Share

Home / Cultură / FOTO: Castelul din Gurghiu, însufleţit de fotografia veche şi muzica jazz

FOTO: Castelul din Gurghiu, însufleţit de fotografia veche şi muzica jazz

DSC_2514Castelul  Rákóczi–Bornemisza din comuna Gurghiu,  şi-a deschis vineri, 24 aprilie 2015,   pentru al treilea an consecutiv porţile cu prilejul  evenimentului “Ziua Porţilor Deschise  la Castelul Gurghiu”, organizat de Muzeul Judeţean Mureş. Vizitatorii care au trecut pragul castelului au putut vedea expus proiectul de reabilitare a complexului Rákóczi–Bornemisza, precum şi  expoziţia intitulată „Identitate şi cultură. Trei teme, cincisprezece proiecte. Limesul roman ca peisaj cultural – încotro?”., completate de ghidaje de specialitate în castel şi activităţi de pedagogie muzeală pentru cei mici.

“Să atragem oamenii spre castel”

DSC_0048“Este a treia ediţie a acestui eveniment găzduit Rákóczi–Bornemisza din Gurghiu. Este denumit aşa deoarece primul proprietar al castelului a fost Principele Rákóczi, după care a ajuns la familia Bornemisza,  care l-a stăpânit timp de 150 de ani, în secolele XVIII-XIX. Este important ca istoria acestui castel să fie cunoscută de cât mai multă lume. Pentru asta organizăm în fiecare an această zi a porţilor deschise, deoarece castelul nu este vizitabil în timpul anului. Sunt lucrări în derulare, se fac cercetări, şi  măcar pentru o zi, în fiecare an, în primăvară să atragem oamenii spre castel, să nu iasă complet din conştiinţa  colectivă existenţa acestui castel, respectiv să promovăm acel proiect de reabilitare  pe care Muzeul Judeţean la pregătit şi pentru care sperăm că se vor găsi fondurile necesare”, ne-a declarat Panczel Szilamer, şeful secţiei Gurghiu din cadrul Muzeului Judeţean Mureş.

Recital de jazz cu New Landscapes

DSC_0078Ediţia din acest an a venit cu noutăţi, fotografiile etnografice adunate în cadrul proiectului “Fotoetnografica” de pe teritoriul judeţului Mureş,  un vechi atelier fotografic unde vizitatorii s-au putut fotografia, respectiv un recital de  jazz susţinut în curtea castelului de  trupa New Landscapes, format din  Ana Maria Galea (voce), Csikos Daniel (pian) şi Cătălin Milea (saxofon). “În fiecare an dorim să aducem ceva nou la acest eveniment. Atracţia principală din acest an a fost recitalul de jazz susţinut de New Landscapes, care poate să deschidă o serie de alte evenimente, cum ar fi concerte de jazz la castel.  Altă noutate a fost atelierul din cadrul proiectului “Fotoetnografica”  unde, cu ajutorul colegilor de la secţia de etnografie am reuşit să recreem atmosfera  unui vechi studio foto  unde  vizitatorii s-au putut fotografia, pozele rămânând la ei  ca şi suvenir.  Cei mici, care au participat la acest atelier,  şi-au confecţionat şi rame la aceste fotografii, având astfel o amintire despre această zi. Pe lângă asta, elevii au primit de la colegii de la etnografie informaţii despre cum erau îmbrăcaţi oamenii pe vremuri, despre ce înseamnă o ie, sau ce înseamnă fotografia în sine ca şi document istoric”, a spus Panczel Szilamer.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1545]
Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Recital de orgă la Biserica Minoriților

Stagiunea „Seri de vară cu muzică de orgă” programează în această seară, ora 18:00, la …

Share
Share