

DSC_1801Prima ”ceată” de colindători care a urcat pe scenă a fost compusă din Angela Kiss Mariașiu și Daniel Iancu, o reghineancă și un constățean, uniți întru dragostea de folk, concretizată în Festivalul Ilva Fest de la Lunca Bradului. Cei doi au primit aprecierea binemeritată pentru colindele mai vesele, mai triste, finalul recitalului fiind aplaudat la scenă deschisă pentru interpretarea piesei ”Galbenă gutuie”” semnată de regretata Tatiana Stepa.

Magda și Sorina, din nou împreună

DSC_1812A urmat un moment special al serii, reunirea după decenii a duetului care scria istorie pentru Reghin în peisajul folkului românesc, după mai mult de trei decenii Sorina Bloj și Magda Puskas au dat viață împreună binecunoscutelor piese ale Grupului Ecou, ”La o cană cu vin” , ”Taina” , ”Lumină” ,sau ”Din copilărie”.

Remember ”Colectiv” cu Maria Gheorghiu

DSC_1853A urmat să urce pe scenă altă voce minunată a folkului românesc, Maria Gheorghiu aducând reghinenilor piese precum „Pe la case luminate”, „Ding, dong, ding” , „Punți înghețate” sau „Cântecul Reginei”. Momentul special al recitalului Mariei Gheorghiu a fost adus de piesa ”Rugă colectivă”, cîntec compus în memoria victimelor din Clubul Colectiv. ”Povestea acestui cântec se leagă de data de 30 octombrie, 2015. Nimic nu mai e la locul lui de la această dată. Cu toții știți ce s-a întâmplat, dar pentru mine acest moment are o dublă semnificație, pentru că în aceea zi ar fi trebuit să sărbătoresc izbânda cu spectacolul meu ”Sub zodia Mariei ” care se juca la teatrului de pe Lipscani. În aceeași seară însă, ajunsă acasă am văzut știrile care începeau să curgă pe toate televizionile despre tragedia din ”Colectiv”. O perioadă nu am putut să cânt deloc, și m-am retras în mine și am reușit să compun acest cântec, în speranța că el va fi clopot prin care să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat în acea tristă zi de 30 octombrie, 2015”, a spus Maria Gheorghiu.

O, ce veste minunată”

DSC_1780A venit rândul lui Florin Săsărman să aducă publicului frumoasele colinde românești, multe dintre acestea învățate în casa bunicii din partea mamei, în satul Cristeștii Ciceului, județul Bistrița Năsăud. Finalul spectacolului ia adus pe toți colindătorii pe scenă care au cântat alături de publicul prezent ”O ce veste minunată”, moment care a consfințit o seară de poveste pe acorduri de colinde și muzică de iarnă în Casa de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin.

[zizigallery id=1875]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE