Home / Administratie / Curtea s-a pronunțat: Pas la pensiile speciale pentru aleșii locali

Curtea s-a pronunțat: Pas la pensiile speciale pentru aleșii locali

Distribuie

Florea_pensii oficiale_site

În decembrie anul trecut, o lege adoptată tacit în Camera Deputaților în noiembrie și apoi în Senat a făcut mare vâlvă prin publicațiile românești. Prin votul lor sau lipsa acestuia, parlamentarii, cu excepția liberalilor, aprobau ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene să beneficieze de o indemnizație când ating vârsta de pensionare, în funcție de numărul de mandate pe care le-au avut.
Printre primarii care au susținut necesitatea modificării Legii privind statutul aleșilor locali s-a numărat și edilul municipiului Tîrgu Mureș care susținea la sfârșitul lunii noiembrie că: “Vreau ca primarul să nu mai fie prostul casei, vreau ca primarul să aibă salariu şi să fie remunerat, vreau ca primarul să aibă un statut, dacă mă alege un cetăţean de 3 ori la rând, ce vi se pare deplasat că vreau să am o pensie liniştită? Să ştiţi că primarii asta discută. Eu sunt deprofesionalizat, dacă eram doctor, probabil aveam şi avion, după modelul colegilor mei”.
Însă, în ciuda votului parlamentarilor și a susținerii aleșilor locali vizați de către modificările legislative, înainte de promulgare, legea a fost atacată la Curtea Constituțională.
Autoritatea de jurisdicție constituțională a admis, miercuri, obiecția de neconstituționalitate privind modicările aduse Legii nr. 393 din 2004 privind Statutul aleșilor locali, obiecție ridicată de Guvernul României. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, cei nouă judecători, în unanimitate, au constatat că legea modificată contravine art. 1 alin. 5 din Constituție deoarece “normele care le reglementează nu îndeplinescc condițiile de claritate și previzibilitate cu privire la indemnizația pentru limită de vârstă, sub aspectul naturii juridice a acestei instituții, al sferei beneficiarilor săi și al modului de acordare a dreptului”.
Judecătorii au mai arătat că legea modificată mai încalcă alte două articole din Constituție – articolul 16 care prevede egalitatea în drepturi a cetățenilor, respectiv 138 alin. 5 care se referă la interdicția de a aproba cheltuieli fără a fi stabilită sursa de finanțare. Decizia este definitivă și obligatorie.
Mai pe înțeles și succint, introducerea așa-numitelor pensii speciale pentru aleșii locali au fost declarate neconstituționale.
Ligia VORO

 

De asemenea, verificati

Mureș: Ședință de pregătire a alegerilor din 9 iunie

Distribuie Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș a găzduit joi, 11 aprilie, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.