Proiect de extindere pentru ştrandul din Ideciu de Jos Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 392 Vizualizări

Proiect de extindere pentru ştrandul din Ideciu de Jos

ideciu josÎn vara anului 2014, Mihail Petruț prelua funcția de primar al comunei Ideciu de Jos, moment care a adus o intensificare a proiectelor de dezvoltare ale comunei. Detalii despre strategia de dezvoltare prezentă și viitoare a comunei, în interviul care urmează.

Reporter: Sub ce auspicii ați preluat funcția de primar în vara anului 2014?

Mihail Petruț: Când am preluat a doua jumătate a acestui mandat, aveam în vedere două proiecte mari pe Ordonanţa 28. Era vorba de canalizarea la Ideciu, care la vremea respectivă era adusă undeva pe la jumătate, acum ea fiind realizată în proporție de 90%. De asemenea, în ultimul an am reușit să realizăm un proiect de pietruire a 12 kilometri de ulițe la nivelul celor trei sate ale comunei. Zic eu că a fost un mare pas înainte, s-a tot pus piatră dar nu avea aspectul unui drum. În prezent, s-a ajuns la calitatea unui drum pietruit ca atare. E prima dată când primăria are ceva bani pentru derularea unor proiecte importante pentru comună. Aici mă refer la pietruirile de drumuri, acum am posibilitatea să folosesc o sumă de 80.000 lei pentru finalizarea acestora.

Rep.: Una din problemele comunei Ideciu de Jos este cea a patrimoniului…

M.P.: A trebuit să clarific o serie întreagă de lucruri din primărie, chestiuni de recuperare a patrimoniului, lucruri extraordinar de sofisticate, care necesită o muncă de documentare. Am demarat niște procese de recuperare a unor bunuri pierdute pe niște căi care mie mi se par incorecte. Este vorba de clădirea școlii din Ideciu de Jos. Din nu știu ce motive această chestiune a fost ignorată de-a lungul timpului, iar în acest scurt timp pe care l-am avut la îndemână, nu am avut timpul necesar să aprofundez această chestiune, una destul de sofisticată și grea. Acum sunt în situația de a clarifica această problemă, doar că și aici trebuie să vin cu o documentare. Clarificarea problemei constă în a aduce în patrimoniul primăriei toate terenurile și construcțiile pe care le deține școala, printre care și construcția care există de mulți ani și nefinalizată. Datoria mea, cu toate că nu eu am concurat la crearea acestei situații, este să clarific această problemă, indiferent că am moștenit-o sau nu.

Rep.: Care este situația în ce privește canalizarea și apa la nivelul comunei?

M.P.: Proiectul cu apa a fost deja derulat, avem apă la Ideciu de Jos și Ideciu de Sus, mai puțin la Deleni. Aici nu prea am șanse de trecere deoarece nu îndeplinesc punctajul în ce privește numărul populației. În orice caz, în cursul anului viitor voi rezolva și această problemă. În ce privește canalizarea, nu știu cum aș putea rezolva această problemă la Deleni.

Rep.: Ce proiecte aveți în vedere pentru perioada următoare?

M.P.: Asfaltarea străzilor de interes local, pe Submăsura 7.2. Am făcut o simulare de punctaj și cred că proiectul va fi acceptat spre finanțare. Este vorba de o lungime de 12 kilometri de străzi, cu toată reabilitarea aferentă, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1 milion de euro. Proiectul este elaborat, documentele sunt gata, urmează să fie depus.

Rep.: Una din atracțiile comunei o reprezintă ștrandul cu apă sărată. Ce proiecte aveți în vedere pentru acesta?

M.P.: O problemă mare la nivel de comună este extinderea și renovarea ștrandului cu apă sărată de la Ideciu de Jos. În acest an am reușit să facem din fonduri proprii o corecție a ceea ce era acolo. Am și cheltuit mulți bani, dar am și și câștigat, asta și cu ajutorul lui Dumnezeu care ne-a dat zile bune, fapt pentru care am reușit să acoperim toate cheltuielile. Pentru anul viitor ne gândim la un proiect pe fonduri europene, măsură pe care încă nu am putut-o identifica. Am abordat această problemă cu o persoană avizată pe acest gen de proiecte, și anume extinderea ștrandului. Asta ar însemna încă un bazin cu apă sărată, un bazin cu apă dulce. E nevoie de un studiu de fezabilitate, astfel să vedem dacă proiectul este sustenabil, în condițiile unui bazin acoperit cu apă încălzită, iar costurile să nu afecteze bugetul comunei.Trebuie făcut cu foarte mare grijă, pentru ca această investiție să atragă turiști. Avem speranța că anul viitor se va deschise submăsura în care să se încadreze acest proiect de extindere a ștrandului.

Rep.: Se vorbește de un sediu nou pentru primărie. Despre ce este vorba?

M.P.: În acest sens am identificat o măsură guvernamentală de finanțare, negăsind o măsură pe fonduri structurale pentru acest proiect. În cursul anului viitor voi reuși să pun acest proiect pe picioare. Este vorba de o clădire nouă. Suma pe care o necesită acest proiect este mult mai mare decât o construcție noă. Atunci mergem pe varianta unei construcții achiziționate, unde există și posibilitatea extinderii și a suportabilittății din fonduri guvernamentale a achiziției, dacă ea a fost făcută în condiții absolut legale și la standardele de cost.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE