Home / Cultură / Când a ajuns Mihai Eminescu pentru prima dată la Tîrgu Mureș

Când a ajuns Mihai Eminescu pentru prima dată la Tîrgu Mureș

Distribuie

expozitie eminescuPrintre evenimentele dedicate celor 166 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu s-a numărat și expoziția de grafică „Eminescu în Transilvania”, semnată de Horia Remus Epure. Expoziția cuprinde 40 de lucrări realizate în peniță care prezintă o selecție a locațiilor periplului lui Eminescu prin Transilvania.

Este vorba de periplul transilvan al lui Eminescu, prima ieșire din Ipotești, ieșirea definitivă din casă în lume. Prima venire în Transilvania s-a produs la data de 1 iunie 1866, la vârsta de 16 ani, când Eminescu a ajuns în Ardeal pe ruta Vatra Dornei-Pasul Tihuța-Bistrița-Reghin-Tîrgu Mureș. Tîrgu Mureșul a fost prima locație istorică confirmată de Partenie Trâmbițaș, preotul care l-a găzduit în bisericuța de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. După ce a înnoptat la bisericuță, s-a întâlnit cu doi seminariști, alături de care a continuat drumul la Blaj. Aici a stat până în luna septembrie, când a părăsit Blajul și s-a îndreptat spre Rășinari, unde a poposit o săptămână, găzduit fiind de preotul Ion Brad, bunicul din partea mamei al lui Octavian Goga. Argatul lui Ion Brad l-a ajutat pe Eminescu să treacă în Țara Românească, după care șase luni nu s-a știut nimic de el. Apare după o jumătate de an la București. A doua venire în Transilvania se petrece doi ani mai târziu, cu trupa de teatru a lui Pascali, unde el era sufleur. Atunci preia numele de Eminescu din Eminovici, dat de Ion Vulcan de la Arad, unde a stat 14 zile. A stat mai mult în Arad deoarece soția lui Pascali născuse, și nu s-au putut deplasa, în continuare fiind nevoiți să stea la Arad”, a povestit Horia Remus Epure.

Traseul european al poetului, în curând

Demersul plastic al artistului nu se oprește aici, Horia Remus Epure dorind să adauge la seria locațiilor transilvane și periplul european al poetului. „Alt periplu la care nu fac referire în această expoziție este ieșirea în Europa. Este vorba de traseul Budapesta-Praga-Viena-Berlin, unde îl vizitează pe Alexandru Ioan Cuza, internat la Ober-Dobling, un sanatoriu de recuperare, unde avea să ajungă și Eminescu la rândul lui în anul 1883. Traseul european al poetului va face obiectul unei viitoare expoziții, lucrările sunt deocamdată în lucru. De asemenea, aș dori să prezint în cursul anului viitor traseul lui Eminescu în Tîrgu Mureș. Este greu de lucrat pe el deoarece nu e sigur dacă au existat acele trasee ale poetului prin oraș. Cert este că există două locații dovedite, bisericuța de lemn și localul „Calul Bălan”, de pe strada Călărașilor”, a precizat artistul Horia Remus Epure.

 

De asemenea, verificati

Conferință de presă pe tema acțiunilor premergătoare evenimentului cultural al anului: Concertul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la Viena

Distribuie Un epocal eveniment cultural se anunță în toamna acestui an, este vorba despre concertul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.