Home / Sanatate / Spitalul din Sighișoara, excedent bugetar în doi ani consecutiv. Ce investiții s-au făcut în 2015

Spitalul din Sighișoara, excedent bugetar în doi ani consecutiv. Ce investiții s-au făcut în 2015

Distribuie

12615229_782620538536999_8392530349198598799_oSpitalul Municipal din Sighișoara a înregistrat în anii 2014 și 2015 excedent bugetar. Astfel, s-au putut achiziționa o serie de echipamente medicale necesare în secțiile și compartimentele unității sanitare. Dacă anul trecut spitalul a primit de la bugetul local suma de 486.000 lei, în acest an bugetul alocat aproape s-a dublat, ajungând la 845.000 lei. Este o veste bună, având în vedere că spitalul funcționează în sistem pavilionar, iar clădirile sunt foarte vechi și necesită reparații aproape tot timpul. În plus, în 2016, spitalul are un excedent bugetar de 1.125.000 lei. Managerul Spitalului Municipal din Sighișoara, dr. Aurelia Mașca, ne-a acordat un interviu, în care ne mărturisește cum a fost anul 2015 și care sunt obiectivele pentru acest an.

Reporter: În ultimii doi ani, ați reușit, din punct de vedere al bugetului, să fiți pe plus. Ce echipamente medicale ați achiziționat anul trecut?
Dr. Aurelia Mașca, managerul Spitalului Municipal din Sighișoara: Anul 2015 a fost un an bun pentru spitalul nostru. Practic, de doi ani, deci din 2014, spitalul este pe plus, adică realizează excedent bugetar. Din acest excedent, noi ne-am constiuit fondul de dezvoltare pe care l-am folosit pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru secțiile și compartimentele spitalului. Astfel, în anul 2015 am achiziționat aparatură din venituri proprii în valoare de 226.000 lei și am cumpărat următoarele echipamente: pentru Unitatea de Transfuzii Sânge am cumpărat un aparat de congelat plasmă, un sistem omologat de transport sânge și chiar ieri ( n. r. – 27 ianuarie), la vizita Direcției de Sănătate Publică, respectiv a Compartimentului de Inspecție, am fost lăudați pentru că avem una dintre cele mai bine puse la punct unități de transfuzie de sânge din județul Mureș. Tot din venituri proprii am mai achiziționat patru monitoare de funcții vitale, pe care le-am distribuit pe secțiile spitalului, am reușit să cumpărăm un aparat automat de hematologie, un cititor de urină, reușind astfel să dotăm Laboratorul cu aparatură nouă. La Ginecologie, am cumpărat un cardiotocograf, iar pentru Cardiologie un EKG cu 12 canale. Ne-am cumpărat o mașină de spălat mopuri și o mașină profesională de gătit. Toate secțiile și compartimentele spitalului au fost dotate cu calculatoare, știind foarte bine că este nevoie de acest lucru datorită intrării în folosință a cardurilor de sănătate. Bugetul local, respectiv domnul viceprimar Ionel Gavrilă și cu concursul dânsului, ne-au alocat o sumă de 486.000 lei. Din această sumă, pentru aparatură au fost alocați 250.000 lei, restul fiind folosit pentru reparații curente. Din cei 250.000 lei, am reușit să cumpărăm un aparat automat de biochimie și un cititor de ioni, deci putem spune că și Laboratorul are aparatură corespunzătoare și nouă. De asemenea, am achiziționat un radio-cauter pentru secția Ginecologie și un aparat de ligatură vasculară pentru secția Chirurgie. Colegii noștri sunt foarte mulțumiți de achizițiile respective. Din economia rămasă am mai cumpărat două mașini de spălat performante pentru spălătoria spitalului.

Rep.: Aș vrea să revenim la controlul efectuat de inspectorii sanitari, ce face parte dintr-o acțiune tematică a Ministerului Sănătății. Care a fost rezultatul?
A.M.: Da, a fost un control tematic în toate spitalele publice și private din România. Rezultatul a fost favorabil, deci chiar a fost foarte bine, n-am primit nicio amendă. În 2014, noi am zugrăvit toate secțiile și compartimentele spitalului.

Rep.: Care este bugetul pe care îl aveți în acest an și ce obiective vă propuneți să atingeți?
A.M.: În anul 2016, tot din excedent, care este deja mai mare decât în anul 2015, ne-am propus și venim la bugetul local cu suma de 1.125.000 lei, din care dorim să cumpărăm pentru secția Chirurgie un aparat de sterilizare automat, un laparoscop, trei monitoare cu funcții vitale și un EKG. Pentru secția Ginecologie dorim să cumpărăm o masă de operație nouă, lampă scialitică și câteva defibrilatoare pentru camerele de gardă. Fiind supuse procedurii de achiziție publică vom mai realiza economii și la momentul respectiv vom vedea ce vom face. Din economiile de anul trecut, am reușit, la rectificare de buget, să mai cumpărăm un alt aparat. De la bugetul local suntem prevăzuți cu suma de 845.000 lei, deci este mai mult decât în anii precedenți. Din banii respectivi, vom începe să facem facem reparații, căci pentru acestea sunt destinați. Ei vor fi folosiți pentru reparații capitale exterior corpurilor de clădire Pediatrie – acoperiș și fațade. O altă sumă este fixată pentru reparația corpului de clădire în care funcționează Pneumologia, costând în canalizare interioară și exterioară, achiziționarea a două lifturi în secția Chirurgie. Celălalt lift, care se află în secția medicală, îl va achiziționa spitalul.

Rep.: Cum a fost anul 2015 în ceea ce privește personalul medical? Cum va fi anul acesta în privința angajărilor?
A.M.: La data prezentei, avem 312 angajați, dintre care 41 de medici și 155 de asistente, restul fiind infirmieri, îngrijitori, muncitori și personal TESA. Am avut pensionări, fenomenul migrației s-a diminuat. Am mai avea nevoie de asistente medicale, vom derula concursul după buget. Vom scoate 14 posturi de asistent medical, vreo 6 – 7 de infirmieri și un post de registrator medical. În prezent, este în derulare examenul pentru medici specialiști. Am scos 11 posturi pe toate specialitățile, deci la chirurgie, pediatrie, ginecologie, fizioterapie, psihiatrie, endocrinologie, cardiologie și interne. Până acum, s-au înscris doi chirurgi, dintre care un chirurg vascular și ne bucurăm că în sfârșit sighișorenii se vor putea opera și la Sighișoara pentru afecțiunea vaselor periferice. S-a înscris un medic ginecolog, s-au mai interesat încă medici ginecologi. S-a înscris un pediatru și s-au interesat câțiva medici rezidenți de anul V de interne și cardiologie. Din păcate, fiind la prima desfășurare nu pot participa decât medicii specialiști, așa este acum legislația în vigoare. Dacă nu se vor ocupa, le vom scoate a doua oară la concurs și atunci medicii rezidenți pot participa. În acest fel, sperăm să ne completăm și schema de doctori. Dacă vor reuși cei care s-au înscris până acum, adică cei patru medici specialiști, este foarte bine. Se vede că există cerere pe ginecologie, pediatrie și chirurgie și ne bucurăm.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ziua Mondială a Sănătății Orale. Află câți oameni suferă de afecțiuni ale cavității bucale și cum pot fi prevenite

Distribuie Ziua Mondială a Sănătății Orale este celebrată an de an la data de 20 …

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.