FOTO-VIDEO: Soare și artă pe acorduri de Mozart, Dvorak și Beatles la RTM Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 621 Vizualizări

FOTO-VIDEO: Soare și artă pe acorduri de Mozart, Dvorak și Beatles la RTM

DSC_2574

Proiectul ”Seri de Jazz și Muzică Clasică la RTM” a debutat în noul an cu recitalul susținut de Solartis Quartet miercuri, 20 ianuarie, la Sala de Concerte Radio Târgu-Mureș.

Proiectul de suflet al Anei Maria Galea i-a adus în atenția publicului pe cei patru muzicieni: Sabin Penea (vioara 1), Ana Maria Marian (vioara 2), Laura Zecheru (violă) și Andrei Nițescu (violoncel), ascultătorii fiind privilegiați cu o seară de frumos purtând semnătura unor nume grele precum Mozart, Dvorak sau Beatles.

 

DSC_2588

”Ne bucurăm foarte mult să fim prezenți la Radio Târgu-Mureș, este primul concert al Cvartetului Solartis din acest an, și ne bucurăm să-l facem în această sală care a găzduit multe decenii spectacole. Ne bucurăm să fim transmiși și radiofonic, ne bucurăm să cântăm Mozart, ne bucurăm să cântăm Dvorak, ne bucurăm în general de muzică, o bucurie pentru noi toți”, ne-a declarat Sabin Penea, responsabilul cu prima vioară din cadrul Cvartetului Solartis.

 

Soare și artă

Numele cvartetului face referire la două entități nelipsite din angrenajul oricărui iubitor de frumos, soare și artă. ”Numele Solartis vine de la soare și artă. Ne-am gândit un pic și la nuvela lui Stanislaw Lem, dar cum există deja un cvartet cu acest nume am ajuns la Solartis, nume care simțim că ne reprezintă, un nume care vrea să reprezinte atât eleganța, latinitatea etimologiei cuvântului, dar să și arătăm că suntem haioși”, a precizat Sabin.

 

Happy Birthday to Mozart

 

Recitalul celor patru a debutat cu o compoziție de Mozart (String Quartet No.3 in G major), un frumos cadou adus marelui compozitor de ziua sa, serbată pe 27 ianuarie.

”Mozart e mereu o bucurie, e precum un copil de 13 ani care cade, se julește, se ridică și fuge mai departe. Considerăm că muzica clasică trebuie să fie cât mai directă, iar energia ei trebuie curățată de toate cutumele care s-au instaurat în secole de cultură. Pe 27 ianuarie e ziua lui Mozart, așa se face că am dorit să-l sărbătorim anticipat. Dorim ca toate lumea să facă același lucru, iar săptămâna viitoare, de ziua lui, toată lumea să asculte măcar o piesă Mozart”, a spus Sabin Penea.

 

Incursiune în cultura americană

 

DSC_2571

A urmat o compoziție semnată Antonín Dvorak, Cvartetul american, o incursiune în sonoritățile culturii americane care au prins viață grație celor patru muzicieni.

”Dvorak, ceh de origine, a fost foarte apropiat de tânăra națiune americană care încă își căuta identitatea și originile. Așa se face că în urma studierii folclorului american, a culturii negrilor, a populațiilor indigene și a celor anglo-saxone venite de pe continentul european, s-a gândit: ”cam așa trebuie să sune muzica voastră și am să vă compun o simfonie, iar de acolo vă descurcați voi”. Cam așa se rezumă lucrarea ”Cvartetul american” care are la bază un cântec format din mai multe cântece care amintește de filmele cu indieni, de Tom și Jerry, de absolut tot ce vrem noi. Este piesa cu care mergem să ne facem prieteni noi, deoarece e imposibil să nu-ți placă o astfel de lucrare”, a precizat Sabin Penea.

 

Final pe acorduri Beatles

 

Cum sângele apă nu se face, cvartetul fiind cunoscut pentru unplugged-urile cu trupele rock, piesa ”Come Together” de la Beatles de la finalul recitalului de miercuri seara a venit firesc, savurată la maxim de publicul prezent. ”Am avut o perioadă în care eram axat pe muzica rock, iar, când am început acest proiect, mi-am luat colegii și am spus ce tare e să aprofundăm acest gen. Așa se face că am făcut un unplugged cu Timpuri Noi, cu trupa Space Needle, cu Electric Brother. Încercăm să introducem acest cvartet în locuri cât mai neobișnuite și mai surprinzătoare, în ideea în care muzica, oricare ar fi ea, trebuie făcută bine”, a subliniat Sabin.

Cam asta a fost miercuri seara la Sala de Concerte Radio Târgu-Mureș, o oră plină de muzică și de bucuria de a cânta și asculta o muzică care, deși împărțită pe mai multe genuri, are un numitor comun, acela al frumosului.

 

”Rock-ul face parte din cultura ultimului secol”

DSC_2595

”Dacă ne întrepătrundem cu muzica clasică, încercăm să ne întrepătrundem și cu ce s-a întâmplat în ultimul secol, pentru că rock-ul face parte din cultura ultimului secol. Așa că considerăm că este loc și pentru noi acolo”

Sabin Penea

 

Din drag de Etta James

DSC_2551

”Deși suntem un cvartet de muzică clasică, ascult și alte genuri. Acasă, când am ocazia, deoarece timpul este extrem de limitat, ascult în principal muzică soul și R & B, iar dacă ar fi să dau un nume, cred că Etta James ar fi cel mai aproape de sufletul meu”

Ana Maria Marian

 

Mamă, soție, muzician

DSC_2570

”E foarte greu să combini statutul de mamă și muzician, dar atâta timp cât fac ceea ce-mi place, consider că fiul meu e fericit, iar eu la rândul meu sunt fericită. Soțul e, de asemenea, muzician, violoncelist, deci lucrurile se completează”

Laura Zecheru

 

”Îmi face plăcere să cânt pe acest instrument”

DSC_2548

”Studiul violoncelului poate fi început chiar și la o vârstă fragedă. Eu, de exemplu, am început să studiez acest instrument în clasa a II-a, când aveam doar opt ani. E un instrument destul de greu, care trebuie cărat după tine în primul rând, dar e și greu de cântat pe el, cum de altfel e la orice alt instrument. Cu toate acestea îmi face plăcere să cânt la violoncel”

Andrei Nițescu

 

Foto: Alin Zaharie

[zizigallery id=1884]

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE