Home / Administratie / Luduș, exemplu perfect al trendului de urbanizare

Luduș, exemplu perfect al trendului de urbanizare

Distribuie

ludus 1Oraș cu perspectivă, binecuvântat cu cetăţeni credincioşi, Ludușul s-a schimbat vizibil la față anul acesta, înregistrând o dezvoltare fructuoasă pe toate planurile. Situat pe ambele maluri ale râului Mureș, pe drumul național DN15, între Turda și Târgu-Mureș, orașul inspiră încredere și atrage nu doar turiști, ci și investitori.

Proiecte de asfaltări, finalizate

În anul 2015, două străzi intens circulate, Policlinicii și Pieței, au fost modernizate integral, prin realizarea unei noi structuri rutiere și refacerea integrală a trotuarelor, iar până la sfârșitul anului lucrările de modernizare a altor două străzi, Avram Iancu și Florilor, vor fi finalizate. Tot anul acesta au fost demarate lucrările de modernizare a unor străzi periurbane prin metode alternative. Proiectul constă în realizarea unei structuri rutiere de 11,4 kilometri, cu un strat de rulare din îmbrăcăminte bituminoasă, pe străzile Magnoliei, Mioriţei, Grădinilor, Brusturului, Pajiştei, Viorelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei, Mărăşeşti, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului, 8 Martie – parţial, Şcolii, Fundătura, Dosului, Dahu, Avrămeşti. În momentul de față, mai multe străzi se află în curs de modernizare, urmând ca până la sfârșitul anului 2015, toate aceste lucrări începute din zona de nord a orașului să fie și finalizate. Cele două mari proiecte de modernizare a străzilor din orașului Luduș se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, având ca sursă de finanţare atât bugetul local cât şi bugetul de stat.

ludus 2

Bazin de înot didactic

În data de 27 iulie 2015, pe strada Pieței a fost dat în folosință Bazinul de înot didactic, administrat de Primăria Orașului Luduș. Bazinul are dimensiunile de 25 x 12,5 metri și o adâncime între 120 și 185 centimetri, este divizat în cinci culoare de înot, la capătul cărora sunt montate blocstarturi, apa are temperatură între 28-31 grade Celsius și este permanent oxigenată și tratată.

Tarifele sunt cele practicate și la alte bazine de înot din România, iar orarul de funcționare este de luni – vineri, între orele 9.00 – 21.00, sâmbăta și duminica între orele 10.00 – 22.00. Spre deosebire de alte bazine de înot, ludușenii beneficiază și de o saună findlandeză. Complexul Bazinului didactic de înot este format din vestiare separate pentru fete, băieți și instructori, grupuri sanitare, spații tehnice, sala bazinului, spațiu de prim-ajutor, spațiu pentru depozitare și o sală de așteptare pentru însoțitori. La Bazin sunt organizate cursuri de înot pentru copii și adulți, cu instructori de înot. “Bazinul de înot este pentru noi ludușenii, un vis devenit realitate, o realitate plăcută, în primul rând pentru copiii noștri, care începând din acest an nu vor mai fi nevoiți să meargă la Târgu-Mureș sau la Turda pentru a face înot. Vor avea această posibilitate la Luduș și în cele mai bune condiții. Toți cei care cred în sport, care cred că acest bazin de înot trebuie să funcționeze, pot să-și facă abonamente și să contribuie cât de puțin pentru a susține activitatea sportivă și înotul la Luduș. Cheltuielile de funcționare a bazinului sunt mari și ne dorim foarte mult să acoperim o mare parte din ele”, a declarat primarul Cristian Moldovan.

ludus 3

Peste 600 de locuri de muncă

În luna iulie 2015, primarul orașului Luduș, Cristian Moldovan, a aflat că Leoni, compania bistrițeană numărul 1 în Europa în domeniul cablajelor, intenționează să se extindă prin înființarea unui punct de lucru în altă localitate.

Primarul i-a contactat și i-a invitat pe reprezentanții Leoni la Luduș pentru a purta o discuție în vederea înființării unui punct de lucru aici. Marius Cotor, managerul Leoni Bistrița, și Teofil Păcurar, responsabilul campaniei de recrutări, au răspuns acestei provocări și s-au prezentat în Luduș. Aici au fost însoțiți de primar în toate zonele unde ar fi putut să închirieze un spațiu cu hală, au studiat piața și fiecare ofertă în parte, iar în data de 14 iulie 2015 au semnat deja contractul pentru închirierea unui imobil în zona industrială.

Leoni este o companie de primă clasă în tot ceea ce ține de fire, cabluri, sisteme de cablare și produse conexe, utilizate la nivel global în industria de automobile, dar și în sectoarele industriale cheie, cum ar fi telecomunicațiile, IT, sănătate și energie. Astfel, compania bistrițeană a deschis un punct de lucru la Luduș care se axează pe fabricarea de echipamente electrice, electronice și motoare pentru autovehicule BMW și asigură locuri de muncă unui număr dublu de angajați, față de cât se preconize iniţial.

Până în momentul deschiderii punctului de lucru Leoni la Luduș, cel mai mare angajator din oraș era Tereos Zahărul Luduș, cu aproape 150 de angajați. ”Sosirea companiei Leoni la Luduș a fost una dintre cele mai importante realizări ale mandatului meu. Am reușit, fără niciun fel de ajutor din partea altor autorități, să-mi respect cea mai importantă promisiune electorală și pentru mine asta contează enorm. Dar planurile noastre privind reducerea șomajului din Luduș nu se opresc aici, de aceea am ținut neapărat să fac o vizită la punctul de lucru de la Luduș, deschis de curând de compania Leoni, pentru a avea o imagine cât mai clară cu privire la desfășurarea activității și la condițiile de muncă oferite ludușenilor. Am ajuns la concluzia că facilitățile pe care compania le pune la dispoziția angajaților vin să întâmpine nevoile unor locuri de muncă moderne și la standarde europene, iar angajatorul Leoni are un plan de dezvoltare pentru a ajunge la 643 de angajați până la sfârșitul anului. Mă bucur că Leoni nu e doar un simplu investitor, ci un investitor strategic pentru Luduș, fiind în momentul de față cel mai mare angajator din oraș”, a subliniat Cristian Moldovan.

SMURD Luduş – șansă la viață pentru 40.000 de suflete

În data de 22 august 2015 la Luduș a fost inaugurat un nou punct de lucru destinat intervenţiei în situaţii de urgenţă SMURD.

Având în responsabilitate o zonă de aproximativ 15 – 20 de kilometri, echipajul de la Luduş este al 14-lea echipaj SMURD din judeţul Mureş, subordonându-se operativ Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş. Decizia de a deschide punctul SMURD de la Luduş a fost motivată de faptul că pe DN15 – E60, între Iernut şi Turda, se produc frecvent accidente de circulaţie care necesită intervenţia rapidă a echipajelor medicale.

Noul punct de lucru, dotat cu o maşină de salvare nouă, complet utilată, de la ISU „Horea” al judeţului Mureş, o maşină de descarcerare și maşina de pompieri deja existentă deservește în momentul de față oraşul Luduş şi alte nouă comune limitrofe, însumând un număr de peste 40.000 de oameni. Spaţiile destinate punctului SMURD de la Luduş sunt puse la dispoziţie de Primăria Luduș, care alături de alte cinci primării din comunele învecinate suportă toate cheltuielile legate de personal şi utilităţi. Personalul este format din 14 paramedici, care au urmat cursuri de specializare şi o contabilă, care vor oferi servicii complete pentru toate situaţiile de urgenţă ce vor apărea în zonă. Ca iniţiator al proiectului, Primăria oraşului Luduş a depus eforturi deosebite pentru înfiinţarea acestei subunităţi SMURD la Luduş, începând încă din toamna anului 2014, când a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice un contract de finanțare de 415.000 de lei, pentru etajarea spațiului de pe strada Vânătorilor, astfel încât să devină funcțional.

La începutul anului 2015 s-a reuşit înfiinţarea unei asociaţii, în urma unor discuţii avute, de primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan, cu cei zece primari interesaţi să intre în parteneriat. În final, doar cinci reprezentanţi ai localităţilor învecinate au agreat participarea, respectiv Ilie Șuta din Cuci, Marius Cucerzan din Chețani, Levente Varo din Papiu Ilarian, Halmagyi Zoltán din Aţintiş, Mihaly Ferencz Attila din Bichiş, localităţi care au făcut un pas important pentru binele cetăţenilor pe care îi reprezintă şi au crezut în realizarea acestui proiect. Asociaţia Salvita-SMURD, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, în resuscitarea, descarcerarea şi transportul victimelor, va finanţa în totalitate funcţionarea acestei subunităţi SMURD, prin contribuţia de 1,5 lei/lună pentru fiecare locuitor al Unităţilor Administrativ Teritoriale, membre ale asociaţiei. ”Cu toții ne dorim ca intervențiile Serviciului pentru Situații de Urgență să nu fie necesare, dar, de asemenea, cu toții știm că accidentele neplăcute apar și sunt prezente în viața noastră de zi cu zi. Avem convingerea că existența acestei unități ISU – SMURD la Luduş va reduce timpul de intervenție, pierderile umane și pagubele materiale produse”, a afirmat Cristian Moldovan.

ludus 4

Relaxare, liniște și sport în aer liber

Ludușenii și toți amatorii de sport au acum un motiv în plus să vină în parcul central amenajat de curând de Primăria orașului Luduș, pe platforma unde se desfășoară piața săptămânală.

În acest an, în strada Pieței din Luduș, în zona unde se găsește Sala de Sport și Bazinul de Înot Didactic a fost amenajată o zonă de recreere pentru toți cei care doresc un strop de liniște sau vor chiar să practice un sport. A fost pavată platforma de 8.024 de metri pătraţi, unde se desfășura piața săptămânală, marțea. Au fost amenajate o fântână arteziană cu leduri și un parc de joacă modern și sigur pentru copiii de toate vârstele din oraș. Tot pe această platformă au fost instalate mese de tenis de masă, aparate pentru gimnastică, bănci, leagăne rustice de lemn, au fost plantați copaci și gazon, au fost realizate o pistă pentru biciclete și role, un teren de fotbal, un teren de tenis cu piciorul și un teren de volei și batminton. Ca o noutate pentru ludușeni, Primăria s-a gândit în acest an și la iubitorii de sporturi de iarnă și începând cu data de 1 Decembrie și până la sfârșitul lunii februarie, în această zonă de promenadă va funcționa și un patinoar artificial cu o suprafață de 450 de metri pătraţi. Patinoarul va funcționa de luni până vineri între orele 10.00 – 21.15 și sâmbăta și duminica între orele 10.00 – 22.30. Tarifele la patinoar sunt: pensionari, elevi și studenți – 5 lei/oră, adulți 10 lei/oră, de aici pot fi închiriate și patine 5 lei/oră. „Pentru că ne place să venim în fiecare an cu ceva nou, în acest an am luat hotărârea să amenajăm această zonă din centrul orașului, astfel încât să fie dedicată tuturor copiilor și amatorilor de sport, dar și celor care caută o zonă de promenadă”, a conchis Cristian Moldovan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

1 comentariu

  1. Bicicletele sunt cel mai bun mijloc de transport intr-un oras foarte aglomerat. Sa nu uitam ca pedalatul a pornit de la sat si a ajuns un trend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.