Home / Cultură / Primul Război Mondial, prezentat dintr-o altă perspectivă

Primul Război Mondial, prezentat dintr-o altă perspectivă

DSC_2993Muzeul Județean Mureș în colaborare cu Asociația „Minorităţile maghiare din afara graniţelor” a vernisat luni, 25 ianuarie, la sala de expoziţii din Cetate a Muzeului Judeţean, expoziţia „Soldaţii – fantomă din Insula Măgarilor. Marșul morții din Balcani în timpul Primului Război Mondial”. DSC_2995Expoziţia aduce un omagiu celor aproximativ 80 de mii de prizonieri de război ai armatei austro-ungare de pe frontul din Serbia. După marşul morţii din Balcani, aceştia au ajuns pe insula Asinara (Insula Măgarilor), dar din cauza aprovizionării nepotrivite, doar 6.000 de prizonieri au supravieţuit. Realizatorii expoziţiei au parcurs drumul prizonierilor de odinioară. Vizitatorii pot vedea în cadrul expoziției fotografii făcute cu această ocazie, completate cu imagini din epocă, respectiv obiecte personale ale prizonierilor şi obiecte de artă realizate de aceştia.

Dialog între inamicii de odinioară3 expo

Expoziția are la bază cercetările făcute de Gabor Margittai și Anita Major, asupra istoria taberei din Asinara și încercările prin care au trecut prizonierii armatei austro-ungare în timpul Primului Război Mondial. Cei doi cercetători străbat de mai mulți ani Bazinul Carpatic și alte continente ca să descopere urmele uitate ale maghiarilor. Ultimul lor proiect a fost prezentarea, în premieră mondială, a poveștii prizonierilor din Insula Măgarilor prin cercetări de teren, străbătând cu mașina sau pe jos traseul integral al marșului morții din Balcani. Ca rezultat al expediției moderne, cei doi și-au propus salvarea moștenirii materiale și spirituale a prizonierilor maghiari. Expoziția îi ghidează pe vizitatori prin suferințele prizonierilor. Tabăra de prizonieri din Asinara și marșul morții din Balcani prezintă prin metoda microistoriei distrugerile Primului Război Mondial, tensiunile dintre popoarele fostei Monarhii Austro-Ungare, precum și procesul care a dus la înființatea taberelor de exterminare. Materialul adunat de cei doi cercetători prezintă un capitol necunoscut al culturii maghiare și central-europene, încercând să le redea soldaților-fantomă locul cuvenit în memoria colectivă. În același timp, expoziția are menirea de a provoca un dialog între inamicii de odinioară pentru a nimicii tabuurile seculare, dar nu posibilitatea dialogului. 1 soos„Este o expoziție care aduce în atenția publicului tema Primului Război Mondial. Anul trecut, am avut o expoziție de fotografie a familiei Kovacs din Odorheiul Secuiesc, care prezenta dintr-un alt punct de vedere ororile războiului. Această expoziție concepută și organizată de Gabor Margittai și Anita Major prezintă un alt aspect mai puțin vizibil, la fel de catastrofă a Primului Război Mondial, a prizonierilor de război, respectiv a celor din zona frontului sârb din prima conflagrație mondială, unde zeci de mii de soldați cad prizonieri, târâți de armata sârbă până în Albania, de unde sunt preluați de armata italiană în Asinara, moment urmat de o serie de evenimente tragice, în care majoritatea acestor prizonieri și-au găsit sfârșitul”, a precizat Soos Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

139 de ani de la nașterea compozitorului Bartók Béla

Palatul Culturii din Târgu Mureș aduce un frumos omagiu, printr-o postare pe pagina de Facebook, …