Sânpaul, pol de dezvoltare al judeţului Mureş Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1034 Vizualizări

Sânpaul, pol de dezvoltare al judeţului Mureş

sanpaul 1Situată într-o zonă strategică, în vecinătatea Aeroportului Internaţional „Transilvania”, a parcului industrial şi a viitoarei autostrăzi care va tranzita judeţul Mureş, comuna Sânpaul a cunoscut o dezvoltare extrem de spectaculoasă în ultimii ani, cu perspective foarte optimiste de viitor. Principalul „vinovat” pentru transformarea comunei Sânpaul într-un pol de dezvoltare al judeţului Mureş este Simon István, primarul localităţii, care alături de echipa sa a atras în ultimii ani finanţări în valoare de 12,5 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităţii.

Reporter: Cum încheiaţi anul 2015 din punct de vedere al proiectelor europene?

Simon István: Un proiect implementat cu succes a fost derulat prin PNDR, pe Măsura 322, şi a avut obiectiv asfaltarea şi îmbunătăţirea reţelei de canalizare, care a continuat un proiect depus la Fondul de Mediu. Am asigurat o finanţare proprie de 35%. Cele două proiecte au o valoare cumulată de 5,6 milioane de euro. De asemenea, amintesc şi despre alimentarea cu apă a localităţii, proiect în cadrul căruia au fost făcute branşamentele la toate casele, şi dincolo de Mureş.

Rep.: Cu ce rezultate s-au încheiat aceste proiecte?

S.I.: Alimentarea cu apă e rezolvată acum în proporţie de 100% în comuna Sânpaul, iar la canalizare suntem acoperiţi în procent de 85% din populaţie. În cadrul proiectului, au fost asfaltaţi 6,5 kilometri de drumuri, s-a realizat o reţea în lungime de 47,8 kilometri de conducte de canalizare nouă, s-au construit două staţii de epurare şi 12 staţii de repompare.

sanpaul 2

Rep.: Ce alte proiecte au mai fost finalizate în anul 2015?

S.I.: Proiectul cel mai frumos pentru mine este construirea podului peste râul Mureş, care ajută foarte mult cetăţenii care locuiesc dincolo de râul Mureş şi care avea la dispoziţie doar un bac pentru a trece Mureşul. E un proiect foarte important, prin care cetăţenii din două sate au acces la civilizaţie. Proiectul a fost depus pe Măsura 125 A, modernizarea terenurilor agricole, şi a avut o valoare de 1.240.000 de euro, bani care au fost decontaţi de Uniunea Europeană. Noi am participat cu o sumă simbolică, de 250.000 de lei. Podul a fost construit în şase luni de firma Dacia Faber din Cluj, de activitatea căreia mă declar foarte mulţumit. Un alt proiect european finanţat cu bani europeni, prin POR, a fost construirea unui cămin pentru vârstnici la Valea Izvoarelor, împreună cu Asociaţia Caritas din Alba Iulia, organizaţie cu care noi avem o colaborare mai veche. Prin intermediul lor, în comuna Sânpaul se făceau îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice. În ghidul de finanţare aveam nevoie de un partener care să aibă acreditare şi aşa am făcut un parteneriat pentru căminul pentru vârstnici din Valea Izvoarelor, unde condiţiile de îngrijire sunt foarte bune, iar dotările de ultimă generaţie. Proiectul a avut valoarea de 1.045.000 de euro, din care 4% a fost finanţare din resurse proprii. Suprafaţa construită utilă este de 1.200 de metri pătraţi, iar gradul de ocupare este de 100%. În prezent avem 18 locuri, dar pregătim un proiect de extindere a căminului. Mai avem finalizat un proiect european, prin Grupul de Acţiune Locală, care a vizat reabilitarea căminului cultural din Valea Izvoarelor, unde finanţarea europeană a fost de 120.000 de euro, iar noi am contribuit cu aproape 60.000 de euro.

Rep.: Câte proiecte de succes aţi bifat în calitate de primar al comunei Sânpaul?

S.I.: În total, de când sunt primar, am atras şi accesat proiecte în comuna Sânpaul în valoare de 12,5 milioane de euro.

Rep.: În afară de proiecte, aveţi şi numeroşi agenţi economici în Sânpaul…

S.I.: Din fericire aşa e, avem agenţi economici şi avem în continuare ambiţii mari. După părerea mea, singurul lucru pe care o administraţie locală trebuie să îl arate unui investitor este că într-adevăr găseşte în acea administraţie un partener adevărat. Nu vorbim de interese personale, ci de interesele comunităţii şi în momentul în care agentul economic este convins că ceea ce discutăm rămâne valabil, atunci vine. De exemplu, în prima parte a lunii noiembrie am avut o întâlnire cu un viitor investitor care doreşte să investească 10 milioane de euro în Sânpaul şi să creeze cam 120-150 de locuri de muncă. A cumpărat deja terenul, iar pasul următor e emiterea certificatului de urbanism. Deja se lucrează la PUD. Noi am cuprins în PUG 150 de hectare pentru industrie, logistică şi tot ce înseamnă dezvoltare. Astăzi, la nivelul comunei Sânpaul avem cam 2.800 de locuri de muncă. O altă iniţiativă pe care dorim să o derulăm se referă la o colaborare pe care dorim să o iniţiem cu licee şi şcoli profesionale din Târgu-Mureş, prin care elevii care învaţă diverse meserii să aibă posibilitatea să facă practică la societăţi, unde să înveţe meserie şi ulterior chiar să se angajeze. Consider acest demers foarte util atât pentru elevi, cât şi pentru agenţii economici din Sânpaul. E mare nevoie de strungari, frezori, sudori, meserii de bază în dezvoltarea industrială.

sanpaul 3

Rep.: Ce proiecte aveţi în pregătire pentru anul 2016?

S.I.: Noi deja avem trei proiecte depuse pentru noua sesiune. Pe POR, pe infrastructura rutieră în Sânpaul, Valea Izvoarelor şi Chirileu am depus un proiect pentru care am primit punctajul necesar. Avem şi un proiect pentru realizarea unei grădiniţe noi în Valea Izvoarelor şi un proiect pentru modernizarea şi reabilitarea căminului cultural din Chirileu. Aşteptăm, de asemenea, apariţia ghidurilor pentru a putea depune un proiect pentru eficientizarea energiei, ceea ce ar însemna să folosim leduri în şcoli şi la iluminatul public, ceea ce ar reduce foarte mult cheltuielile din prezent. Totodată, pentru anul 2016 avem în vedere şi modernizarea tuturor şcolilor din comună, proiect care a fost depus şi aşezat pe lista de finanţare. Aşteptăm noul ghid de finanţare, pentru a-l depune din nou. Tot pe POR dorim să depunem un proiect pentru un centru de recreere, cu bază sportivă şi parc.

Rep.: Aveţi foarte multe proiecte eligibile, de succes. Care e cheia succesului?

S.I.: Am o echipă la Primărie care a înţeles că fără fonduri europene nu putem dezvolta această comună. În anii 2005-2006, noi când am mers la cursuri de scriere proiecte am mers să învăţăm, nu să chefuim. De asemenea, monitorizăm şi căutăm să ne informăm mereu pentru a fi la curent în privinţa liniilor de finanţare disponibile.

Rep.: Cum e relaţia cu Consiliul Local?

S.I.: E normală, e bună, colegii mei din Consiliul Local au înţeles necesitatea atragerii de fonduri europene şi au mai înţeles că noi nu facem politică în Consiliul Local. Când intrăm în sala de şedinţă, toată lumea vorbeşte despre comunitate, nu despre politică.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE