Home / Sanatate / Cum să ne călim organismul

Cum să ne călim organismul

12615514_782620661870320_8066089555804768933_oOmul trebuie să se adapteze permanent condiţiilor de mediu. Capacitatea de adaptare este diferită în funcţie de modul de viaţă, vârstă, sex, de interesul pentru activitatea de călire în diferite perioade ale vieţii. Călirea organismului se realizează prin folosirea sistematică şi zilnică, în orice anotimp al anului, a unor proceduri de expunere, după metode ştiinţifice, la influenţele unor factori naturali: aer, soare şi apă.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș transmit că din punct de vedere fiziologic călirea organismului prezintă o perfecţionare şi antrenare a forţei de rezistenţă îndreptată spre acţiunea nocivă a factorilor mediului ambiant. Sensul călirii constă în antrenarea aparatului de termoreglare, în dezvoltarea forţelor de protecţie a organismului, îndreptate spre factorii mediului ambiant, care au acţiuni nocive. Călirea organismului trebuie să înceapă încă din copilărie, dar se poate face la orice vârstă. Nu trebuie să ne limităm la utilizarea unui singur factor de călire, ci să utilizăm cât mai variate moduri şi factori naturali, cum sunt aerul (cald, rece, umed, uscat), apa (rece, caldă, fierbinte, sub formă de duşuri sau băi), soarele, gimnastica şi sportul.

Călirea prin aer, apă și lumină solară
În cele ce urmează, specialiștii DSP Mureș ne învață cum ne călim organismul. Astfel, se recomandă călirea prin aer, deoarece aerul este mijlocul de călire care poate fi folosit tot timpul anului, atât afară cât şi în casă. Aerul curat întăreşte organismul şi fortifică starea aparatului respirator. Un bun mijloc de călire constituie baia de aer, plimbatul şi gimnastica în aer liber. Călirea prin apă. Apa rece are un rol deosebit de important, deoarece aceasta stimulează activitatea inimii şi a întregului sistem circulator. Ea are efect benefic asupra circulaţiei sângelui, în special asupra vaselor superficiale. Călirea se poate face sub formă de baie zilnică, terminată cu un duş cu apă ceva mai rece, cu 1-2 grade. În timpul clătirii se pot face fricţiuni pe piept, spate şi membre, cu un burete sau mănuşa moale, timp de 5-7 minute, după care se continuă cu fricţionarea uscată a pielii cu un prosop, până ce pielea se roşeşte. Soarele constituie un mijloc important de călire. Expunerea la razele solare are efecte favorabile asupra organismului. Soarele protejează copiii de rahitism, boală care duce la deformarea oaselelor. Expuşi suficient timp la razele solare, încă de mici, copiii capătă vitamina D care fixează calciul în organism. Calciul la rândul lui duce la formarea oaselor şi dinţilor sănătoşi. De asemenea, soarele măreşte rezistenţa şi în faţa altor afecţiuni.

Călirea organismului presupune antrenament
Reprezentanții DSP Mureș susțin că în esenţă călirea organismului este un proces de antrenament. Ea trebuie să se desfăşoare după careva principii bine stabilite. Ignorarea acestor reguli poate duce la urmări neplăcute, complicaţii şi dezechilibru la nivelul organismului. Călirea se realizează prin variaţia intensităţii factorilor de mediu precum şi a duratei în timp a acţiunii acestora. Călirea începe în sezonul cald când organismul este mai puţin solicitat de mediul extern. Pentru a fi eficient un factor de mediul (temperatura apei, temperatura aerului, espunerea la soare), se crește progresiv intensitatea și durata de acțiune pentru a evita apariţia efectelor negative. Călirea se efectuează sistematic, continuu din prima copilărie până la vârsta înaintată. Întreruperea călirii duce la scăderea gradului de antrenament al aparatului termoreglator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Valul 4 COVID-19, presiune pe sistemul medical mureșean

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a anunțat marți, 21 septembrie, că ”odată cu presiunea pe …