FOTO: Târgul Cireşelor de la Brâncoveneşti, un secol de tradiţie Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1113 Vizualizări

FOTO: Târgul Cireşelor de la Brâncoveneşti, un secol de tradiţie

DSC_0051După două zile de distracţie, cu  manifestări sportive şi concerte, tradiţionalul Târg al Cireşelor  a completat duminică, 5 iulie 2015 , o nouă ediție a  Zilelor Brâncoveneştiului, eveniment secular al zonei Văii Mureşului Superior. “În acest an am încercat să organizăm şi mai bine acest eveniment de tradiţie al comunei Brâncoveneşti, care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii. Deja la ora 10 dimineaţa târgul a fost plin cu lume, la fel şi la spectacolul artistic de pe scena târgului.Spre bucuria noastră numărul comercianţilor în acest an a fost mai mare ca în anii trecuţi, lucru îmbucurător pentru noi în ce priveşte partea financiară, având în vedere că sunt aproximativ 150 de comercianţi”, a precizat Ördög Ferencz, primarul comunei Brâncoveneşti.

Peste un secol de tradiţii

DSC_2078Potrivit primarului comunei Brâncoveneşti, vechimea târgului sare de 100 de ani, fiind locul unde comercianţii se întâlneau şi petreceau alături de cei dragi. „Târgul se ţine de peste 100 de ani. Nimeni nu ştie exact vârsta lui, dar cert este că se ţine de peste un secol. Totdeauna Brâncoveneştiul, cu toate satele aparţinătoare, a avut oameni care avea cireşi şi acest lucru probabil că dă şi numele acestui târg. Exact însă nu ştie nimeni, cine a fost primul om care a botezat acest târg ca fiind unul al cireşelor. De la bunici ştiu că acest târg se ţinea în centrul satului Brâncoveneşti, unde avem acum fântâna arteziană. De 29 de ani lucrez în primărie şi ştiu că de aproape 70 de ani târgul se ţine în locaţia actuală, denumită de localnici „terenul târgului” (Csiklos kert – n.r.). În ce priveşte prezentul, din punct de vedere financiar, ca să fiu sincer, niciodată nu reuşim să acoperim cheltuielile la organizare din veniturile încasate. Dar având în vedere că avem hotărâre de Consiliu Local pentru o sumă de bani, reuşim să organizăm în fiecare an acest târg”, a afirmat Ördög Ferencz.

Exemplu de multiculturalitate

Deschiderea oficială a Târgului Cireşelor l-a avut ca oaspete pe subprefectul Nagy Zsigmond care a subliniat importanţa cunoaşterii şi valorificării tradiţiilor locale. “Una dintre marile probleme ale omului modern este răspunsul la întrebări precum “cine sunt?”, “de unde vin?” şi “încotro mă îndrept?” Cred că astfel de evenimente, cum este şi Târgul Cireşelor, sunt un prilej bun pentru a da un răspuns la aceste întrebări. Dacă ne gândim la un brand al Văii Mureşului, o componentă importantă ar trebui să fie şi Târgul Cireşelor, deoarece acest eveniment reprezintă un exemplu grăitor la ceea ce înseamnă multiculturalitate, toleranţă etnică şi religioasă, de care putem fi noi cu toţii mândri”, a spus Nagy Zsigmond.

Eveniment special dedicat cireşelor

La rândul său, Csép Andrea, consilier judeţean, preşedintele organizaţiei de femei din cadrul UDMR Mureş, a subliniat importanţa manifestării. “Acest târg duce o tradiţie frumoasă mai departe, începută cu peste un secol în urmă, tradiţia Mureşului, a Văii Mureşului Superior în special. Am o singură problemă, am intrat în târg, am găsit pepene şi alte fructe şi doar apoi am găsit nişte cireşe. Aş dori ca în anii următori simbolul acestui târg să fie mai bine reliefat şi poate facem un eveniment special dedicat  cireşelor. Acest târg are o denumire foarte interesantă şi chiar locuitori din întreg judeţul vin aici la acestă sărbătoare. Ei pot vedea cu acest prilej tradiţiile zonei, promovate în special de tineri, care îşi prezintă tradiţiile fiecărei localităţi în parte, ceea ce este un lucru extrem de încurajator pentru viitor”, a precizat Csép Andrea.

Învărtite şi ceardaş

DSC_0011Dansul şi cântecul popular şi-au făcut simţită prezenţa pe scena târgului, adus de ansamblurile din Brâncoveneşti, Vălenii de Mureş, din Aluniş, Idicel Sat, Idicel Pădure, completaţi de Ansamblul „Doina Mureşului” a Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin.

Punte de lansare pentru tinerii dansatori

DSC_0057Printre cei mai aplaudaţi au fost tinerii dansatori din Idicel Sat, coordonaţi de instructorul Petrişor Ilea. “În fiecare an venim cu cea mai mare plăcere la acest târg tradiţionar care se organizează de când lumea. Întotdeauna Idicelul a fost prezent cu obiceiul, cântecul şi portul popular specific. La ediţia din acest an suntem prezenţi doar echipa tânără de dansuri, cu copii de la patru până la 13 ani. Dacă în anii trecuţi veneam cu trei, patru generaţii de dansatori, acum am venit cu două generaţii, cele mai mici, dar care promit foarte mult. Acest târg este aşteptat cu drag, în special de copii, le place să fie prezenţi pe scenă. Pe scena Târgului Cireşelor de la Brâncoveneşti foarte mulţi copii au debutat, chiar şi noi, copii fiind, aveam ca punte de lansare Târgul Cireşelor, pentru a fi cunoscut şi a merge mai departe la alte manifestări artistice. E întotdeauna o mare plăcere să debutezi cu copii la acest eveniment”, a menţionat Petrişor Ilea.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1687]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!