Home / Invatamant / Ioan-Aurel Pop, model al comunităţii academice din Transilvania

Ioan-Aurel Pop, model al comunităţii academice din Transilvania

Distribuie

DSC_0121Aula Magna a Universităţii “Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 3 iunie, şedinţa festivă a Senatului UPM consacrată decernării titlului de Doctor Honoris Causa
academicianului prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, distinsă personalitate a ştiinţei şi culturii contemporane, membru titular al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, rector al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, în semn de apreciere a contribuţiilor aduse la cunoaşterea şi promovarea istoriei poporului român în cultura universală.

Model de urmat pentru comunitatea noastră academică

DSC_0105Personalitatea prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop a fost evocată de prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul UPM Târgu-Mureş. “Tradiţia recunoaşterii contribuţiilor ştinţifice şi culturale, a proclamării şi promovării valorilor academice este menirea principală a unei universităţi. În spiritul acestei tradiţii, oferim astăzi expresia cea mai înaltă a recunoaşterii noastre academicianului Ioan-Aurel Pop. Acest cadru festiv ne oferă onoranta ocazie de a recunoaşte o personalitate de excepţie în domeniul istoriei, care prin competenţa şi reputaţia ştinţifică, profesionalismul şi dăruirea în slujba ştiinţei, prestigiul şi credibilitatea de care se bucură, reprezintă un model de urmat pentru comunitatea noastră academică. Este un adevărat privilegiu pentru Universitatea „Petru Maior” să poată oferi această distincţie ca semn al recunoaşterii unei bogate activităţi didactice de cercetare şi inovare în domeniul cunoaşterii şi promovării istoriei poporului român în cultura universală, unui distins membru titular al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane, rector al Universităţii „Babeş Bolyai din Cluj Napoca”, a precizat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Remarcabil reprezentant al istoriografiei româneşti

DSC_0110Preocupările academicianului Ioan-Aurel Pop pentru istorie, în special istoria medievală a Transilvaniei, au fost elementele care au cântărit în decizia Senatului UPM Târgu-Mureş de a-l primi în rândul comunităţii sale academice pe rectorul Universităţii “Babeş Bolyai”, lucru subliniat şi de decanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul UPM Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Iulian Boldea. “Academicianul Ioan-Aurel Pop este autor a numeroase cărţi, articole cu subiecte din istoria medievală a Transilvaniei, a României, istoria central-europeană a Evului Mediu, implicându-se în mod activ în viaţa ştiinţifică naţională şi internaţională. Ca mărturie a recunoaşterii prestigiului activităţii ştiinţifice, domnia sa este membru în numeroase organisme ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Este autorul a peste 30 de cărţi şi peste 200 de articole publicate în ţară şi străinătate, primind de-a lungul timpului importante premii şi distincţii, printre care Premiul “George Bariţiu” al Academiei Române în 1991 şi Premiul de Excelenţă al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Dată fiind anvergura personalităţii domniei sale, Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş este onorată să confere titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Ioan-Aurel Pop, remarcabil reprezentant al istoriografiei româneşti”, a menţionat prof. univ. dr. Iulian Boldea.

Modelul unei generaţii

DSC_0102Prezentarea “Laudatio” pentru distinsul oaspete a fost făcută de către  prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului UPM Târgu-Mureş, care l-a definit pe academicianul Ioan-Aurel Pop ca fiind un model al comunităţii academice de astăzi. În discursul său, preşedintele Senatului UPM a făcut unele referiri la tânărul student Ioan Aurel-Pop, care avea să devină în scurt timp un adevărat lider al generaţiei sale. “În 1977, cu colegii din anul I al Facultăţii de Istorie şi Filosofie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” culegeam primele referiri despre profesorii noştri, despre colegii noştri mai mari. Atunci, în primele zile ale începutului de an, am aflat pentru prima dată despre studentul la istorie din anul III Ioan-Aurel Pop, care-şi uimea profesorii prin cunoştinţele sale, remarcat, spuneau unii, la Bacalaureat de un fost profesor de-al nostru. Am participat apoi la o şedinţă a Cercului de Istoriografie şi Istorie Medie, unde Ioan-Aurel Pop a prezentat o comunicare despre cronicile braşovene, cred cu referire la Cronica protopopului Vasile. Pentru că atunci urmam şi cursul de istoriografie, despre cronici, cronicari şi istorici, pe Ioan-Aurel Pop l-am asociat instantaneu cu Ioan Bogdan, marele slavist al istoriografiei noastre de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, poate cel mai mare slavist român, un mare erudit. Prea mult nu greşeam, amândoi erau braşoveni, amândoi erau medievişti prin excelenţă, amândoi aparţin familiei istoricilor erudiţi, doar că unul a fost slavist, iar celălalt, Ioan-Aurel Pop, este latinist. Pentru cei din anul I prezenţi la acea şedinţă a cercului de istorie a fost o experienţă relevantă, atunci pentru noi se contura modelul studentului de la istorie, dăruit studiului, capabil să discute relaxat cu profesorii, cu opinii personale, elegant ca discurs şi gesturi. Ioan-Aurel Pop devenea liderul unei generaţii. Prin ţinuta sa intelectuală, prin cultura sa impresionantă, prin performanţele sale ca istoric, tânărul student de atunci, academicianul de astăzi, a fost modelul unei generaţii, făcându-i pe toţi să înţeleagă că se poate. Sigur, nu la acelaşi nivel, pentru că nu toţi s-au născut cu harul lui, cu talentul lui, cu capacitatea lui de muncă şi, mai ales, cu generozitatea lui, virtutea supremă a intelectualului, şi a creştinului, în fond”, a subliniat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Relevarea trecutului medieval al Transilvaniei

Aplecarea academicianului Ioan-Aurel Pop asupra istoriei medievale a Transilvaniei a fost subliniată de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean. “O mare parte din cărţile istoricului Ioan Aurel-Pop s-au născut şi ca răspuns intelectual la vremurile prin care am trecut. Fiecare om trăieşte şi acţionează conform lumii din vremea lui, cu dramele şi speranţele lui. Să ne aducem aminte de formula Ecleziastului: Căci unde este înţelepciune, este şi mult necaz, şi cine cunoaște multe are parte şi de multă durere… Sigur, nu vrem să dramatizăm, dar istoricul este mai sensibil la lumea prin care trece. De aici, cred, s-a născut viziunea totalizantă a profesorului Ioan-Aurel Pop asupra istoriei românilor, reconstituită, însă, pe o cunoaştere profundă a surselor, multe culese personal din arhivele străine, din Budapesta, Viena, Veneţia etc. Altfel, istoria este o ficţiune, o poezie! Contribuţiile fundamentale ale operei istoricului Ioan-Aurel Pop înseamnă relevarea trecutului medieval al Transilvaniei din secolele X-XVI, trecut dominat, multă vreme, de incertitudini, construit pe ipoteze şi multă naraţiune, înseamnă integrarea istoriei Transilvaniei în fenomenele istorice ale Europei medievale, reabilitând rolul românilor în istoria voievodatului, demonstrând că şi ei au creat istorie. Perspectiva identitară a istoriei românilor, este construită prin apelul la metoda comparativă ca instrument al cunoaşterii. Calitatea stilului, să recunoaştem, ţine şi de talentul omului, eleganţa expunerii, a discursului, care facilitează înţelegerea mesajelor şi reconstituirea evenimentelor şi a fenomenelor istorice”, a spus prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Recunoaşterea şcolii de istorie de la Cluj

DSC_0114Proaspătul Doctor Honoris Causa al UPM Târgu-Mureş nu a rămas dator cuvintelor de apreciere venite din partea mediului academic mureşean, oferind celor prezenţi o lecţie de istorie, gândurile sale despre limba română reliefând faptul că “limba noastră este cel mai important istoric viu, aflat la îndemâna tuturor, mărturisitor al romanităţii românilor”. “Vreau să cred că această distincţie este o recunoaştere, deopotrivă a şcolii istorice de la Cluj, a implicării istoricilor în viaţa cetăţii şi este o mare onoare pentru mine personal, Târgu-Mureş fiind un mare centru academic şi universitar al acestei ţări, cu simboluri multiculturale, pluridimensionale şi lingvistice. Eu vin de la o universitate cu trei limbi oficiale, româna, maghiara şi germana, şi cu mai multe programe în engleză, franceză, suntem din acest punct de vedere europeni, deschişi dialogului, iar oraşul Târgu-Mureş este prin natura lui un mediu al dialogului, cooperării şi conlucrării şi, mai mult, al convieţuirii. Îmi face o mare plăcere că Universitatea “Petru Maior” are un prestigiu deosebit, alături de universităţile surori, de medicină, de arte, care în peisajul învăţământului superior românesc au o voce distinctă, ce reprezintă o mare valoare academică”, a precizat academician prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.