Home / Administratie / VIDEO: 70 de milioane lei, bugetul Reghinului propus pentru 2016

VIDEO: 70 de milioane lei, bugetul Reghinului propus pentru 2016

Distribuie

1Primăria Reghin a găzduit vineri, 22 ianuarie dezbaterea publică privind proiectul de buget general al municipiului Reghin pentru anul 2016. Proiectul de buget propus pentru anul 2016 prevede la capitolul venituri suma de 70.237.000 lei, respectiv 70.280.000 la capitolul cheltuieli, diferența de 43.000 lei reprezentând excedentul de la bugetul local din anul 2015, aprobat pentru a fi utilizat în acest an pentru investiții. În ce privește cheltuielile care urmează a fi realizate în anul 2016, conform proiectului de buget, pentru îmvățământ sunt prevăzute 24.577.000 lei, la sănătate 1.043.000 lei, 5.972.000 pentru cultură,religie, 4.067.000 lei pentru asistență socială, și 3.400.000 la mediu și ape. La capitolul investiții realizate din bugetul local prevăzute pentru acest an, proiectul de buget prevede suma 12.794.000 lei, la care se adaugă 68.000 lei – contribuția la asociațiile de dezvoltare, 277.0000 lei investiții pentru Aquaserv”, 200.000 lei pentru RAGCL Reghin, și 494.000 lei pentru Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” din Reghin. În total, suma prevăzută pentru investiții în acest an este de 13.833.000 lei, aprox 19 % din valoarea totală a bugetului prevăzut pentru 2016 la Reghin. În ce privește investițiile precomizate a avea loc în acest an din fonduri proprii, valoaraea acesteia fiind de 672.000 lei.

Buget generos, chiar și pentru câinii fără stăpâni

2 Sorin PuiInteresul cetățenilor pentru dezbaterea privind bugetul pentru 2016 a foast unul destul de scăzut, puțini fiind cei care au asistat la dezbaetrea de vineri găzduită de primăria Reghin. Printre aceștia s-a numărat omul de afaceri Sorin Pui, mulțumit de buget, mai puțini de valoarea sumei atribuită serviciului public destinat cîinilor fără stăpâni, respectiv 500.000 lei. ”Mi-a plăcut acest buget, este unul destul de generos.  Într-un buget al unei autorități publice locale întotdeauna cheltuielile trebuie să fie agale cu veniturile. Din câte știu întotdeauna cerințele și nevoile sunt mai mari decât veniturile, dar cu toate acestea consider că bugetul este unul bine făcut. Nu poți să faci nicio achiziție publică dacă tu nu ai banii prinși în buget, și atunci evident că de-alungul anului consilierii prind bani pentru anumite proiecte dar care, din nefericire unele nu ajung să fie realizate datorită neîncasării banilor. Așa se poate vedea chiar pe prima pagină a capitolului de venituri, sume care nu s-au încasat, și la impozitul pe clădiri, la taxa auto, la taxa hotelieră , și atunci evident că investițiile care puteau fi făcute cu acești bani nu au putut fi realizate. Am subliniat decât o singură problemă care pe mine mă necăjește și care persistă de mai mulți ani. Aș dori să se rezolve cumva această problemă a câinilor fără stăpâni, deoarece mi se pare o cheltuială care trebuie să înceteze. Nu e normal să avem sute de câini, iar numărul lor trebuie să se reducă. În rest îmi doresc să se îndeplinească toate investițiile”, a precizat Sorin Pui.

 

Propuneri la buget din partea consilierilor UNPR

3 consilieri UNPRAltă prezență în cadrul dezbaterii publice privind bugetul municipiului Reghin pentru anul 2016 a fost cea a consilierilor UNPR Maria Cocean și Viorel Țoncea care au propus anumite completări la proiectul de buget. ”Am participat la această dezbatere publică după ce mi-am dat seama că sunt câteva lucruri care nu au fost cuprinse în acest buget, mai ales că sunt solicitări ale cetățenilor. Am solicitat introducerea în buget a două aspecte care privesc asigurarea cu apă potabilă în parametrii de presiune și înlocuirea unor conducte pe străzile din zona de sus a orașului, Cerbului și Eminescu, precum și pentru zona Gării, unde s-a realizat un proiect foarte frumos prin modernizarea și reabilitarea străzii, dar doar până în zona străzii Lăcrămioarei , după care există o insuficiență de trotuare care ar trebui să asigure bunul mers al copiilor la școală, al pietonilor, să nu fie accodentați. Am solocitat să se introducă o sumă care să poată duce această investiție la bun sfârșit. Sunt foarte multe puncte care ar trebui puse la punct în municipiul Reghin, dar bugetul permite doar atât. Apreciez constituirea lui, dar mi-ar place ca investițiile să fie într-un cuantum destul de mulțumitor, vizavi de celelalte cheltuieli pe care le avem.  Ori astăzi, procentul din totalul bugetului pentru investiții este de 19%, iar celelalte secțiuni și costuri trec undeva de 40-50 %. Este un buget pe care se va lucra, depinde și de încasări, plus eventualele fonduri nerambursabile care vor fi accesate”, a menționat Maria Cocean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.