Compozitorul György Ligeti, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

Compozitorul György Ligeti, cetățean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni

2 compozitorUnul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică clasică contemporană, György Ligeti, câştigătorul Polar Music Prize în 2004, cunoscut şi ca Premiul Nobel pentru Muzică, va primi post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târnăveni, oraşul în care s-a născut şi a trăit timp de şase ani, relatează Agerpres.

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, a declarat, ieri, 26 ianuarie, pentru Agerpres, că ceremonia de decernare a titlului de cetăţean de onoare post-mortem pentru György Ligeti va avea loc în data de 28 mai, data la care s-a născut compozitorul, în cadrul unei ceremonii organizate în colaborare cu Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, Sorin Megheşan a spus că speră ca la ceremonia din luna mai să poată participa şi văduva compozitorului şi că, pe lângă decernarea titlului de cetăţean de onoare, la Sinagoga din Târnăveni, situată la doar câţiva metri de casa în care a trăit György Ligeti, va fi dezvelită o plachetă comemorativă. Sorin Megheşan a mai precizat că începând din această primăvară, Primăria Târnăveni va cinsti memoria lui György Ligeti în fiecare an.

Cine a fost György Ligeti
György Ligeti s-a născut în data de 28 mai 1923 la Târnăveni şi a murit la vârsta de 83 de ani, în 12 iunie 2006, la Viena, fiind recunoscut în rândul publicului larg pentru muzica dintr-o serie de filme de mare succes cum sunt ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Shutter Island’, ‘The Heat’ sau ‘Charlie and the Chocolate Factory’, iar în rândul profesioniştilor pentru numeroase compoziţii monumentale, cum sunt ‘Apariţii’, ‘Atmosfere’, ‘Lux Aeterna’ şi multe altele.
După plecarea sa din Târnăveni, Ligeti a studiat la Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit studiile la Budapesta, a fost trimis la muncă forţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a pierdut fratele şi tatăl în lagărele de concentrare, iar în timpul Revoluţiei Ungare din 1956 a fost nevoit să fugă la Viena, unde decedat în 2006.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE