SC Tîrgu Mureș ZOO SRL, în proiect Administratie
  • ligia.voro
  • 1 comentarii
  • 535 Vizualizări

SC Tîrgu Mureș ZOO SRL, în proiect

zoo 2_srl site

 

Doar un vot în Consiliul Local mai lipsește pentru ca Grădina Zoologică din Tîrgu Mureș să se transforme într-un SRL. Proiectul de hotărâre vine după ce, în luna decembrie, Centrul Cultural Mihai Eminescu a primit undă verde pentru a deveni societate comercială.

 

În luna noiembrie, după discuții nu lipsite de tensiuni, consilierii locali votau Hotărârea nr. 314 privind aprobarea de principiu a demarării procedurii de externalizare a Serviciului Public Administrația Grădinii Zoologice și a Serviciilor hoteliere și alimentație publică din cadrul Serviciului Public de Utilități Municipale din subordinea Consiliului local municipal Tîrgu Mureș. În luna decembrie, aleșii locali votau ca serviciile hoteliere și de alimentație publică derulate la Centrul Cultural Mihai Eminescu să fie trecute la o societate cu răspundere limitată.
În luan ianuarie, pe ordinea de zi a fost inclus în proiect care duce hotărârea 314 mai departe și le propune consilierilor locali să voteze transformarea ZOO în societate comercială.
Potrivit expunerii de motive, care însoțește proiectul de hotărâre, aceasta ar fi tendința la nivel national și în lume. “Această procedură de externalizare a activităţii grădinilor zoologice din România a fost demarată şi aprobată în urmă cu mai mulţi ani în mai multe grădini zoologice, de exemplu: Zoo Bucureşti, Zoo Oradea, Zoo Brăila, Zoo Piatra-Neamţ, Zoo Mioveni, Zoo Târgovişte. În alte ţări din Europa, această schimbare de organizare şi funcţionare s-a finalizat în urmă cu zeci de ani – în Ungaria transformarea în societăţi comerciale sau fundaţii s-a finalizat în urmă cu douăzeci de ani. În urma reorganizărilor şi a gestionării în mod corect a patrimoniului comunităţilor locale – sau regionale, grădinile zoologice din alte ţări s-au dezvoltat foarte mult atingându-şi scopul pentru care au fost înfiinţate (protejarea speciilor periclitate, programe educaţionale pentru copii şi populaţie, oferirea de zone conform amenajate pentru recreere şi nu în ultimul rând diferite programe de cercetare)”, se precizează în expunerea de motive.
SRL-ul care urmează a fi înființat dacă proiectul de hotărâre va trece se va numi Tîrgu Mureș ZOO, îi va avea ca asociați pe Municipiul Tîrgu Mureș, prin Consiliul Local, și SC Administrator Imobile și Piețe SRL și va dispune la început de un capital social de 10.000 de lei, care va fi vărsat de municipiu – deși sunt doi asociați.
Administratorul unic cum rezultă din documente va fi Horațiu Gorea, actualul director, care nu a mai așteptat ședința de Consiliu Local pentru a fi aprobat actul constitutiv al viitoarei societăți comerciale.
Viitoarea societate va funcționa în actualul spațiu care va fi încredințat prin contract de comodat, gratuit și temporar.
După înfiinţarea şi înmatricularea în Registrul Comerţului a societăţii, aceasta va primi prin contract de concesiune şi proces-verbal de predare-primire toate activele (bunurile aflate în proprietatea privată şi în cea publică, după caz).

 

Curiozități la constituire

 

În actul constitutiv, care va fi supus, de asemenea, aprobării apar câteva aspecte curioase care ne arată că autorii au cam uitat că în viitorul SRL va intra o instituție publică și nu două societăți comerciale. Spre exemplu, se specifică următoarele: “Transmiterea părţilor sociale către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de Adunarea Generală a Asociaţilor, cu votul asociaţilor reprezentând cel puţin trei pătrimi (75,00 %) din capitalul social; asociaţii au drept de preempţiune”. Ținând cont că sunt doi asociați, într-un procent nespecificat, dar considerăm că municipiul va avea aproape de 100 %, este destul de clar că doar Consiliul Local va putea hotărî cooptarea altor asociați. Apoi urmează o poveste aplicabilă societăților comerciale, însă mai puțin municipiului Tîrgu Mureș care nu prea vedem cum poate să fie lichidat, dizolvat, să fuzioneze etc.
Tot în actul constitutiv se mai amintește că Adunarea Generală a Asociaților se convoacă de administratori, deși cum precizam mai sus, viitorul SRL va avea un administrator unic.
O altă prevedere interesantă este că: “În cazul în care Adunarea Generală a Asociaţilor hotărăşte modificarea Actului Constitutiv şi unul dintre asociaţi nu este de acord cu modificarea hotărâtă, acesta are dreptul de a se retrage din societate”. Dacă s-ar retrage municipiul, atunci societatea se desființează rapid, pentru că Administrator Imobile și Piețe SRL ar rămâne asociat unic și, potrivit legii, o societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană. Dacă se retrage Administrator Imobile și Piețe SRL, retragerea ar avea același efect juridic.
Nu sunt singurele aspect remarcate, dar până la ședința de consiliu local, probabil actul constitutiv va mai fi lecturat măcar o dată.
Ligia VORO
Proiect de modernizare

 

În anul 2008, a fost semnată între Ministerul Mediului și Pădurilor și municipiul Tîrgu Mureș convenția privind finanțarea lucrărilor pentru proiectul “Reamenajare ;I modernizare grădina zoo”. Lucrările au început în 2010 și au presupus construirea a trei pavilioane pentru diferite specii de animale și extinderea unor padocuri existente, astfel încât grădina zoologică și-a dublat suprafața. Valoarea proiectului a fost de 20,47 de milioane de lei din care puțin peste jumătate a fost asistență financiară nerambursabilă – 10,899 milioane de lei, iar restul a reprezentat-o contribuția proprie care a fost asigurată 75 % din bugetul Ministerul Mediului, iar 25 % din bugetul local.
Cum sunt alte grădini ZOO organizate?

Am dat o tură electronică pe la toate grădinile zoologice pomenite în expunerea de motive ca să vedem cum au gândit celelalte administrații publice locale acest serviciu considerat de interes public.
La București, Administrația Grădina Zoologică s-a înființat în urma reorganizării Direcției Domeniului Public și este un serviciu public de interes local cu personalitate juridică.
La Mioveni, abia acum este în discuție înființarea unei grădini zoologice, potrivit presei locale din județul Argeș.
La Târgoviște, în urma unei reorganizări din 2008, Grădina Zoologică se află acum la Direcția Grădini Zoologice și este în subordinea Consiliului Local (CL) Municipal Târgoviște. Nu am reușit să ne lămurim ce formă de organizare concretă are, deși am studiat de la anunțuri de licitație la unele de angajare sau am căutat un regulament de organizare și funcționare dacă tot este în subordinea CL și se presupune că totul e aprobat de acesta.
La Oradea, Grădina Zoologică aparține de SC Administrația Domeniului Public Oradea SA care cuprinde două domenii de activitate – unul privat și unul public. Grădina Zoologică ține de domeniul de activitate public.
Grădina zoologică din Brăila este, de asemenea, parte a unei societăți comerciale pe acțiuni – S.C. Administrația Piețelor, Târgurilor S.A.
Administrația publică din Piatra Neamț este atât de transparentă încât nu ne-am lămurit cum funcționează parcul zoologic de acolo.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Gradina zoologica devine o afacere a unui prieten apropiat pe ban publici.Adica prostimea plateste si proprietarul se imbogateste pina cand se duce totul de rapa.Mai putin avutia proprietarului.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE