FOTO: Mica Unire, sarbatorita in curtea Inspectoratului de Politie Mures Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 182 Vizualizări

FOTO: Mica Unire, sarbatorita in curtea Inspectoratului de Politie Mures

1Unirea Principatelor Române de la 1859 a fost sărbătorită duminică, 24 ianuarie, în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, locul unde se află singurul bust din judeţul Mureş al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Cuza, „arhitectul” României moderne

Semnificaţia şi importanţa istorică a zilei de 24 ianuarie a fost subliniată de Liviu Boar, directorul Direcţiei Judeţene Mureş a Arhivelor Naţionale. „Alexandru Ioan Cuza a fost într-adevăr domnul care prin reformele sale a pus bazele României moderne, a ascultat glasul celor obidiţi, pe seama cărora a înfăptuit reforma agrară prin care au fost împroprietărite peste 460.000 de familii de ţărani. A făcut ca numele ţării sale să fie rostit cu respect în cancelariile europene”, a spus Liviu Boar despre domnul Micii Uniri.

Recunoştinţă pentru făuritorii istoriei

Consiliul Judeţean Mureş a fost reprezentat de vicepreşedintele Ovidiu Dancu, preşedintele instituţiei şi totdată co-preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, fiind plecat la Iaşi, la întrunirea Biroului Politic Naţional al PNL. „În această zi deosebită, pentru toţi românii atât eu, cât şi întreaga echipă a Consiliului Judeţean Mureş, condusă de preşedintele Ciprian Dobre, ne exprimăm recunoştinţa pentru cei care în momente dificile au făurit istoria României. Este datoria noastră de a-i învăţa pe copii şi nepoţii noştri ce a însemnat Unirea Principatelor şi care este rolul lor în păstrarea unui stat demn, suveran şi unitar”, a subliniat vicepreşedintele Ovidiu Dancu.

Din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureş a vorbit viceprimarul Claudiu Maior, primarul Dorin Florea, co-preşedinte al PNL Mureş şi prezenţă constantă la aniversarea Micii Uniri din curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, lipsind de la eveniment, fără însă să fie prezent la şedinţa de la Iaşi a Biroului Politic Naţional al PNL. „Astăzi este o zi care ne reaminteşte că forţa unui popor stă în solidaritatea, unitatea şi determinarea sa, dar şi în liderii pe care îi are şi în capacitatea lor de a conduce. Îmi doresc ca tânăra generaţie să fie mândră de strămoşii ei”, a punctat viceprimarul Claudiu Maior.

De asemenea, pe lista vorbitorilor s-a aflat şi Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş. „Alexandru Ioan Cuza a avut o domnie scurtă, dar glorioasă, a înfăptuit reforme esenţiale care au declanşat procesul de consolidare al Statului Român”, a menţionat prefectul Lucian Goga.

Depuneri de coroane şi Hora Unirii

Imnul Naţional al României a fost intonat de solistul de muzică populară Ciprian Istrate – angajat al Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş, iar serviciul religios a fost oficiat de părintele Olimpiu Zăhan – protopopul ortodox al municipiului Târgu-Mureş şi de părintele Ioan Dorin Şandor – preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureş. Manifestarea a mai cuprins un moment de depuneri de coroane în memoria eroilor neamului românesc care prin jertfa lor au devenit adevăraţi făuritori ai unităţii naţionale, defilarea gărzii de onoare şi tradiţionala Horă a Unirii.

[zizigallery id=1886]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE