Home / Interviu / De teamă să nu ajungă la oi, a devenit un tehnician dentar de succes

De teamă să nu ajungă la oi, a devenit un tehnician dentar de succes

Distribuie

DSC_6338

Fiecare părinte dorește un zâmbet perfect pentru copilul lui,  zâmbetul fiind o importantă cale de comunicare. Cele mai recente studii arată că mai mult de 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar, dinții strâmbi, distantați sau înghesuiți reprezentând una dintre principalele probleme de sănătate și estetica dentară în rândul copiilor. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că aceste probleme dentare pot duce la afecțiuni stomacale cauzate de o masticație defectuoasă, la apariția cariilor și imperfecțiuni ale pronunției. Iată ce ne spune Melinda Harcsas, care practică meseria de tehnician dentar de mai bine de 30 de ani, în Ambulatoriul de Specialitate Stomatologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Rep: Cum este meseria pe care o practicați?

M.H. Pentru o femeie e o meserie destul de grea, frumoasă, dar grea. Este o artă, fiecare caz e un caz aparte, fiecare om are gura altfel, fiecare plan de tratament este individualizat pentru pacient și problema sa specifică, nu există un șablon ca într-o uzină sau croitorie. A fi tehnician dentar presupune a te ocupa cu efectuarea lucrărilor protetice dentare fixe, coroniţe, punţi, încrustaţii, obturaţii făcute în laborator şi imobilizabile, respective proteze acrilice sau scheletate. Din 81 sunt la stomatologie infantilă, timp de 5 ani am lucrat într-un cabinet, o experiență care m-a ajutat foarte mult în ceea ce fac acum.

Rep: Ce v-a determinat să vă orientați înspre acest meșteșug?

M.H: Încă și acum îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri, vorbele tatălui meu: ” Dacă nu înveți, ajungi la oi”. Și mereu am învățat în școală, de teama unei astfel de perspective. Am început studiile într-un sistem şi l-am terminat după Revoluţie în altul. În perioadele de practică din spitale, mi-am dat repede seama că meseria de asistent general nu e pentru mine, nu-mi plăcea să văd oameni care suferă în spitale, motiv pentru care m-am specializat în tehnică dentară, în ortodonție, aparate mobile de zi și de noapte. La vârstele fragede sunt recomandate aparatele dentare mobile sau aparatele dentare fixe special concepute pentru copii.

Rep: Vi s-a întâmplat să dați și rateuri în realizarea aparatelor dentare?

M.H: Da, într-o vară când era foarte cald, la 35 de grade, macheta de ceară s-a deformat și nu s-a mai potrivit pacientului sub nici o formă, căldura și frigul ne afectează, totdeauna trebuie să ne luăm mpsuri în acest sens.

Rep: Ce calități trebuie să ai în practicarea acestei meserii cu succes?

M.H: În lucrările dentare nici un caz nu se potrivește cu altul, colaborarea între tehnicianul dentar și medic trebuie să fie foarte strânsă, el face un plan de tratament, îmi indică culoarea, tipul de lucrare, amprente de studiu, uneori poze sau filme și alte indicații, după care se face turnarea modelului de gips. Eu trebuie să văd pacientul sau, de multe ori trebuie să-mi imaginez chipul lui, pentru că lucrarea dentară trebuie să se potrivească feței și personalității lui, trebuie să-i dea  încrederea în propria-i persoană. Îndemânarea, răbdarea, atenţia distributivă, corectitudinea, spiritul de echipă şi organizarea sunt calități necesare. Acest comportament se întoarce în favoarea mea, prin respectul pe care pacienții mi-l acordă. Practic, meseria de technician dentar este investită cu prestanță și recunoaștere.

Rep: Care sunt dezavantajele cu care vă confruntați zi de zi?

M.H: Noxele date de gaze sau efectele piliturii de metal asupra organismului, motiv pentru care trebuie s[ iau măsuri de precauție.

Rep: Cum se împacă profesia de technician dentar cu latura familială?

M.H. În general, femeia se zbate zi de zi să împace cele două aspecte ale vieții lor – profesional și familial. Echilibrul dintre carieră şi familie este foarte greu de menţinut, deoarece laboratorul îţi fură mult timp din viaţa privată, dar o organizare foarte bună a zilei de muncă te poate ajuta să menții balanța echilibrată. Eu am avut norocul de a fi măritată cu un bărbat care a înțeles și m-a susținut în ceea ce fac, s-a implicat direct și echitabil în treburile casnice și în creșterea copiilor.

Rep: Care considerați că este factorul principal ce provoacă anomaliile dentiției permanente la copii?

M.H: Înghesuirile și ocluziile incorecte dentare afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulației. Unele probleme ortodontice obișnuite ce pot fi observate la copii, au cauze genetice, fiind moștenite de la părinți, dar și alimentația incorectă, este un factor esențial în aceste anomalii. Eu când eram copil și ajungeam acasă de la școală, rupeam un morcov din grădină și-l ronțăiam. În zilele noastre, copiii ronțăie chipsuri. O atenție aș vrea să mai atrag și asupra unui alt aspect: colaborarea pacientului în purtarea acestor aparate este esențiala pentru obținerea unei îmbunătățiri semnificative, aparatul nu poate „lucra” dacă pacientul nu îl poartă.

 

De asemenea, verificati

Sărbătoritul zilei, Iuliu Praja

Distribuie Redacția și administrația cotidianului Zi de Zi îl felicită pe Iuliu Praja, manager la …

2 comentarii

  1. Aparatura dce laborator este foarte importantam, mai ale in cazul stomatologiei si a tehnicii dentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.