Home / Sanatate / Câte viroze respiratorii s-au înregistrat în prima parte a anului, în Mureș

Câte viroze respiratorii s-au înregistrat în prima parte a anului, în Mureș

Distribuie

12605465_781135962018790_5141892552219288593_oNoul an a venit cu temperaturi scăzute în termometre, după care vremea s-a încălzit brusc, iar acum gerul ne dă din nou bătăi de cap. Aceste schimbări de temperatură au favorizat instalarea virozelor respiratorii, însă în județul Mureș, în primele două săptămâni ale anului, s-au înregistrat mai puține cazuri de viroze respiratorii, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Deocamdată, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

Potrivit informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, în săptămâna 4 – 10 ianuarie, s-a înregistrat un număr de 3.164 de viroze respiratorii, dintre care 44 de cazuri au necesitat internare. În aceeași perioadă a anului trecut, s-au înregistrat 3.091 de viroze respiratorii, iar 64 au necesitat internare. Cât despre pneumonii, anul acesta, în perioada mai sus menționată, s-au înregistrat 1.150 de cazuri, dintre care 78 au fost internate. Anul trecut, în aceeași perioadă, s-au înregistrat 1.044 de pneumonii, iar 106 au necesitat internare. În săptămâna 11 – 17 ianuarie, au fost înregistrate în județul Mureș 2.829 de cazuri de viroze respiratorii, 32 dintre acestea având nevoie de internare. Totodată, s-au înregistrat 1.089 de pneumonii, iar dintre acestea 100 au necesitat internare. În aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat un număr de 3.491 de viroze respiratorii, din care cazuri internate 78. Cât despre pneumonii, s-au înregistrat 1.231 de cazuri, din care cazuri internate 125.
Specialiștii susțin că față de aceeași perioadă a anului trecut se constată o scădere ușoară privind îmbolnăvirile prin viroze respiratorii acute numai în săptămâna a doua a anului. Frecvența cazurilor prin gripă și pneumonii a rămas la același nivel. În această periodată, nu au fost înregistrate cazuri de gripă. În prima etapă, Direcția de Sănătate Publică Mureș, a primit 14.040 de doze de vaccin antigripal, însă această cantitate a fost suplimentată, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică Mureș, cu încă 2.000 de doze de vaccin.

Ce ne recomandă specialiștii
Medicii recomandă alimentaţia bogată în vitamine şi minerale, respectarea regulilor de igienă personală, aerisirea frecventă a încăperilor, precum și evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave. Potrivit acestora, în caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele indicații: izolarea la domiciliu, anunţarea imediată a medicului de familie și evitarea automedicaţiei. La sfârșitul anului trecut, mureșenilor li s-a administrat vaccinul antigripal, însă medicii spun că a scăzut numărul persoanelor care solicită vaccinul antigripal. „Am primit un număr destul de redus de doze de vaccin antigripal. Vaccinarea am făcut-o la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. La început, a fost o atitudine pro vaccinare și în acest sens. Acum, numărul persoanelor care ne-au solicitat vaccin antigripal a scăzut. Vaccinarea antigripală, mai ales la persoanele cu risc, cum sunt pacienții cu boli cronice sau persoanele în vârstă, este binevenită”, a afirmat medicul de familie. Se recomandă stilul de viață echilibrat, cu mișcare în aer liber. „În primul rând, trebuie să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii de afară, nu prea înfofoliți când e mai cald afară, nici prea lejer când e mai rece. O alimentație bogată în vitamine, un aport caloric în funcție de activitatea fiecărei persoane”, a arătat dr. Cornelia Jucan, medic de familie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.