Home / Invatamant / Colegiul Silvic Gurghiu la “Forum Europeen de L’Apprentissage” de la Nantes

Colegiul Silvic Gurghiu la “Forum Europeen de L’Apprentissage” de la Nantes

Distribuie

IMG_1089 (1)Colegiul Silvic Gurghiu a bifat în cursul acestei săptămâni o nouă prezenţă în Europa, de pare că s-a ataşat în ultimii ani, fiind în ultimii ani o prezenţă  constantă, atât în ce priveşte Concursul European de Silvicultură unde a reprezentat cu cinste România  dar şi la concursuri internaţionale, cel mai recent fiind Young People in European Forests de la Eberswalde, Germania din toamna anului trecut. Cea mai recentă prezenţă europeană a Colegiului Silvic Gurghiu s-a derulat în perioada 6-7 februarie 2015  la Nantes, Franţa, cu ocazia “Forum Europeen de L’Apprentissage”. „Este vorba de o întâlnire care a pus faţă în faţă şcoli cu specializări tehnice (VET) din 16 ţări şi reprezentanţi ai antreprenorilor europeni. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Camerelor de Comerţ şi Industrie: CCI Nantes St-Nazair şi CCI Pays de la Loire. Au participat 16 ţări europene şi peste 30 de instituţii europene  (şcoli VET, companii, organizaţii), totalizând peste 500 de participanţi. Principalul  obiectiv al forumului a fost consolidarea relaţiilor europeane dintre şcolile tehnice şi antreprenori, prin proioecte de mobilităţi europene ERASMUS +”, a precizat prof. dr. ing. Cristian-Teofil Albu, conducătorul  delegaţiei Colegiului Silvic Gurghiu în Franţa.

Dezvoltarea mobilităţilor europene dintre şcoli

“Forum Europeen de L’Apprentissage” a avut ca scop  încurajarea şi dezvoltarea mobiliăţilor europene dintre şcoli, simplificarea schimburilor de experienţă dinte elevi, profesor şi reprezentanţi ai sectorului muncii,  crearea unor parteneriate de lungă durată între instituţii (şcoli, companii), accesul pe piaţa muncii prin proiecte de mobilitate, încurajarea schimburilor reciproce dintre partenerii şi nu în ultimul rând implicarea cât mai bună a companiilor în activităţi de parteneriate cu elevii.

Echipa Colegiului Silvic la Nantes

Echipa Colegiului Silvic Gurghiu, formată din elevii Maria Bogdan (clasa a XI-a B), Diana Cioloca (clasa a XI-a A), Laurenţiu Cif (clasa a XII-a B),  prof. colaborator Vaida Katinka şi coordonator prof. dr. ing. Cristian-Teofil Albu, a paticipat cu mare entuziasm la eveniment, reuşind să demonstreze încă o dată că  instituția pe care o reprezintă se raliază cu cinste școlilor tehnice de mare prestigiu ale Europei. „Selecția şcolilor pentru participarea la acest eveniment s-a făcut pe baza unor  filme tematice reprezentând profilul activităților desfășurate de fiecare școală şi pe baza unor colecţii de fotografii. Materialele trimise de echipa Colegiului Silvic Gurghiu au fost foarte apreciate de organizatori, filmul şi pozele de la noi fiind ulterior folosite pe site-uri ca material de promovare a evenimentului”, a precizat   Cristian -Teofil Albu.

IMG_1022 (1)De la workshopuri la Turnul Eiffel

Programul celor două zile a fost unul plin, de la workshopuri şi concursuri la vizite la principalelelor obiective turistice din Franţa. “Forum Europeen de L’Apprentissage” a debutat vineri, 6 februarie cu discursurile  preşedinţilor celor două Camere de Comerţ şi Industrie, membrilor unor comisii şi comitete europene, reprezentanţi ai autorităţilor publice din Nantes, delegaţi ai companiilor şi şcolilor participante. A urmat o  masă rotundă ce tema  “Europa, centrul schimburilor de produse şi mărfuri”, la care reprezentanţi ai şcolilor şi companiilor (profesori, elevi, antreprenori) implicate în proiecte europene ERASMUS +, au împărtăşit tuturor experienţa acumulată, şi  dezbaterea  “Să ne cunoaștem mai bine – Europa este deschisă tuturor”, activitate de interacţionare pentru elevii participanţi, în care aceştia au avut șansa să-şi împărtăşească experienţele referitoare la proiectele europene.  „Am participat în prima zi la workshopul de cunoaştere şi interacţionare pentru profesori şi antreprenori intitulat  “Schimburi pentru un nou proiect Erasmus+”, ,la care participanţii şi-au exprimat opinii în legătură cu proiectel şi provocările principalelor programe ERASMUS+. A urmat concursul de întrebări fulger despre Europa, activitate la care elevii noştri s-au descurcat foarte bine, eleva Diana Cioloca fiind evidenţiată pe scena evenimentului”, a spus Cristian Albu.

Printre castele, turnuri şi catedrale

Sâmbătă, 7 februarie, a fost ziua dedicată vizitării principalelelor obiective turistice din Nantes,  Catedrala Petru şi Pavel, capodoperă a stilului gotic, Castelul ducilor din Bretania, de pe malul râului Loire, unul dintre ultimele castele medievale, Pasajul Pommeraye, un centru de cumpărături unic ca arhitectură, construit pe trei niveluri. Activităţile din proiect au fost completate de o frumoasă excursie. Călătorind cu maşina, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a trăit experienţa de a asculta valurile Oceanului Antlantic, în golful La Baule, şi de a fi marcată de mesajul artistic şi istoric al unor mari capodopere ale arhitecturii europene, Turnul Eiffel, în gerul iernii, dar cu inegalabila panoramă a oraşului viselor, Catedrala Notre Dame, surprinsă în cântec de orgă, şi nu în ultimul rând  Basilica Sfântul Ștefan şi  Castelul Buda, în jocul luminilor nocturne ale capitalei Ungariei, Budapesta. „Noi, ca şi elevi am avut o serie de întâlniri, mese rotunde unde fiecare şi-a povestit experienţa de elev precum şi posibilităţile de a învăţa în străinătate. De asemenea am avut o competiţie de cunoştinţe generale despre Uniunea Europeană la care echipa noastră a avut rezultate deosebite, în special colega noastră Diana”, a precizat  Maria Bogdan, clasa a Xi-a B.

Tinerii au fost în centrul atenţiei”

IMG_1056 (1)Experienţa europeană  a elevilor de la Gurghiu a fost apreciată şi de prof. colaborator Vaida Katinka, încântată şi ea  de arhitectura şi istoria locurilor vizitate.  “A fost o experienţă  plăcută,  în special  alegerea locului de desfăşurare al evenimentului. Nantes este un  oraş cu o arhitectură minunată, locul unde arta tradiţională este completată de cea contemporană care oferă un spectacol complex fiecărui vizitator. În ce priveşte “Forum Europeen de L’Apprentissage” mi-a plăcut faptul că s-a mizat pe cunoaşterea patrimoniului cultural al Europei,  faptul că tinerii au fost în centrul atenţiei, unii şi-au împărtăţit experienţele de ucenici, alţii au participat la diferite workshopuri, fiecare rămânând cu un bagaj impresionant de cunoştinţe la final. Am remarcat că se pune accent pe activităţile practice, şi foarte mult pe schimburile de experienţă în domeniu. Elevii au astfel şansa de a se deplasa, de a experimenta lucruri noi şi mai apoi de a le aplica la întoarcerea în ţară”, a precizat Vaida Katinka, profesor colaborator, membru  al delegaţiei Colegiului Silvic Gurghiu la “Forum Europeen de L’Apprentissage” de la Nantes.

Valenţe europene

IMG_1091 (1)Colegiul Silvic Gughiu continuă astfel explorarea spaţiului european, a valorilor  bătrânului continent care încet dar sigur îşi fac loc în secularul liceu silvic de pe Valea Gurghiului „Arborând steagul României în Franţa, echipa Colegiului Silvic Gurghiu îşi manifestă bucuria că a certificat încă o dată valenţele europene ale instituţiei pe care o reprezintă şi prin prezentul articol doreşte ca măcar o parte din această bucurie şi câteva din impresille culese să ajungă şi în atenţia cititorilor mureşeni” , a concluzionat” prof. dr. ing. Cristian Albu.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.