FOTO: Doru Viorel Ursu, dublă lansare de carte la Târgu-Mureş Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1999 Vizualizări

FOTO: Doru Viorel Ursu, dublă lansare de carte la Târgu-Mureş

1AFostul ministrul de Interne al României din perioada iunie 1990 – octombrie 1991, avocatul Doru Viorel Ursu, şi-a lansat marţi, 19 ianuarie, cărţile „Arta sinuciderii” şi „Poker cu măşti”, în cadrul unui eveniment organizat în incinta Sălii Mici a Palatului Culturii din Târgu-Mureş.

Cele două volume au fost bine primite de publicul venit la dubla lansare, printre participanţi remarcându-se şi Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. „Îi mulţumesc domnului avocat Doru Viorel Ursu pentru prezenţa la Târgu-Mureş, îi mulţumesc pentru faptul că a ales să îşi prezinte cărţile în faţa unui public exigent, aşa cum ştim că este publicul din Târgu-Mureş”, a spus, în deschiderea evenimentului, Ciprian Dobre.

1B

Opt ani de studiu şi cercetare

Doru Viorel Ursu a fost însoţit la Târgu-Mureş de avocatul Ana Maria Cristina Săndulescu, care a prezentat câteva detalii din culisele scrierii celor două cărţi. „Ne aflăm la un capăt de drum care a însemnat opt ani de studiu şi cercetare în ideea de a reda adevărul istoric despre evenimentele din 1989, dar mai ales în ideea autorului de a face o analiză foarte la obiect şi foarte acidă, spunem noi, a societăţii româneşti peste care a trecut, iată, 27 de ani de atunci. Demersul nostru a început cu „Şah mat la România”, a continuat cu „Ministrul de Interne” în trei volume, cu „Sânge şi carne de om” în trei volume şi iată „Arta sinuciderii”, un corolar al acestui demers. „Arta sinuciderii” este un titlu incitant, controversat, dar necesar spunem noi pentru că nu este o carte pesimistă, este un semnal de alarmă despre ceea ce se întâmplă în societatea românescă şi porneşte de la ideea autorului că românii au un talent special, ridicat aproape la rang de artă, de a se sinucide cu talent în fiecare zi”, a afirmat Ana Maria Cristina Săndulescu.

Poporul român, expert în autodistrugere

Comparat cu o „arhivă vie” de colega şi colaboratoarea sa, fostul ministru de Interne al României a vorbit liber despre semnificaţiile cărţilor sale, accentuând ideea, pe alocuri cu ironie, că poporul român are „talentul” de a-şi trage singur preşul de sub picioare. „Într-o noapte mi-a venit acest titlu. Cartea era gata, mă gândeam ce titlu să-i dau şi atunci mi-a venit ideea să scriu „Arta sinuciderii poporului român”. Sigur, a rămas cu primele două cuvinte, mi s-a spus de ce o să spună Biserica. Bine, în timp ce arhiepiscopii îşi plimbă trenele alea de zeci de metri, alţi sar de prin maşini de sute de mii de euro, n-ar prea avea ce să spun ei… Eu vorbesc despre istoria Bisericii ca factor de convergenţă… O să spuneţi că da, dar ei nu acceptă sinuciderea. Citiţi atunci cartea… Citiţi între rândurile cărţi, când ne-am împuşcat între noi în decembrie sub ideea de terorism lansată de un domn căruia îi era dragă, că era emanată. Şi acum sigur răspunde pentru crime împotriva umanităţii, să vedem unde o să ajungă aceste dosare”, a spus Doru Viorel Ursu. „Păi nu ne-am sinucis? Când astă vară dădeam din colţ în colţ că e arşiţă mare şi constatăm că 95% din reţeaua de irigaţii făcută de Ceauşescu şi de Armata Română a fost furat în proporţie de 95%. E cumva sinucidere prin autodistrugere? Satele României se pustiesc. Medicii, profesorii, copii talentaţi şi dotaţi pleacă şi rămân. Este o sinucidere? Un ministru, nu contează numele, spune că Romulus şi Remus sunt născuţi şi crescuţi într-o vizuină de vulpe! Domnule, ministru al Educaţiei spune asta!” a adăugat oaspetele special al Palatului Culturii.

De asemenea, Doru Viorel Ursu a făcut şi o scurtă radiografiere a polurilor de influenţă şi de putere mondială, remarcând „o explozie de putere a Islamului” şi chiar o ascensiune a Chinei. „De două zile, flota Chinei este prezentă în Marea Mediterană. Şi atunci mă întreb: unde suntem noi? Cine suntem noi? Mai suntem noi?”, s-a întrebat, retoric, scriitorul, care prezintă în cele două cărţi, în premieră, o serie de documente secrete şi declasificate.

De la decembrie 1989, la cazul #Colectiv

Din discursul şi ulterior dialogul lui Doru Viorel Ursu cu spectatorii nu au lipsit subiecte precum evenimentele din decembrie 1989 şi cazul #Colectiv. „N-ai voie să excluzi o mână criminală acolo. Poate chiar a unui dement, dar ancheta trebuia făcută imediat, nu după o zi. Procurorul decidea acolo, nu pompierul. Nu este normal să muţi dosarul de la un Parchet la altul şi nu este normal ca nici până azi să nu existe o expertiză care trebuia demult finalizată. Cea care se face şi tot face şi se tot amână la Petroşani”, a fost de părere fostul ministru de Interne al României, referindu-se la cazul #Colectiv.

1C

Nelu Şopterean şi autograful din 1991

Surpriza serii a fost provocată de solistul de muzică populară Nelu Şopterean, care a venit la lansare cu un caiet de impresii vechi de două decenii şi jumătate. Pe una din primele pagini ale caietului, în data de 11 februarie 1991, Doru Viorel Ursu îşi aşternea gânduri despre folclor şi tradiţiile populare. „În urmă cu 25 de ani fără o lună, eu cu alţi colegi organizam la Târgu-Mureş un spectacol mare şi frumos cu Orchestra Populară a Ministerului Culturii din Republica Moldova. După acea seară, a doua zi am primit un ordin de la ministrul Internelor de la Bucureşti şi ne-am deplasat la Bucureşti. Acolo ne-am întâlnit cu dumneavoastră, acolo ne-am întâlnit acum 25 de ani, erau colegii din Chişinău, orchestra, solişti, era şi colegul şi prietenul nostru Gheorghe Turda şi vreau să vă spun că acolo am cântat împreună cu domnul ministru „Tu, Ardeal”, „Treceţi batalioane române Carpaţii” şi „C-aşa-i românul”, a spus Nelu Şopterean.

Lansarea s-a încheiat cu tradiţionala sesiune de autografe, susţinută cu multă amabilitate de Doru Viorel Ursu.

[zizigallery id=1883]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE