Implicare pentru comunitate, la Coroisânmărtin Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1199 Vizualizări

Implicare pentru comunitate, la Coroisânmărtin

????????????????????????????????????

Având în componență patru sate, Coroisânmărtin (reședință), Coroi, Odrihei și Șoimu, comuna Coroisânmartin se întinde pe râul Târnava Mică, la 15 kilometri de Târgu-Mureș și aproximativ 30 de kilometri de Târnăveni, pe drumul județean Bălăușeri – Târnăveni. Comuna se poate mândri că are un edil care știe ce înseamnă administrarea banului public, în cele patru mandate, primarul a dat dovadă de seriozitate și implicare, răspunzând de fiecare dată nevoilor comunității pe care o reprezintă. Care sunt principalele realizări și proiectele de viitor ne spune, în următorul interviu, primarul din Coroisânmartin, Dumitru Aldea.

Reporter: Ce a însemnat anul 2015 pentru dumneavoastră și comunitatea în fruntea căreia sunteți?

Dumitru Aldea: Conduc destinele comunei în al patrulea mandat, am destule realizări de care mă mândresc, sunt și unele proiecte pe care nu am putut să le finalizez, altele sunt în lucru. Pentru că am în atenție și partea de cult, bisericile din localitățile comunei indiferent de orientarea religioasă, în centrul de comună, în localitatea Coroisânmartin, am obţinut prin Programul de Dezvoltare a Satului Românesc, fonduri europene pentru modernizarea Căminului cultural. Urmează să avem recepția finală, practic Căminul a fost renovat din temelii, de la fundație până la acoperiș, totul este nou, cu încălzire centrală și grup sanitar interior. Investiția a fost de 66.000 de euro, finanțare din fonduri europene, plus o parte de contribuție din bugetul local, 24.000 de euro, lucrări neeligibile. Lucrările au început în luna aprilie, anul acesta am finalizat partea eligibilă, urmează să mai facem împrejmuirea, un trotuar și o parcare.

Rep.: Știu că ați avut nepăceri legate de asfaltarea drumului Coroisânmartin…

D.A.: Cu asfaltarea drumului Coroisânmartin – Șoimuș mă lupt încă de la instalarea mea în acest scaun. Anul trecut am făcut partea dintre localități, chiar dacă banii au fost puțini, am reușit asfaltarea a 1,5 kilometri, pe drum comunal 63, Coroisânmartin – Șoimuș – Seleuș. În vara anului acesta ne-a fost alocată suma care ne va fi îndestulătoare pentru terminarea și în localitatea Șoimuș a drumului, șanțurilor și trotuarelor, respectiv 4.800.000 lei. Cel mai târziu în primăvară vom începe lucrările. Drumul acesta a fost reparat de foarte multe ori, au intrat bani mulți și nu prea se vedeau acești bani, pentru că mașinile de tonaj mare ale Romgazului, străbătând zilnic acest traseu, distrug repede drumul de piatră, chiar și casele au început să crape din această cauză. Desigur, drumul care traversează comunele Viişoara, Zagăr şi Coroisânmărtin şi face legătura cu judeţul Sibiu, realizat prin intermediul primului proiect postaderare accesat de Consiliul Judeţean Mureş este de o calitate a cărei valoare este recunoscută de toată lumea.

Rep.: Care este cea mai mare dorință a dumneavoastră ca primar?

D.A.: Fiind la al patrulea mandat, vreau să rămână ceva în urma mea, motiv pentru care îmi propun să finalizez ceea ce am început, adică asfaltarea drumului comunal din Şoimuş şi Căminul cultural cu toate dotările aşa cum a fost precizat în proiect. În fiecare an am reabilitat școlile, sunt dotate cu mobilier aproape nou, grupuri sanitare, uși și geamuri termopan, astfel încât să-și poată deschidă porțile elevilor.

Rep.: Care sunt activitățile economice ale comunei?

D.A.: În comuna noastră, activitățile economice principale sunt agricultura, industria extractivă și prelucrarea gazului metan. Avem o fermă de creștere a porcinelor unde anual pleacă din comună peste 10.000 de porci îngrășați. Ne mândrim cu cei doi arendași care la ora actuală acoperă lucrările în agricultură în procent de aproape 80%, lucrează 1000 de hectare, procent mare raportat la numărul populației destul de redus. De când sunt primar al acestei comune, populația a scăzut de la 1.650 de persoane, la 1.440. Populaţia comunei, la fel ca toate celelalte comune din zonă, este destul de îmbătrânită.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE