Home / Administratie / Excedentul anilor trecuţi, „gură de oxigen” pentru bugetul judeţului

Excedentul anilor trecuţi, „gură de oxigen” pentru bugetul judeţului

Distribuie

1Consilierii judeţeni au aprobat joi, 28 ianuarie, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, cu 28 de voturi pentru şi o abţinere, bugetul judeţului Mureş pe anul 2016, în sumă de 270.048.000 lei la categoria venituri şi 378.369.000 lei la categoria cheltuieli, pe secţiune de funcţionare şi dezvoltare. De asemenea, aleşii judeţeni au aprobat finanţarea deficitului secţiunii de dezvoltare în sumă de 108.321.000 lei din excedentul anilor precedenţi, precum şi utilizarea temporară din excedentul anilor precedenţi a sumei de 5.348.242 lei în cazul înregistrării unor goluri de casă provenite din decalaj între veniturile şi cheltuielile anului curent şi pentru acoperirea definitivă a eventualului deficit bugetar rezultat la finele exerciţiului bugetar 2016.
„Presiune” de 35 milioane lei
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a făcut o scurtă analiză a bugetului judeţului din acest an, catalogat ca fiind unul „cu o presiune foarte mare” din cauza sumei de 35 milioane lei, prevăzută la capitolul cheltuieli, pentru finalizarea proiectului Transilvania Motor Ring. „Bugetul din acest an este destul de bine proporţionat ca să spun aşa, avem însă o presiune foarte mare pe acest an, e vorba de o presiune de peste 35 de milioane lei, sumă pe care noi am prevăzut-o pentru terminarea lucrărilor la parcul cu motoare Transilvania Motor Ring”, a declarat Ciprian Dobre.
2
Investiţii în infrastructură
Un capitol important al bugetului judeţului este reprezentat de lucrările la drumurile judeţene, vestea bună pentru conducătorii auto fiind că în 2016 la nivelul judeţului nu va mai exista niciun drum de pământ. „Noi în acest an vom scoate din nomenclatorul judeţului Mureş drumurile de pământ, odată pentru totdeauna, nu vom mai avea drumuri de pământ, am pietruit, pe bază de proiect, standardizat, potrivit reglementărilor în vigoare în materie de drumuri pietruite şi nu vom mai avea drumuri de pământ. Am pornit o lucrare foarte mare, bugetată cu aproape 7 milioane de lei la Bezid, vom face legătura cu judeţul Harghita, de asemenea începem o altă legătură în comuna Vânători, în zona Sighişoara, unde vom avea de asfaltat în cadrul unui contract pe trei ani un drum de peste 9,8 kilometri. Vom termina lărgirea pe Breaza – Voivodeni, de asemenea o lărgire în intravilanul comunei Zau de Câmpie, respectiv Valea Largă, şi de asemenea Solovăstru – Jabeniţa – Adrian, o arteră secundară care ar putea degreva foarte mult circulaţia pe Drumul Judeţean Reghin – Lăpuşna. Pe urmă, cel mai important lucru pe care ni-l propunem în acest an, şi am prevăzut bani în buget, este modernizarea drumului Ungheni – Târnăveni, o arteră care este cea mai slabă din punctul meu de vedere, în ce priveşte circuitul şi reţeaua de drumuri din judeţul Mureş, în care municipiul Târnăveni practic este legat de municipiul reşedinţă de judeţ, Târgu-Mureş, printr-un drum secundar judeţean în care nu s-a investit demult. Sperăm ca acest drum să îl începem în acest an pe fondurile europene care ne vor fi puse la dispoziţie de Programul REGIO”, a subliniat Ciprian Dobre.
3
„Puncte albe şi negre”, de la Csép Eva Andrea
Înainte de vot, consilierul UDMR Csép Eva Andrea şi-a exprimat satisfacţia vis a vis de includerea în bugetul judeţului din 2016 a sumei de 100.000 lei, reprezentând un fond de tineret, „constituit special pentru sprijinirea în parteneriat a activităţi de şi pentru tineret”. De asemenea, Csép Eva Andrea a avut şi un „punct negru” pentru bugetul din acest an al judeţului Mureş. „Fac observaţia după studierea programului de investiţii şi programului de reparaţii pe anul 2016, anexele 7 şi 8 la acest proiect de hotărâre. Stimaţi colegi, stimaţi colegi de instituţii, în ciuda faptului că în şedinţa ordinară din 29 octombrie, precum şi în cea din 17 decembrie am semnalat în repetate rânduri necesitatea rezolvării cât mai urgente a accesului persoanelor cu dizabilităţi în clădiri, nu am găsit capitole legate de amplasare, construcţie, reabilitare de rampă. Singurul care apare este amenajarea unui grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii în clădirea administrativă”, a spus Csép Eva Andrea.
113 milioane lei, la Trezorerie
O altă alocuţiune despre buget i-a aparţinut directorului executiv al Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mureş, Alin Mărginean, care a asigurat auditoriul că suma de 113,6 milioane lei, prevăzută pentru finanţarea deficitului secţiunii de dezvoltare sau a altor „goluri de casă” este disponibilă în contul instituţiei, deschis la Trezorerie. „Vă asigură că suma de 113 milioane lei se află în contul Consiliului Judeţean Mureş, la Trezorerie. Suma e din excedentul anilor anteriori, până în 2015, inclusiv”, a afirmat Alin Mărginean.
Vom reveni, cu alte articole de analiză şi de prezentare detaliată a bugetului Consiliului Judeţean Mureş, în ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.