Poeziile lui Eminescu, pe buzele elevilor din județ. Cine a primit plachetele „Eminescu” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 339 Vizualizări

Poeziile lui Eminescu, pe buzele elevilor din județ. Cine a primit plachetele „Eminescu”

4 moment artisticZiua Culturii Naționale a fost marcată vineri, 15 ianuarie, la Tîrgu Mureș prin evenimentul intitulat „La Steaua…”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Primăria municipiului Tîrgu Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş şi Radio România Tîrgu Mureş.

Manifestarea dedicată celor 166 de ani de la nașterea poetului național a debutat cu o slujbă de pomenire la Biserica de Lemn „Sfântul Arhanghel Mihail”, locul unde, în iunie 1866, a poposit Mihai Eminescu, în drumul său spre Blaj, după care s-au acordat plachetele „Eminescu” și a avut loc un program artistic susținut de elevii instituțiilor de învățământ din județ. Printre oficialitățile prezente s-a numărat și prefectul județului Mureș, Lucian Goga, care a subliniat importanța cunoașterii operei poetului Mihai Eminescu. „Eminescu este poetul nostru național, recunoscut pe întreg mapamondul, în opera căruia românii își găsesc cele mai multe din idealurile spirituale și morale, după cum afirma criticul Eugen Simion. Să-l cinstim așa cum se cuvine, în primul rând să-l citim, cinstea cea mai mare pe care i-o putem aduce marelui poet. De asemenea, să aducem un omagiu tuturor oamenilor de cultură care au contribuit esențial la cultura românească”, a arătat prefectul județului Mureș.

Acordarea plachetelor „Eminescu”

A urmat acordarea plachetelor „Eminescu” și a Diplomelor de Excelență Culturale conf. univ. dr. Mina-Maria Rusu, inspector general în Ministerul Educației Naționale, viceprimarului municipiului Tîrgu Mureș, Claudiu Maior, prof. univ. dr. Iulian Boldea, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și primarului orașului Sovata, Peter Ferenc.

1 placheteVă mulțumesc foarte mult pentru această distincție care mă onorează, cu atât mai mult cu cât ea este decernată cu ocazia Zilei Naționale a Culturii Române. Este o distincție pe care, dacă ar trebui să o dedic cuiva, aș dedica-o profesorilor mei, în primul rând profesoarei mele de Eminescu, regretatei Ioana M. Petrescu, cea care m-a învățat să citesc, să apreciez frumusețea versului eminescian și nu în ultimul rând profunzimea universului poetic a lui Eminescu”, a transmis prof. univ. dr. Iulian Boldea.

2 primar sovataLa rândul său, primarul orașului Sovata, Peter Ferenc, s-a arătat încântat de distincția primită, lăudând interesul pe care poetul național îl trezeste în municipiul Tîrgu Mureș. „Mă simt onorat să fiu în această seară în fața dumneavoastră și le mulțumesc celor care s-au gândit să-mi ofere această distincție. Sincer, nu m-am așteptat la o astfel de distincție ca primar, conducător de administrație publică locală. În primul rând, ceea ce pot eu să fac este să creez condiții, pentru ca generațiile următoare să poată să-l învețe pe Eminescu, pe Creangă, pe Sadoveanu, pe toți cei care ne reprezintă în cultura noastră. Mă bucur că la Tîrgu Mureș atât de mulți îl iubesc pe Eminescu”, a precizat Peter Ferenc.

 Program artistic dedicat poetului nepereche

3 eleviManifestarea a continuat cu un program artistic, protagoniști fiind elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Tîrgu Mureş, ai Colegiului Naţional „Unirea” din Tîrgu Mureş, ai Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmaşu, ai Şcolii Gimnaziale „Dr. Bernady Gyorgy” din Tîrgu Mureş şi ai Şcolii Gimnaziale din Glăjărie. Versul eminescian a fost adus de elevii Colegiului Național „Unirea”: Maria Pădurean, Patricia Ștețco, Camelia Ploscar, Alexandra Musgociu, Ligia Ungur, Alexandru Harpa și Rareș Manolachi, câștigătorii concursului judeţean „Cuvinte ce exprimă adevărul”, ce a avut loc joi, 14 ianuarie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE