Home / Social / A devenit obez ca să-și înțeleagă clienții supraponderali

A devenit obez ca să-și înțeleagă clienții supraponderali

Distribuie

foto 1

Vreau să împărtăşesc cu voi imaginea unui campion mureșean, care a refuzat din capul locului  să copieze alte modele și stiluri de viață pe care presa, cartierul, orașul și întreaga societate le mediatizează. Pentru că a știut ce vrea de la viață, el s-a respectat atât pe el însuși, cât și pe cei din jurul său. La prima strigare, probabil zeci de antrenori de fitness ar ieși în față și s-ar evidenția prin profesionalismul cu care cioplesc fiecare grupă musculară a organismului. Daaar…Augustin Moldovan a ajuns să-și cunoască propriul corp mai bine și, mai ales, să înțeleagă frustrările, așteptările și modul de a gândi a persoanelor supraponderale, pentru că s-a pus în pielea lor, la propriu.

Scanarea unui multiplu campion național

Augustin Moldovan, antrenor de fitness și culturism al sălii RetroGym din Târgu Mureș , multiplu campion național, component al Lotului Național de Culturism și Fitness, arbitru federal. Este născut în ziua 25 Noiembrie 1973, în Săgetător, zodia celor care se concentrează asupra țelului cel mai evoluat posibil, fără a se limita, dezvoltă o mare încredere în univers și mai curând experimentează decât cred. Căsătorit de 22 de ani, este tatăl a 5 copii, cei mai mici fiind de șase ani, gemeni. Prin pasiune, toleranţă, perseverenţă și altruism, el a dovedit că valoarea unui lucru creşte proporţional cu dificultatea de a-l dobândi. Este genul de om care se debarasează de clișeele vechi și obosite de care ne lovim zi de zi, înlocuindu-le cu fapte creatoare. Este exact ceea ce gândește, pentru că a lucrat din greu pentru a-și modela personalitatea în bine și a atras în viață lucrurile și sentimentele frumoase la care a visat. Cunoscându-și calitățile, el a avut mereu încredere în propriile forţe, fără a-și căuta un model în viață. Recunoaște, însă, că are o feblețe pentru Arnold Schwarzenegger, cel mai tare culturist din istorie, care a scris istorie și la Hollywood, cu filmele sale și care, ”insistă” să arate foarte bine, chiar dacă a înaintat în vârstă.

foto 2

Cercetătorii sugerează că genele noastre joacă un rol foarte important în riscul de a deveni supraponderali sau obezi, dar în tratarea obezității, accentul trebuie pus mai mult pe exercițiile fizice, decât pe moștenirea genetică. ”Stilul de viață sedentar joacă un rol semnificativ în obezitate. Dar pentru a reuși să înțeleg pe deplin ce simte o persoană supraponderală și cum aș putea eu să o ajut, în urmă cu 6 ani m-am decis să fac un experiment”, ne povestește Gusti. Astfel, de la cele 90 de kg cu forme tip calorifer, în șase luni de zile a ajuns la 122 de kilograme, tip boiler.

”M-am îngrășat 30 de kilograme în 6 luni de zile mâncând toată ziua hamburger, pizza, kebab, nu făceam nimic, dormeam mult. Din propria experiență vă spun un lucru cert: obezitatea nu numai că mărește riscul de condiții de sănătate și pune viața în pericol, dar și apetitul sexual poate scădea, în acea perioadă abia dacă mai reușeam să fac o dată pe săptămână dragoste, cu soția mea. Ca să nu mai vorbesc despre transpirațiile abundente, strângerea de mână cu palmele transpirate, aspectul ud al cămăşii, ca o carte de vizită nedorită” continuă Gusti.

Obezitatea și supraponderea reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea modernă și principalul factor în scăderea speranței de viață și a calității vieții. În 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima că 51% dintre români erau supraponderali și obezi. Astăzi, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezității la peste jumătate din populația țării.

Critica și impactul emoțional

Odată ce a ”gustat” din experimentul propus, Gusti a revenit la o greutate de 90 de kg, în 9 luni de zile, cu o dietă drastică, pe care nu o recomandă nimănui, și trei antrenamente pe zi. El s-a decis să se îngraşe foarte mult, pentru a înţelege mai bine obezitatea şi pentru a putea să se pună, la propriu, în pielea clienţilor săi veniţi să dea jos kilogramele în plus. Criticile cu privire la greutate au un impact emoțional dovedit mult mai mare decât comentariile cu privire la sex, etnie, sau orientare sexual, aspect de care antrenorul s-a convins și l-a convins că trebuie să facă ceva.  Și, pentru că nu oricine își permite financiar să aibă un antrenor personal, în urmă cu trei săptămâni, în cadrul Clubului de fitness Retro Gym, antrenorul a deschis o activitate de pionierat,  ”Grupa de la 21” strict pentru supraponderali, 21.00 fiind ora de la care au loc antrenamentele, în fiecare zi, de luni până vineri. ” S-a dovedit un real succes, într-o singură săptămână primisem deja 183 de mesaje pe facebook, de la cei interesați. Din nefericire, solicitările sunt multe, iar capacitatea sălii nu-mi permite o grupă mai mare de 45 de persoane dar, și în acest sens, am planuri de viitor pentru a remedia situația”.

foto 3

Foarte mulți oameni merg pe principiul ” Cine mă iubește, mă iubește și așa” și sunt preocupați  mai mult de partea spirituală, mai puțin de aspectul exterior, o abordare deloc sănătoasă.

” Consider că, cele trei componente – spirituală, intelectuală, fizică – trebuie dezvoltate în paralel, și fiecăreia dintre ele să i se acorde importanța cuvenită. De exemplu, aspectul femeii începe să se schimbe treptat după naștere și foarte multe mame renunță la lupta împotriva kilogramelor acumulate în timpul sarcinii. Unele se resemnează cu noua formă a corpului, dar poate partenerii lor de viață, nu. Motiv pentru care, le înșeală, căutând femei mai îngrijite”.

Sunt, însă, și mămici care fac sacrificii mari pentru a reveni, după naștere, la forma de odinioară, prin antrenamente fizice și diete corespunzătoare. ” După 22 de ani de căsnicie și 5 copii, eu îmi iubesc la fel de mult soția, dar totdeauna a fost o tipă sexy și a avut grijă de ea, din toate punctele de vedere”.

De preferat mușchii, nu țesutul adipos

Câți dintre noi nu şi-au propus să scape de ţesutul adipos din talie, de pe şolduri, fund şi sau coapse?! Femeile au predispoziţie să aibă mai mult ţesut adipos pe coapse în adolescenţă şi se adaugă şi zona abdomenului şi poate a braţelor în perioada adultă. Bărbaţii, în schimb, au predispoziţie să aibă mai mult ţesut adipos în zona abdomenului şi, unii dintre ei, în zona coapselor şi a mâinilor.

”Dacă nu ai un program bine stabilit și dacă motivarea îți lipsește, atunci nu vei obține corpul pe care ți-l doresti. Sunt unii oameni care-și caută scuze că nu pot merge la sală, dar eu nu cred așa ceva. Dacă vrei cu adevărat, îți faci timp pentru mișcare. În plus, mulți dintre cei care frecventează sălile nu reușesc să-și atingă scopul, acela de a avea o masă musculară de invidiat. Cauza este lipsa de informare. Ședințele mele de antrenamente sunt concepute de mine, după un stil propriu, nu am învățat din modelele preluate de la americani gen Tae Bo sau Body Combat, foarte populare și căutate, de altfel, în zilele noastre” a mai adăugat Gusti.

Ca la mama, la nimenea…

Dieta este recomandată, dar trebuie personalizată pentru a ajuta în slăbitul natural fără înfometare, pastile sau chirurgie. Iar dacă pentru menținerea unui corp perfect, de cele mai multe ori trebuie să renunțăm la ”bombele calorice”, asta nu înseamnă să nu mai punem pizza în gură cât trăim. ” Recunosc, mama mea face niște sarmale grozave, cu costiță afumată, de nu pot să le rezist, în special de sărbători” a mai adăugat în încheiere Gusti Moldovan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

INTERVIU – Patru elevi de la „Papiu”, calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică. „Matematica este regina tuturor științelor”

Distribuie Performanță demnă de admirație și aplauze pentru patru elevi ai Colegiului Național „Alexandru Papiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.