Precizări importante cu privire la tratamentul fără interferon. La ce trebuie să fie atenți pacienții Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 8552 Vizualizări

Precizări importante cu privire la tratamentul fără interferon. La ce trebuie să fie atenți pacienții

rbTratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi al cirozei hepatice C va fi accesibil şi pacienţilor din România. În nouă centre din ţară, între care se află şi Tîrgu Mureş, se vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului. În cele ce urmează, ec. Rodica Biro Preşedinte – Director General Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureș, ne face câteva precizări importante cu privire la tratament și la importanța respectării fiecărui pas.

Reporter: Ce trebuie să știe pacienții despre dosarele ce urmează a fi întocmite?
Ec. Rodica Biro: Pentru demararea tratamentului vor fi întocmite dosare pacienţilor aflaţi în stadiul 4 de fibroză. În acest scop, pacienţii se vor adresa medicilor de specialitate (prescriptori) care se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din cele nouă centre din ţară. Pentru evaluarea cu acurateţe atât a pacientului, cât şi a rezultatului medical al tratamentului, se acceptă la dosar numai buletinele testărilor fibromax, viremie şi genotipare realizate gratuit în unităţile medicale autorizate, în baza voucherelor destinate acestor investigaţii şi înmânate pacienţilor de către medicii curanţi (prescriptori). Voucherul va fi tipărit în trei exemplare, astfel: unul va rămâne la medicul prescriptor, unul va fi anexat dosarului pacientului, alături de buletinele de analize corespunzătoare, iar al treilea va rămâne la laboratorul de analize medicale unde au fost efectuate investigaţiile paraclinice. Dosarele vor fi depuse la casa de asigurări de sănătate cu care medicul prescriptor se află în relaţie contractuală, care le va remite comisiei de experţi de la nivelul CNAS. Aceasta va analiza dosarele depuse verificând dacă corespund criteriilor de eligibilitate, după care va transmite aprobarea tratamentului casei judeţene de asigurări de sănătate care i-a remis dosarul, ulterior aprobarea fiind comunicată pacientului.

Rep.: Vorbim despre un tratament ce trebuie urmat cu strictețe. Ce recomandări le transmiteți pacienților?
R.B.: Este important ca pacientul să ştie că poate opta pentru tipul de tratament nou doar dacă îndeplineşte criteriile de eligibilitate. Informarea pacientului este foarte importantă; astfel, pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la secţiunea Informaţii pentru asiguraţi – Medicamente – Tratament fără interferon, au fost postate documente menite să informeze pacientul. De asemenea, acestea au fost postate şi pe site-ul CAS Mureş. Documentul intitulat „Scrisoare către asigurat” conţine recomandări care trebuie respectate întocmai pentru ca tratamentul să fie eficient. Având în vedere că este un tratament antiviral, acesta trebuie urmat cu stricteţe, medicamentul trebuie asministrat zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei, nu vor fi administrate concomitent remedii naturiste/ceaiuri deoarece acestea ar putea vicia rezultatele tratatmentului ori ar putea avea efecte adverse grave. De asemenea, recomandările sunt ca pacientul să solicite clarificări medicului curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele sale efecte adverse sau orice alte aspecte legate de tratament. O condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este monitorizarea tratamentului de către medic (consultaţii, analize) şi respectarea programului de consultaţii de către pacient sau prezentarea la medic dacă apar eventuale efecte secundare ori dacă starea de sănătate o impune.

Rep.: Ce etape trebuie parcurse de către pacienți pentru a putea intra în posesia medicamentelor?
R.B.: După stabilirea diagnosticului de către medicul curant şi a constatării faptului că pacientul îndeplineşte criteriile medicale pentru includere în tratament (criterii prevăzute în legislaţia în vigoare), pentru a putea intra în posesia medicamentelor, pacientul trebuie să parcurgă câteva etape:
1. Citirea şi semnarea în deplină cunoştinţă de cauză a formularului de consimţământ informat. Acest document este publicat şi pe site-ul CNAS, la rubrica Informaţii pentru Asiguraţi, secţiunea Medicamente, subsecţiunea Tratament fără interferon.
2. După ce medicul curant întocmeşte Fișa de inițiere a Tratamentului Antiviral fără Interferon al Hepatitei Cronice C și Cirozei Hepatice C şi ataşează acesteia buletinele de analiză, precum şi formularul de consimţământ informat, pacientul depune toate aceste documente la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţii contractuale. De exemplu, dacă medicul curant este din Tîrgu Mureş, pacientul trebuie să depună dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate Mureş.
3. La Casa de Asigurări de Sănătate unde este depus dosarul, pacientul trebuie să citească cu atenţie, să completeze integral şi să semneze formularul „Angajament privind calitatea de asigurat”. Acest document se află postat şi pe site-ul CNAS la rubrica Informaţii pentru Asiguraţi, secţiunea Medicamente, subsecţiunea Tratament fără interferon. Completarea şi respectarea prevederilor acestui document sunt foarte importante deoarece numai persoanele asigurate pot beneficia de tratamentul antiviral fără interferon, în mod gratuit, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Dosarul astfel completat, va fi transmis de către casa de asigurări de sănătate Comisiei de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care îl va evalua şi transmite casei de asigurări de sănătate decizia de aprobare sau de respingere a dosarului.
Casa de Asigurări de Sănătate unde a fost depus dosarul va informa asiguratul dacă tratamentul a fost aprobat sau nu. În baza deciziei de aprobare a tratamentului, medicul curant va prescrie reţetele (câte o reţetă în fiecare lună), iar pacientul va ridica tratamentul de la farmaciile desemnate în acest sens. La sfârşitul tratamentului şi la 12 săptămâni de la terminarea acestuia este obligatorie efectuarea viremiilor (analize gratuite) din care va rezulta dacă pacientul s-a vindecat sau nu.

Rep.: Ce aspecte trebuie să aibă în vedere pacientul?
R.B.: 1. Medicul curant (prescriptor) poate fi ales de către pacient dintre medicii care îşi desfăşoară activitatea în următoarele centre: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Tîrgu Mureş, Timişoara, Oradea.
2. Dacă pacientul este asigurat al altei case de asigurări de sănătate decât cea corespunzătoare centrelor Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Tîrgu Mureş, Timişoara, Oradea, acesta trebuie să ştie că va depune dosarul la casa de asigurări de sănătate (din centrele enumerate anterior) cu care se află în contract medicul curant (de exemplu: pacientul este asigurat al Casei de Asigurări de Sănătate Braşov şi şi-a ales medicul curant la Tîrgu Mureş, în acest caz va depune dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate Mureş). 3. Casa de asigurări de sănătate va verifica dacă pacientul are calitatea de asigurat şi va transmite la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în vederea aprobării iniţierii tratamentului antiviral, numai dosarele complete deoarece Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu poate analiza dosare incomplete sau dosare care nu au rezultatele investigaţiilor în termen de valabilitate.
4. Medicul curant (prescriptor) anexează fişei de iniţiere buletinele investigaţiilor paraclinice (în original) care trebuie să fie semnate, parafate, datate şi în termen, astfel:
• Investigaţiile paraclinice – hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP- sunt valabile 3 luni de la data efectuării;
• ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării;
• Puncţia biopsie hepatică este valabilă 3 ani în cazul pacienţilor cu F3/F4;
• Ecografia abdominală este valabilă 6 luni de la data efectuării;
• Testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.
5. În cazul tratamentului cu o durată de 12 săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna 12 de tratament. 6. În cazul tratamentului cu o durată de 24 săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna 24 de tratament. 7. Se admit la dosar buletinele de analiză ale testărilor fibroscan/fibromax, genotipare şi viremiile efectuate numai în centrele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Tîrgu Mureş, Timişoara, Oradea. 8. Eliberarea tratamentului se va face de către farmaciile aflate în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în contract şi medicul curant (prescriptor) al pacientului care a primit decizia de includere în tratament (de exemplu: dacă medicul curant este din Mureş, dosarul va fi depus la Casa de Asigurări de Sănătate Mureş, iar după primirea aprobării tratamentului şi prescrierea reţetei pentru a intra în posesia medicamentelor trebuie să se adreseze numai unei farmacii aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureş).
9. La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va înmâna medicului curant (prescriptor) cutiile goale ale medicamentelor, pentru ca acesta să poată confirma că pacientul a luat în proportie de 100% medicamentele prescrise. 10. Producătorul medicamentelor Exviera şi Viekirax pune la dispoziţia pacienţilor care vor urma tratamentul cu aceste medicamente un program de monitorizare medicală. Înrolarea pacienţilor în acest program va fi făcută de către medicul curant. În cadrul acestui program pacientului i se va oferi asistenţă în ceea ce priveşte administrarea tratamentului, efectuarea programărilor pentru consultaţii şi analize.
După citirea cu maximă atenţie a scrisorii către asigurat, acesta va citi şi semna în deplină cunoştinţă de cauză documentul intitulat „Consimțământ informat al pacientului”, document care se află postat pe site-ul CNAS, în aceeaşi secţiune. Prin acest document, pacientul îşi exprimă consimţământul asupra administrării terapiei antivirale şi a consecinţelor administrării ei, asupra efectuării tuturor examenelor clinice şi de laborator necesare unei conduite terapeutice eficiente, asupra respectării instrucţiunilor medicului curant (prescriptor) şi a consultării cu acesta dacă pacientul este obligat să folosească şi alte medicamente decât cele prescrise de medicul curant, în cazul în care anterior a urmat alte tratamente.

Rep.: Revenind la tratament, ce mesaj doriți să le transmiteți pacienților, având în vedere că o singură zi de neatenție poate compromite definitiv reuşita tratamentului?
R.B.: Pentru reuşita tratamentului este foarte important ca pacientul să urmeze o conduită strictă în administrarea tratamentului, astfel că medicamentele trebuie să fie luate zilnic, obligatoriu la oră fixă şi în cursul mesei. Dacă într-o singură zi nu se iau medicamentele se compromite definitiv reuşita tratamentului, existând riscul să apară tulpini rezistente şi pacientul să nu se vindece, iar contravaloarea tratamentului (de cateva zeci de mii de euro) va fi irosită. În cazul în care pacientul constată că apar stări de oboseală, greaţă, dureri de cap etc (aceste stări pot fi reacţii adverse la tratamentul antiviral) va trebui să le raporteze imediat medicului curant (prescriptor). În niciun caz nu va fi întrerupt tratamentul şi nu vor fi administrate medicamente care să combată aceste reacţii din proprie iniţiativă. Medicul curant (prescriptor) care a iniţiat terapia antivirală are obligaţia de a-l informa pe pacient că există medicamente care combat eficient aceste reacţii şi că le va prescrie la nevoie. Reiterăm ideea că pacientul nu va lua alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C fără aprobarea medicului curant (prescriptor) deoarece există riscul unor efecte adverse grave sau eficienţa medicamentelor antivirale poate fi diminuată. Pacientul va declara pe propria răspundere că se va prezenta la medicul curant pentru urmărirea tratamentului (monitorizare) sau ori de câte ori acesta consideră că este necesar precum şi la sfârşitul tratamentului şi la 12 săptămâni de la terminarea acestuia pentru a efectua viremiile. La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, se obligă să aducă medicului curant (prescriptor) cutiile goale ale medicamentelor, pentru ca acesta să poată confirma că pacientul a luat în proportie de 100% medicamentele prescrise.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE