Home / Cultură / FOTO: Despe “Ardelence” la un “pahar” de vorbă la Bookfest

FOTO: Despe “Ardelence” la un “pahar” de vorbă la Bookfest

Distribuie

DSC_0366Prezenţa Editurii  Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca la Bookfest Târgu-Mureş a fost marcată de lansarea volumelor “Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook” de Vasile Sebastian Dâncu, “Ardelencele” de Al. Cistelecan,  “Pahar” – ediţie de lux multilingvă – de Ion Mureşan, “ şi Mecanicul cerului” de Virgil Todeasa, ultimele trei primind botezul publicului târgumureşeam sâmbătă, 5 iunie 2015,  în a doua zi a Salonului de Carte găzduit de Teatrul Naţional.

“Unde Dumnezeu le-a găsit ?”

DSC_0398Alături de cei trei autori, au fost prezenţi criticii Ioan Pop şi Cornel Moraru, care au făcut o introducere în esenţa celor trei volume lansate de Editura Cartea Românească. Primul dintre ele, “Ardelencele”, semnat de criticul literar Al. Cistelecan aduce în faţa cititorului portretele a 19 poete ardelence, descoperite şi aduse la lumină de autor . “Cartea lui Al. Cistelacan mi-a schimbat percepţia asupra Ardealului. Ardealul înseamnă oraşele mici unde, de când am citit cartea, văd câte o domnişoară pe stradă foarte frumoasă, îmi închipui imediat că este o profesoară, sau o asistentă medicală, o preoteasă, care ascunde o mare poveste de dragoste. Este dezamăgită şi se retrage noapea, când popa merge la băute, şi scrie poezii, în care îşi spune toată suferinţa.Cam despre asta e vorba în cartea lui Cistelecan, despre doamne foarte simpatice, foarte frumoase şi pline de iubire care scriu poezii. Autorul nu le critică, le compătimeşte pe aceste doamne aflate pe marginea poveştilor lor de iubire . După cum se desfăşoarea cercetarea lui Al. Cistelecan mă gândesc că unde Dumnezeu le-a găsit, doar dacă a căutat prin arhive, prin reviste prăfuite pentru care merită toată lauda mea. Sau poate că le-a inventat pe câteva, că prea suferă din amor, că sunt pra narative în societatea ardeleană ca să fi existat cu adevărat. Ori că le-a inventat sau nu, cartea există. Cartea este scrisă cu foarte multă căldură, cu o prietenie şi o tandreţe. E o carte de care o să vă îndrăgostiţi”, a precizat poetul Ion Mureşan.

“Nu ţine de cultura generală”

DSC_0368La rândul său, autorul “Ardelencelor” a precizat că volumul dedicat poetelor ardelence nu vine să completeze cine ştie ce cultură generală, el fiind mai degrabă  o critică uşoară a unor personaje prin prisma iubirilor fiecăreia . “Cartea asta are două calităţi, una mare, şi una mică, dar nu foarte mică. Cea mare constă în faptul că nu are nimic înăuntru care să vă oblige să o citiţi. Nu ţine de cultura generală, nu ţine nici de cultura specială. Cea mică,  este că dacă totuşi nu aveţi ce face, şi din disperarea că nu găsiţi o carte în bibliotecă , şi cartea asta e singurul lucru pe care îl găsiţi, să nu o aruncaţi. E un fel de critică uşoară această carte”, a spus Al. Cistelecan.

Un “pahar” savuros de poezie

DSC_0410A ieşit apoi la rampă volumul “Pahar”, editat  într-o ediţie de lux multilingvă realizată de Editura Şcoala Ardeleană. Poemul „Pahar” este ilustrat cu 10 desene de Ioan Marchiș şi secondat de versiuni în engleză (traducere de Virgil Stanciu), franceză (traducere de Dumitru Ţepeneag), germană (traducere de Ernest Wichner), italiană (traducere de Danilo De Salazar) şi maghiară (traducere de Szántaiv János).  La final,  poetul Ion Mureşan nu a rămas dator publicului, recitând câteva din creaţia sa, printre care şi “Poemul alcoolicilor”, aplaudat îndelung de cei prezenţi.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1654]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.