FOTO: Tradiția Balului Ionilor,  continuată la Lunca Cultură
  • alin.zaharie
  • 1 comentarii
  • 515 Vizualizări

FOTO: Tradiția Balului Ionilor, continuată la Lunca

DSC_2184Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii, de Bobotează şi Sfântul Ioan se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie pentru luncani care, sâmbătă 9 ianuarie, au marcat o nouă ediţie.

DSC_1982Vestea balului a fost dusă oamenilor de către călăreţii satului care au dat de ştire pe uliţele satului despre balul care urma să aibă loc seara la Căminul Cultural din Lunca. Locul de adunare al călăreţilor a fost centrul comunei, în faţa primăriei de unde călăreţii au pornit să anunţe satul despre Balul Ionilor.

DSC_1998”Călăreții din sat pregătesc acest moment cu două săptămâni înainte de bal. La noi în sat e un pic mai greu din cauza drumului european care treaversează comuna, dar cu toate acestea ne descurcăm. Avem noroc că avem și sprijinul poliției, și totul decurge foarte bine, cum s-a întâmplat și în acest an. Spre bucuria noastră sunt mulți tineri care duc acest obicei mai departe, dar o contribuție importantă vine și din partea celor mai în vârstă de la care tinerii au mereu câte ceva de învățat. Ne mândrim cu acești tineri care, doresc să ducă tradiția mai departe. Noi îi susținem cât putem, astfel ca aceste obiceiuri frumoase să se păstreze. Sperăm să ținem această tradiție cât mai mult posibil”, a declarat Ioan Mera, conducătorul călăreților.

”Satul românesc nu piere”

DSC_1959Balul Ionilor păstrează vie tradiție la Lunca, lucru reliefat și de Teodor Chiciudean, directorul Școlii Gimnaziale din Lunca. ”Ne bucurăm că satul românesc nu piere, el nu va pieri nicicând deoarece sunt oameni vrednici. Țăranul român a fost talpa țării, veșnicia s-a născut la sat, aici sunt toate valorile culturale, morale și spirituale și sperăm că tradițiile, costumul popular, lucrurile bune care au fost mereu în satul românesc să se păstreze pe vecie. Balul Ionilor este o sărbătoare, specifică satului Lunca, așa cum toate satele românești au câte o tradiție pe care o păstrează, astfel să ne veselim și să trăim în bucurie mulți ani”, a precizat Teodor Chiciudean.

Sănătate și împliniri

DSC_2177După ce vestea despre Balul Ionilor a fost dată în tot satul, lumea s-a retras la casele lor aşteptând seara marelui bal. După ora 19:00 Căminul Cultural s-a umplut de lume şi petrecerea a putut să înceapă, oaspeți de seamă fiind soliștii Maria Neag și Sorin Pantea, acompaniați de Formația Transilvania. Nu a lipsit în acest an tradiţionala tombolă, completată de cântec, joc și voie bună până spre dimineață. DSC_2175”Dragii mei, bine ați venit în Căminul Cultural din Lunca în această seară frumoasă , în ultima săptămână a sărbătorilor de iarnă, la sărbătoarea tradițională a balului Ionilor. Felicit pe toți care poartă acest nume, comitetului de organizare pentru efortul depus, sponsorilor, cât și celor care au onorat cu prezența la acest eveniment. Fără ei nu s-ar fi putut organiza Balul Ionilor din acest an aici la Lunca. Mulțumim de asemenea artiștilor care ne-au încântat la acest bal, Sorin Pantea, Maria Neag, formației Transilvania care au răspuns cu amabilitate invitației noastre. Deoarece suntem la început de an, în numele Primăriei și Consiliului Local Lunca, și al meu personal, vă urez tuturor un sincer la mulți ani, să aveți sănătate și împliniri pe măsura solicitărilor, să vă fie împlinite dorințele, iar anul în care am intrat să vă fie unul mai bun. Dorim din suflet să nu se piardă această tradiție, iar anul viitor să ne vedem de zece ori mai mulți la Balul Ionilor”, a spus Vultur Teodor, primarul comunei Lunca.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1881]

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE