Sânger, comuna unde proiectele prind viaţă Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 2097 Vizualizări

Sânger, comuna unde proiectele prind viaţă

111Aşezată în partea de vest a judeţului Mureş, în Câmpia Transilvaniei, la 12 kilometri de oraşul Luduş, comuna Sânger este administrată de o echipă de gospodari condusă cu pricepere de primarul Alexandru Măgheran. Care au fostrealizările anului 2015, dar şi despre perspectivele anului 2016, în interviul următor.

Reporter: Cu ce auspicii aţi încheiat anul 2015?

Alexandru Măgheran: Din fericire, la noi GAL-ul a funcţionat foarte bine în anul 2015, toate comunele din zona de câmpie care sunt înscrise în GAL am beneficiat de un buldoexcavator şi am reuşit să realizăm 1 kilometru de asfalt, în valoare de 8,7 miliarde de lei vechi. Dacă analizăm bine, comuna Sânger este cea mai întinsă comună din judeţul Mureş, are 86 de kilometri de drumuri pietruite. Încheieim anul satisfăcător, fără restanţe la plăţi, am plătit în totalitate arieratele, am achitat şi asfaltul, suntem în stadiul de finalizare a plăţii şi anul 2016 îl vom începe cu un bonus de 4,6 miliarde de lei vechi care ne vin înapoi

Rep.: Unde s-a realizat asfaltarea respectivă?

A.M.: Asfaltarea respectivă s-a făcut în satul Cipăieni.

Rep.: Pentru ce era necesar buldoexcavatorul?

A.M.: Achiziţionarea acestuia e o realizare, deoarece cu buldoexcavatorul întreţinem localitatea, mă refer la drumuri şi şanţuri, tot ce apare în domeniul public şi privat al comunei Sânger. E un lucru benefic pentru comunitate, deoarece buldoexcavatorul e multifuncţional, are lamă de zăpadă, cupă şi gheare, nu mai trebuie să facem contracte cu firme private pentru deszăpezire şi nu mai suntem nevoiţi, cum am fost în alţi ani, să închiriem utilaje.

Rep.: Ce alte realizări aţi bifat în anul 2015?

A.M.: Am pus în funcţiune un dispensar uman în satul Cipăieni. Imobilul beneficiază de încălzire centrală şi are laboratoare de consultaţii şi farmacie.

Rep.: Cum sprijiniţi unităţile de învăţământ din Sânger?

A.N.: Suntem la zi cu plata abonamentelor, dotările sunt moderne, iar condiţiile sunt conform cerinţelor europene, cu grupuri sanitare, apă potabilă şi curent, precum şi cu bibliotecă şcolară şi calculatoare. Avem o şcoală şi grădiniţe atât la Sânger, cât şi la Cipăieni. În anul 2016 intenţionăm să modernizăm grădiniţa din Sânger, cu izolaţie şi încălzire central.

Rep.: Ce proiecte aveţi în pregătire pentru anul 2016?

A.M.: Avem în pregătire un proiect prin care dorim să asfaltăm drumuri comunale pe o lungime de aproximativ 10 kilometri. Documentaţia este întocmită, aşteptăm rezultatele evaluării şi ulterior finanţarea. Avem asigurări că până în august 2016, lucrările se vor face. Tot la capitolul proiecte de viitor amintesc dezvoltarea reţelei de canalizare în Sânger şi Cipăieni. Sperăm să realizăm acest obiectiv în anul 2016, pe Măsura 322.

Rep.: Care e în prezent situaţia în ceea ce priveşte apa şi canalizarea?

A.M.: De apă potabilă beneficiază 450 de familii care sunt racordate la reţeaua de apă. Am făcut extinderi, de circa 4 kilometri, la reţeaua de apă, chiar şi la casele îndepărtate, iar pe viitor sperăm să începem canalizarea şi asfaltarea.

Rep.: Cum aţi colaborat cu Consliul Local şi cu consilierii?

A.M.: La noi, Consiliul Local funcţionează foarte bine, stăm la masă, analizăm priorităţile şi alegem proiectele care sunt cele mai utile pentru comunitate.

Rep.: Cum staţi în ceea ce priveşte agenţii economici?

A.M.: Stăm bine, avem la nivel de comună 14 societăţi comerciale. În ceea ce priveşte activitatea agricolă, la noi nu există asociaţii şi lumea e grupată în jurul celor care au utilaje şi îşi lucrează terenul, pot să spun în proporţie de 100%. Suntem o comună foarte harnică şi suntem mândri că suntem sângereni.

Rep.: Cum vedeţi viitorul comunei Sânger peste câţiva ani? Ce ar mai trebui făcut ca să fiţi mulţumit?

A.M.: Mai avem de renovat un sediu administrativ şi dacă finalizăm canalizarea şi asfaltarea, eu sunt mulţumit. Mi-aş dori să avem mai mulţi tineri, deoarece mulţi se mută de la sat la oraş, iar populaţia e destul de îmbătrânită. Nu prea există sprijin pentru tineri ca să vină din mediul urban în cel rural.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE