Share

Home / Administratie / Calitatea mediului, unitatea de măsură a activității APM

Calitatea mediului, unitatea de măsură a activității APM

111Agenția pentru Protecţia Mediului Mureș (APM) este reprezentantul în teritoriu al Ministerului Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice, având atribuții de elaborare avize, autorizații, de monitorizare a calității mediului, de urmărire a modului de administrare a ariilor protejate ș.a.

Principala activitate a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş este emiterea de acte de reglementare. În 2015, APM a emis 123 de autorizaţii, 2093 de clasări ale notificărilor (se emit pentru activităţile care nu au impact asupra mediului), 57 de acorduri de mediu, 25 de transferuri de autorizaţie.

În ceea ce privește monitorizarea calității factorilor de mediu, activitatea APM a decurs fără probleme, cu unele excepții. “Din punct de vedere al dotărilor am reuşit să le menţinem în funcţiune pe toate, deci mă refer la staţia de monitorizare a radiaţiilor, a radioactivităţii, întreţinerea sa este scumpă, dar am reuşit să o menţinem în funcţiune tot timpul pentru a putea trimite la Bucureşti date de calitate despre radioactivitatea aerului. Suntem dotaţi foarte bine pentru măsurarea radioactivităţii tuturor factorilor de mediu – sol, aer, vegetaţie, apă – brută şi potabilă. Unde am avut anumite lipsuri sunt la aceste staţii fixe de monitorizare a calităţii aerului care sunt în proprietatea Ministerului Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice şi care fac parte din reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului. Nu au fost bani pentru mentenanţa lor şi pentru reparaţii. În urma vizitei doamnei ministru (n.a. fostul ministru – Grațiela Gavrilescu) la Târgu-Mureş, în acest an, s-a introdus în regim de urgenţă repararea acestor staţii care vor fi în funcţiune până la sfârşitul anului”, precizează Dănuț Ștefănescu.

Aceste staţii sunt urmărite de Uniunea Europeană, în principal, în marile aglomerări urbane. O aglomerare urbană înseamnă minim 250.000 de locuitori. “În ceea ce priveşte unitatea mobilă de măsurare a concentraţiei de amoniac avem un autolaborator care este cel mai modern din România la ora aceasta, a funcţionat cel mai mult în acest an, am avut foarte puţine defecţiuni pe care le-am remediat destul de repede”, completează directorul executiv.

112

Principala realizare a conducerii APM Mureș este modernizarea şi aducerea clădirii în care își are sediu la un standard normal, cu toate dotările şi cu toate avizele, inclusiv cel al PSI. “Din acest punct de vedere ne-am îmbunătăţit foarte mult mediul de lucru, avem toate condiţiile şi lucrăm acum într-o clădire mult mai prietenoasă atât pentru angajaţi cât şi pentru cei care beneficiază de serviciile noastre”, susține directorul executiv al APM Mureş, Dănuț Ștefănescu.

La execuţia lucrărilor de modernizare s-a avut în vedere şi eficienţa energetică a imobilului, astfel încât clădirea este izolată termic foarte bine, cu BCA şi polistiren expandat, iar consumul de gaz a scăzut foarte mult.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Programul de lucru de la ghişeul “Permise şi certificate de înmatriculare”

Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş informează că vineri, 16 august, programul …

Share
Share