Palatul Administrativ, iluminat arhitectural Administratie
  • alex.toth
  • 1 comentarii
  • 556 Vizualizări

Palatul Administrativ, iluminat arhitectural

111Consiliul Judeţean Mureş a atribuit societăţii Aquatech Invest SRL Târgu-Mureş licitaţia organizată pentru lucrările din cadrul proiectului „Iluminat arhitectural al Palatului Administrativ”, informează www.licitatiapublica.ro. Conform sursei citate, valoarea estimată a lucrărilor este de 1.319.178 lei, fără TVA, la care se adaugă cheltuieli diverse şi neprevăzute în procent de 5% din valoarea estimată a lucrărilor, respectiv în sumă de 63.653 lei, fără organizare de şantier, iar durata de execuţie a lucrărilor va fi de trei luni, calculată de la data  stabilită în ordinul de începere a execuţiei lucrării emis de achizitor.

Structura de rezistenţă a clădirii, neafectată

Memoriul tehnic a fost întocmit de ing. Florin Pavel, iar proiectul a fost realizat de societatea Hydro Design & Engineering SRL Bucureşti. „Iluminatul arhitectural al Palatului Administrativ, în prezent este parţial realizat pentru faţadele care flanchează Piaţa Victoriei, fără a fi însă rezultatul unei concepţii unitare de abordare şi fără a se baza pe un proiect luminotehnic. Este un iluminat de ansamblu, frontal care unifică suprafeţele, obţinut prin amplasarea de proiectoare de diferite tipuri pe cei trei stâlpi din vecinătatea celor două faţade”, se menţionează în document.

De asemenea, în memoriul tehnic se mai arată că lucrările de amplasare a corpurilor de iluminat nu afectează structura de rezistenţă a clădirii, nu prezintă riscuri pentru trecători şi nu afectează clădirile din jur deoarece corpurile de luminat montate au greutăţi mici, de maxim 2-3 kilograme. “Menţionăm că nu se vor realiza nici lucrări de compartimentare care să afecteze spaţiile interioare ale palatului. Având în vedere cele de mai sus, pentru realizarea lucrărilor de iluminat arhitectural nu este necesară o expertiză structurală”, se precizează în document.

112

Cum va fi iluminată clădirea

– Pentru clădirea Palatului Administrativ iluminarea sau lăsarea în obscuritate voită, a unor elemente ale faţadelor, atât pe verticală cât și pe orizontală, amplasarea în spațiu a punctelor luminoase a fost gandită în legătură cu compoziţia spaţială dorită: evidenţierea elementelor de arhitectură specifice Stilului Secession, prin care clădirea se face remarcată, a însemnelor de identificare a rolului sau pentru urbe, clădire administrativă, și a elementului reper oferit de turn.

– Prin intermediul a 21 proiectoare (din care 4 sunt amplasate în zona porticului central), încastrate în sol şi amplasate în dreptul spaţiilor pline dintre ferestre, se iluminează parterul clădirii prin fascicule ascendente, cu lumină alb caldă.

– Rezalitul central este tratat din punct de vedere luminotehnic distinct, pe timp de noapte punându-se în evidenţă atât elementele de decor de la nivelul balconului, ancadramentele ferestrelor cât și elementele de identificare ale edificiului, cele două steme și plăcuţele cu însemnele instituţiilor.

– Pentru părţile laterale ale faţadei iluminatul este structurat pe verticală prin evidenţierea ancadramentelor ferestrelor, cu accent pe cele de la etajele unu și doi. De asemenea, este subliniat brâul de panouri din ceramică smălţuita din partea superioară a etajului doi.

– Registrele superioare ale faţadei, mini-frontoanele triunghiulare decorate cu ceramică smăltuiţă se reliefează după căderea nopţii, prin conceptul de iluminat propus.

– Elemente de decor ale faţadei principale – panourile pătrate din ceramică, ancadramentele ferestrelor iluminat cu lumină colorată – se regăsesc în aceiaşi soluţie de iluminat şi în cazul Turnul cu ceas pe toate cele patru faţade ale acestuia. La nivelul loggiei se iluminează atât grupurile de mini-coloane care susţin acoperişul cât și interiorul acesteia. – Cele patru ceasuri și semicoloanele care le flanchează sunt scoase şi ele prin iluminatul propus. Partea superioară a acoperişului capătă un iluminat deosebit prin sublinierea suplimentară a formei acestuia cu ajutorul mini-proiectoarelor care iluminează lucarnele de dimensiuni reduse cu lumină colorată.

(Sursa: proiectul tehnic)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Pare a fi un proiect foarte interesant, mai ales ca iluminatul arhitectural capata o amploare tot mai mare si la noi in tara, pentru iluminarea cladirilor de patrimoniu sau a monumentelor istorice.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE