Conferința Națională a Bibliotecarilor, la Tîrgu Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 291 Vizualizări

Conferința Națională a Bibliotecarilor, la Tîrgu Mureș

DSC_5269

Zilele Bibliotecii Judeţene Mureş, ediţia 2015 a acestui eveniment a cuprins în ziua de 24 noiembrie, un colocviu profesional destinat bibliotecarilor din reţeaua de biblioteci publice din judeţul Mureş, în sala de lectură a Bibliotecii, cu participarea reprezentanţilor judeţeni ai SMURD, ISU, SC SSM & SIU SRL. În cadrul evenimentului, despre „Activitățile în bibliotecile publice” a vorbit Melania Suciu, despre Asociației Bibliotecarilor din România ( ANBPR) Monica Avram, „Terapia prin lectură” a fost un proiect prezentat de Adins Mureșan, „Banii pe net” este subiectul abordat de Ramona Bândilă,  „Citește și dăruiește” Dana Gurghian, „Bătălia cărților și voluntarii” Doina Vanca iar despre „Apia în bibliotecă” a vorbit Liliana Farkas.

Crearea Fondului Național de Rezervă

În cadrul prezentării, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, dr. Monica Avram, a ținut să puncteze cel mai recent proiect al organizației, considerat un demers de advocacy inedit și inspirațional pentru bibliotecile din România și Europa, considerând că e o greșeală de tipar, o petiție pe care nu sfătuiește pe nimeni a o semna. Proiectul EUSPHERE propune crearea unui Fond Național de Rezervă care să permită bibliotecilor să-și asigure co-participarea financiară atunci când aplică la proiecte europene, crearea unui Fond de Rezervă permanent pentru susținerea co-participării bibliotecilor în proiecte europene, cu sprijin guvernamental. Potrivit proiectului, anual ordonatorii de credite vor aloca direct cei 2% către Fondul Național de Rezervă, fără să mai fie necesare acorduri sau aprobări suplimentare. Instituirea obligativității de a direcționa 2% din bugetul anual al instituțiilor publice-biblioteci către un fond național comun de rezervă nu implică majorări bugetare, ci doar direcționarea cu scop declarat către destinația menționată.

„Nu avem cum să dăm din bugetul pe care autoritatea ni-l alocă. În plus, legislația prevede foarte clar că, în momentul în care ai un proiect European, automat partea de cofinanțare trebuie asigurată de autoritate. Undeva o greșeală s-a strecurat, unii colegi din țară au semnat-o online, dar au apărut discuții în jurul ei, o astfel de inițiativă nu a fost gândită suficient de bine, motiv pentru care iese din discuție” a declarat directoarea Bibliotecii.

Monica Avram și-a încheiat prezentarea cu o veste bună. Primind acceptul și sprijinul Consiliului Județean Mureș, anul viitor, în perioada 4-6 mai, Conferința Națională a ANBPR se va desfășura la Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE