Home / Administratie / FOTO: Amintiri şi analize despre martie 1990 la Sala Oglinzilor

FOTO: Amintiri şi analize despre martie 1990 la Sala Oglinzilor

Distribuie

DSC_0473La 25 de ani de la evenimentele tragice din martie 1990 de la Târgu Mureş Sala Oglinzilor din Palatul Culturii a găzduit vineri, 20 martie 2015  dezbaterea „Identitate, etnicitate, etnocentrism, naţionalism, în contextul actual al Uniunii Europene”, eveniment organizat de Primăria Târgu-Mureş în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş şi Universitatea „Petru Maior”. Protagoniştii dezbaterii au fost  reprezentanţi ai societăţii civile, jurişti, analişti şi profesori de la universităţile din Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş.

“Ce-am căutat în centru ?”

DSC_0444 (1)“Am fost cel mai supărat şi afectat când dimineaţa la ora 6, după o noapte de lucrat la două mese de operaţii, am realizat  ce tragedie s-a putut întâmpla în Târgu Mureş. Cel puţin în spital relaţiile româno-maghiare erau excepţionale. Singurul criteriu care îl dorea fiecare  era valoarea, nu promovarea, şi dorinţa de a face un om bine. Dacă aţi fi văzut efectele politrucilor,  cum stăteau în pat un român şi un maghiar nu vă venea să credeţi, ambii îşi puneau aceeaşi întrebare : ce-am căutat în centru ? Atunci am răbufnit şi i-am reproşat unui conferenţiar destul de activ în a pune diagnostice naţionaliste  şi i-am spus că dacă ar fi existat un adevărat lider nu s-ar fi întâmplat acele evenimente la Târgu Mureş. Un adevărat lider ştie să nu-şi expună cetăţenii pentru anumite răbufniri sau lucruri viscerale, atât ale românilor cât şi ale maghiarilor. Nu a înţeles nici acum cum nu au înţeles foarte mulţi cetăţeni că rolul administraţiei nu este să aţâţi ceteţenii unii împotriva celorlalţi”, a precizat în deschidere primarul Târgu Mureşului Dorin Florea.

Moştenirea ultimul sfert de veac

DSC_0464La rândul său preşedintele Consiliului Judeţean Mureş Ciprian Dobre a făcut o paralelă între martie 1990 şi timpul present. “În martie 1990 au murit cinci oameni şi 270 de răniţi într-o singură zi. Ce era în 21 martie pe prima pagină a celor două principale cotidine judeţene, Cuvântul liber şi Népújság ?. Titlul din publicaţia de limbă maghiară era “Véres események  Marosvásárhelyen” -Evenimente sângeroase la Târgu Mureş iar în Cuvântul liber era alocuţiunea lui Ion Iliescu în legătură cu evenimentele de la Târgu Mureş, fiecare cu versiunea lui, în limba lui, despre acelaşi lucru. În martie 2014 a apărut fotografia electronică a autostrăzii care reuşim să o începem în acest an după 25 de ani. PIB-ul judeţului Mureş este astăzi cu 21 la sută mai mic decât media naţională, de 5.500 de euro. Ce s-a întâplat de fapt în cei 25 de ani ? Suntem mai săraci cu 21 %, nu am pornit nicio autostradă, nu am pornit nicio  centură ocolitoare. Acesta este rezultatul evident sintetic a celor 25 de ani. Stigmatul celor 25 de ani este de fapt regăsit în calitatea vieţii noastre, în imposibilitatea de a susţine proiecte coerente împreună”, a menţionat Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

“Cei care au generat acest conflict  sunt cei care s-au aflat la putere”

DSC_0469Printre cei prezenţi s-a număreat şi prof. univ. dr. Radu Carp de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, cu o o reflecţie asupra evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş. “Atunci cînd investigăm acea perioadă tulbure din istoria României, decembrie 1989 şi iunie 1990, ar trebui să ne aplecăm atenţia şi asupra evenimentelor din martie 1990 de la Târgu Mureş deoarece din câte ştiu, au fost câteva procese asupra celor care au fost efectiv în stradă, nu şi asupra celor care au generat acest conflict. Cei care au generat acest conflict  sunt cei care s-au aflat la putere în România în acea perioadă, întreaga conducere a statului este în egală măsură vinovată pentru producerea evenimentelor, pentru instigarea la violenţă, pentru faptul că nu s-a intervenit, pentru faptul că Ion Iliescu  nu a venit la Târgu Mureş în acea perioadă”, a precizat prof. Radu Carp.

“Să ştim cine au fost cei care au aţâţat spiritele”

DSC_0489Printre oaspeţii dezbaterii s-a numărat şi avocatul Kovacs Peter Eckstein, cu o inedită privire de ansamblu asupra multicultuarismului. “În ce priveşte multiculturalismul, eu cred că el este puţin altceva decât relaţia româno-maghiară sau cu alte etnii. Eu stau pe strada Decebal din Cluj Napoca unde vara s-a turnat beton iar muncitorii vorbeau o limbă care nu era nici română nici maghiară. Erau muncitori turci.  Tot pe această stradă mă tund la o frizerie unde vin clienţi din India sau Pakistan de la firmele de IT de pe această stradă. Chestiunea care trebuie să ne intereseze în primul rând este chestiunea romilor iar al doilea aspect este să nu ne tot batem în piept cu martie negru de la Târgu Mureş, cine a suportat mai mulţi răniţi, unde au dat ungurii şi unde au dat românii mai tare la gioale. Mi se par aceste lucruri chiar de prost gust. Un poem în limba maghiară spune că trecerea timpului aduce pace chiar şi după evenimente neplăcute. Aici cred că nu este important cine a avut mai mult de suferit, dar ar trebui să ştim cine au fost cei care au aţâţat spiritele în acea perioadă din urmă cu 25 de ani”, a precizat  Kovacs Peter Eckstein.

Edwin Sebastian Marc, mesaj de unitate şi convieţuire

DSC_0554Prezent la dezbaterea “Identitate, etnicitate, etnocentrism, naţionalism, în contextul actual al Uniunii Europene”  studentul timişorean  Edwin Sebastian Marc, iniţiatorul platformei “Îmbrăţişează un maghiar! / Ölelj meg egy románt!”  a punctat esenţa mişcării iniţată de el pe Facebook menită să-i apropie pe oameni, indiferent de etnie. “Înainte de toate rezultatul iniţiativei “Îmbrăţişează un maghiar / Ölelj meg egy románt!” cred că ar trebui văzut ca o dovadă că societatea română s-a maturizat, dezvoltat şi europenizat după şocul schimbării de regim din 1989. Cetăţenii României încep să realizeze că o ţară funcţionează ca un ceas cu mecanism care are o multitudine de roţi dinţate. Pentru ca acest mecanism să funcţioneze  fiecare piesă trebuie să-şi îndeplinească rolul ei împreună cu celelalte. Eu personal cred că,  curând vor veni vremurile când discursurile ultranaţionaliste nu vor mai câştiga adepţi, vor veni vremuri când vom cinsti cu toţii valori precum munca în echipă, civismul, respectul, în paralel cu cele etnice sau naţionale. Va veni vremea când în Europa vom fi exemplu pentru toleranţa noastră interetnică. Acest viitor îl prevăd şi pentru care lupt. Asta înseamnă să ne întoarcem privirea dinspre trecut spre viitor. Chiar dacă ne diferenţiază multe lucruri, să ne amintim însă că mult mai multe ne unesc”, a precizat Edwin Sebastian Marc.

Oaspeţii dezbaterii

Printre vorbitorii dezbaterii găzduită de Sala Oglinzilor s-au mai numărat prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, istoric, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andei” din  Iaşi, conf. univ. dr. Sorin Bocancea şi conf. univ. dr. Daniel Şandru de la  Universitatea „Petre Andei” din Iaşi, Ionel Niţu, analist, Centrul de Analiză a Informaţiilor şi Evaluare a Tendinţelor (CAIET) şi Benoit Bavouset , directorul Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca.

[zizigallery id=1502]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Românii vor beneficia de zboruri fără controale de frontieră. Află de când se va implementa procedura

Distribuie Duminică, 31 martie 2024, România va adera, după o perioadă îndelungă de încercări, la …

1 comentariu

  1. Bravo frumos subiect,bravo D-le Primar,si D-le C Dobre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.