Exemplu de multiculturalitate la Ceuaşu de Câmpie Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 835 Vizualizări

Exemplu de multiculturalitate la Ceuaşu de Câmpie

ceuasuVorbind despre multiculturalitate şi europenism trebuie să aruncăm privirea la nici 15 kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, în special la comuna Ceuaşu de Câmpie. O comună poate chiar atipică în peisajul autohton în ce priveşte suprafaţa şi poziţia geografică. Demnă de subliniat este însă faptul că românii şi maghiarii sunt reprezentaţi în mod aproape egal, împreună totalizând aproximativ 90 de procente din cei 6.300 de locuitori. Un adevărat exemplu de bună convieţuire şi colaborare pentru interesul comun. O colaborare fructuoasă susţinută şi de către primarul Szabó Levente, unul dintre primarii tineri ai judeţului şi aflat poate nu întâmplător la al treilea mandate.

Reporter: Aţi devenit primar în 2004 la abia 27 de ani şi sunteţi în continuare susţinut de către comunitate. Care este secretul?

Szabó Levente: Nu a fost uşor. Este o comună mare şi ca suprafaţă şi ca număr de locuitori. Din fericire în cadrul consiliului local avem o atmosferă de lucru foarte sănătoasă. Nouă dintre ei sunt de la UDMR, patru sunt de la PSD şi doi de la PDL, dar atmosfera este atât de bună încât deosebirile de ordin politic nu se fac văzute. Lucrăm cu toţii pentru rezolvarea problemelor comunităţii, lucru pentru care le mulţumesc şi cu această ocazie. Investiţiile nu se fac funcţie de culoarea politică a consilierilor ci de priorităţile locale.

Rep.: Ce realizări importante aţi depus în faţa locuitorilor comunei?

S.L.: Raportat la ultimii ani, 2015 a fost un an deosebit de fructuos, chiar fără să avem investiţii noi de amploare. Am reuşit să ne îndeplinim una dintre dorinţele noastre mai vechi şi să depunem în sfârşit la proiectul canalizării comunei pe care îl vom realiza prin fonduri europene. Realizarea dosarului a fost un proces deosebit de laborios pentru că a implicat măsurători topografice, analiza mostrelor de sol şi apă, un dosar complex. Suntem bucuroşi că am primit confirmarea că proiectul este eligibil deci va fi realizat într-un termen previzibil. Am reuşit să asfaltăm în proporţie de 95 de procente cea mai importantă stradă a comunei Ceuaşu de Câmpie şi deocamdată un kilometru în Săbed, aici însă avem certitudinea că până în 2017 vom reuşi să ajungem cu asfaltul până în centrul satului Bozed. Străzile care nu au putut primi asfalt acum au fost însă pietruite din nou, am distribuit 120 de maşini de piatră. Consilierii locali mi-au fost de mare ajutor şi în această acţiune.

Rep.: Comuna Ceuaşu este un caz fericit, cu o populaţie relativ tânără. Cum reuşiţi să îi păstraţi în comună?

S.L.: Dacă le creem condiţii de nivel european, drumuri, şcoli, case de cultură, ei rămân. Şi am reuşit şi în acest an să facem investiţii importante la şcolile din Voiniceni şi Herghelia. Casele de Cultură din Voiniceni şi Săbed au trecut printr-o renovare integrală, de la izolarea clădirilor şi zugrăvit până la încălzire centrală şi acoperişuri. Casa de cultură din Ceuaşu a primit o bucătărie nouă şi încălzire centrală, iar cea din Herghelia o nouă bucătărie, la fel lucrări au fost şi la cea din Săbed. În Porumbeni am renovat casa de cultură şi am construit o scenă care poate fi folosită pentru diferite manifestări.

Rep.: Primarul poate avea realizări doar împreună cu comunitatea…

S.L.: Aşa este. De aceea am intrat şi în programul LEADER, în cadrul căruia am câştigat deja un proiect de informare şi conştientizare a localnicilor şi modalităţile prin care aceste vine în sprijinul lor. Eu cred că nu se pot obţine rezultate cu forţa. Eu cel puţin aşa simt că nu gura mare face primarul bun ci colaborarea cu comunitatea. Şi nu în ultimul rând răbdare şi toleranţă. Şi desigur puterea şi dorinţa de muncă. Eu cel puţin în asta cred.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE