Situația gravă a Maternității din Sighișoara, în dezbatere Recomandări zi de zi
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 292 Vizualizări

Situația gravă a Maternității din Sighișoara, în dezbatere

111Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a participat miercuri, 21 ianuarie, în calitate de invitat, la o dezbatere organizată de Primăria municipiului Sighișoara pe tema situației Secției de Obstetrică-Ginecologie şi a Compartimentului Neonatologie de la Spitalul Municipal Sighișoara, care are aviz de funcționare doar până în luna noiembrie 2016.

Deficienţe constatate de DSP Mureş

Starea actuală a imobilului unde funcționează secția medicală nu este conformă cu normativele legale, ca atare Primăria a identificat o altă posibilă locație. În acest sens, a fost realizată o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie la imobilului de pe strada Morii nr. 26. Prin tema de proiectare, clădirea va fi amenajată pentru funcționarea Secţiei de Obstetrică-Ginecologie şi a Compartimentului Neonatologie, iar în perspectivă aici se poate construi un corp separat, destinat Secției de Pediatrie.

Propunerea de mutare a Secției de Obstetrică-Ginecologie a fost făcută Primăriei municipiului de conducerea Spitalului din Sighișoara, în urma repetatelor controale din partea Direcției de Sănătate Publică Mureș. Instituția amintită a sesizat gravele deficiențe din actuala clădire, cauzate de vechimea imobilului, construit în anul 1902. Aici lipsește, de asemenea, o sală de operație separată pentru intervențiile chirurgicale ginecologice, iar grupurile sanitare sunt insuficiente.

Proiect de hotărâre, boicotat

În luna noiembrie 2015, viceprimarul municipiului Sighișoara a promovat un proiect de hotărâre al Consiliului Local privind însuşirea şi aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor. La fel ca în alte situații întâlnite la Sighișoara, acest proiect a fost scos de pe ordinea de zi de către președintele de ședință, fără votul consilierilor locali, motiv pentru care investiția nu poate fi cuprinsă în proiectul de buget al Sighișoarei pentru anul 2016. “Consider că ceea ce se întâmplă la Consiliul Local Sighișoara este foarte periculos și în detrimentul cetățenilor. Aflu cu surprindere că unii consilieri locali au o strategie de boicotare a proiectelor prin absența de la ședințe și prin retragerea unor inițiative de pe ordinea de zi. De aceea, voi înainta o sesizare Instituției Prefectului pentru remedierea urgentă a situației. În legătură cu situația punctuală dezbătută astăzi, am sugerat organizarea unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, chiar în spațiul unde funcționează Maternitatea, pentru a lămuri pe toată lumea despre gravitatea situației”, a declarat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș. “Fac un apel către toți consilierii locali: veniți la ședințe și votați, într-o formă sau alta. De aceea ați fost trimiși în Consiliul Local de către sighișoreni. Absența și boicotul nu sunt soluții, atunci când vorbim de sănătatea și viețile oamenilor”, a spus şi Ionel Gavrilă, viceprimarul muncipiului Sighişoara.

Opinii despre situaţia de la Maternitatea din Sighişoara:

“Am înțeles că unii dintre consilierii locali din Sighișoara au ridicat problema construirii unui nou spital. În acest moment, șansa de a construi un spital nou la Sighișoara din fondurile Ministerului Sănătății este nulă. Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, singura soluție este intervenția la o clădire care deja există și dotarea corespunzătoare a acesteia, din bugetul local.”

Dr. Adrian Mureșan, director executiv, Direcția de Sănătate Publică Mureș:

……….

“Avem somațiile Direcției de Sănătate Publică pe problemele grave, avem un aviz de funcționare valabil doar până în luna noiembrie, avem un proiect de mutare a secției în altă clădire, avem concursul Primăriei pentru alocarea sumei necesare din bugetul local. Nu avem însă sprijinul unora dintre consilierii locali pentru a dezbate acest proiect și a vedea dacă este viabil sau nu. La ultima ședință de Consiliu Local nici măcar nu mi s-a dat cuvântul pentru a expune gravitatea problemei și a susține proiectul.”

Dr. Aurelia Mașca, manager, Spitalul municipal Sighișoara

……….

“În actuala clădire ne riscăm libertatea și punem în pericol viața pacienților noștri.”

Dr. Stela Popa, șef compartiment neonatologie

……….

„Chiar dacă rămâne o singură doamnă din Sighişoara care naşte, vreau să nască în condiţii normale pentru anii în care trăim, nu să ne întoarcem în urmă cu 50-60 de ani. Nu e normal ca un copil să se nască în condiţiile actuale, care sunt groaznice.”

Ionela Balaş, consilier local

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE