Aberaţia de la Sighişoara: acreditare pentru calitatea de cetăţean?!? Administratie
  • alex.toth
  • 15 comentarii
  • 860 Vizualizări

Aberaţia de la Sighişoara: acreditare pentru calitatea de cetăţean?!?

sighisoaraÎn aceeaşi zi de joi, 28 ianuarie, în care reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent se întâlneau la Târgu-Mureş cu reprezentanţii mass media din judeţul Mureş pentru a discuta despre libertatea de expresie şi pentru a lansa ediţia revizuită a Colecţiei de articole de lege referitoare la libertatea de exprimare, la nici 60 de kilometri distanţă era cât pe ce să consemnăm o încălcare flagrantă a libertăţii de expresie.

Ca într-un desant nevăzut, jurnaliştii Zi de Zi s-au deplasat în acea zi la patru şedinţe importante desfăşurate aproape simultan, în care se adoptau bugetele pe anul 2016: subsemnatul la Consiliul Judeţean Mureş, Ligia Voro la Consiliul Local Târgu-Mureş, Amalia Vasilescu la Consiliul Local Târnăveni şi Teodora Mîndru la Consiliul Local Sighişoara.

Nimeni din conducerea Consiliului Judeţean nu mi-a solicitat, la intrarea în sala de şedinţă, să prezint vreo acreditare specială, la fel cum nici colegelor mele Ligia Voro şi Amalia Vasilescu nu li s-a cerut un astfel de document ca să poată participa la şedinţele consiliilor locale din Târgu-Mureş şi Târnăveni. Surpriza neplăcută a venit însă dinspre Sighişoara, unde colega noastră a fost la un pas să fie evacuată din sala de şedinţă pe motiv că n-ar avea niciun fel de acreditare la respectiva şedinţă.

Cică, dacă n-ai acreditare, n-ai voie să iei loc în sală…

Rar mi-a fost să aud o aberaţie mai mare.

O altă surpriză, tot nasoală: cererea de acreditare la şedinţele Consiliului Local Sighişoara n-a fost solicitată reporterului Zi de Zi de către portarul instituţiei (ar fi fost oarecum scuzabil dacă era aşa, deoarece puţini portari au studii juridico-administrative), ci de secretarul Municipiului Sighişoara. Anca Bizo. Tocmai persoana care are trecut expres în fişa postului cunoaşterea şi aplicarea legii…

Cu chiu cu vai, abia după intervenţia viceprimarului Ionel Gavrilă (căruia îi mulţumim), reporterul Zi de Zi a putut rămâne la respectiva şedinţă de Consiliu.

Un asemenea incident, foarte grav în opinia mea, nu poate fi ţinut sub preş. Astfel, întrebarea mea firească pentru doamna Anca Bizo e următoarea: ştiţi ce scrie în Legea administraţiei publice locale 215/2001? La articolul 42, alineatul 1 mai exact…

Că „ŞEDINŢELE CONSILIULUI LOCAL SUNT PUBLICE!” PU – BLI – CE!

Adică la ele poate participa oricine are calitatea de cetăţean. Fără să i se ceară nu ştiu ce acreditare. Şi din câte cunosc, şi jurnaliştii intră în categoria cetăţenilor. Întâi au calitatea de cetăţeni şi abia apoi sunt reporteri, deci au accesul asigurat la aceste şedinţe publice.

Doamna Bizo, cu tot respectul dar dumneavoastră nu puteţi restricţiona accesul niciunui cetăţean la şedinţele de Consiliu Local pentru că dacă o faceţi, înseamnă că încălcaţi legea!

Ştiu, puteţi să răspundeţi că aveţi nu ştiu ce reguli interne sau cutume. Atenţie, ele nu sunt mai presus de nicio lege! Iar acreditarea solicitată de dumneavoastră este pentru ca respectivul jurnalist să primească informări, invitaţii la conferinţe de presă şi la alte evenimente organizate de Primărie.

NU EXISTĂ ACREDITARE LA ŞEDINŢELE DE CONSILIU LOCAL!

Şi acum, că am stabilit acest aspect pe care am dorit să vi-l comunic telefonic, fără însă să reuşesc, îmi permit să vă mai recomand ceva: să efectuaţi o vizită de lucru la o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Mureş, în opinia mea etalonul despre cum ar trebui să se desfăşoare o şedinţă de Consiliu.

Dacă veţi participa, veţi constata că Paul Cosma, secretarul Consiliului Judeţean, nu e preocupat să legitimeze oameni sau să ceară acreditarea cetăţenilor care intră în sală. Asta ar putea face orice controlor de bilete sau casier de cinema! Însă nu e cazul pentru că şedinţele sunt publice…

Veţi vedea că secretarul Consiliului Judeţean stă la prezidiu, alături de preşedintele şi de vicepreşedinţii instituţiei, de unde supraveghează ca desfăşurarea şedinţei să fie legală. Atât, şi nimic mai mult. Acolo e locul lui!

Transmit o rugăminte membrilor Consiliului Local Sighişoara: Ionela Balaş, Dan Bândea, Adrian Bontea, Adrian Burlacu, Cristian Ciucan, Dan Enescu, Marieta Fintoc, Gall Erno, Ionel Gavrilă, Adrian Ghercă, Sebastian Hajdu, Iosif Marin, Ovidiu Matei, Petru Oprean, Dan Perţe, Claudiu Pop, Iulian Sîrbu, Octavian Şuteu şi Toth Tivadar. Doamnelor şi domnilor, nu mai toleraţi tentativele de încălcare a Legii administraţiei publice locale 215/2001 la şedinţe! Puteţi intra în istoria Consiliului Local Sighişoara, dar şi a presei mureşene, ca fiind cei care desfiinţează, odată pentru totdeauna, aberaţia numită „acreditare la şedinţele de Consiliu Local”…

Am zis!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Stiu din primarie ca d-na secretar sta cu usa incuiata si nu semneaza hirtii decit atunci cind vrea si nu este stresata.Din poza se poate vedea ce fata de om inteligent are.
    Dati-i nesatisfacator si valeaaaaa!

  • Caracatita din Sighisoara trebuie decimata.Prefectul trebuie sa se implice.Fostul prefect Grosu a destabilizat primaria din Sighisoara si nu numai.DNA-ul nu cred ca doarme.Pai daca secretara are dosar penal la DNA atunci de ce mai este tinuta pe post ?De cine?

  • Pentru a scapa de astfel de functionari trebuie sa-i evaluezi la adevarata lor valoare.Trebuie sa i se dea nesatisfacator de catre consiliul local si primar.

  • Aceasta secretara ar trebui ca sa primeasca la evaluarea anuala pe care i-o da consiliul local NESATISFACATOR ,iar acest calificativ sa fie insusit de viceprimar.Numai asa poti elimina incompetentii din administratie care fac mult rau comunitatii.Stiu si eu ca aceasta doamna a fost coada de topor a lui Danesan si a contribuit din plin , de coniventa cu fostul prefect Grosu la mentinerea lui Danesan pe postul de primar aproape un an de la condamnare.

  • Are doua posibilitati secretara.Ori sa-si dea demisia , ori consiliul local, dat fiind activitatea f.slaba a acesteia sa-i dea calificativul nesatisfacator si sa fie confirmat de viceprimar. Numai asa se poate face curatenie in administratie.Trebuie adusi in administratie oameni care stiu carte si cu experenta.Pai daca acest functionar public de conducere nu stie lucruri elementare(ca sedintele consiliului local sint publice)atunci cum sa poata rezolva probleme complexe.Am auzit ca acesta functionara sta tot cu usa incuiata la primarie si semneaza acte numai cind vrea.(spun colegii ei)

  • De ce nu intervine prefectul?
    Poate ar fi bine ca secretarul de CJ sa binevoiasca sa faca diligentele necesare!
    Cand avem primar serios la Sighisoara?
    Cand pleaca din CL consilierii fara de care nu misca un franc fie pesedist – fie liberal – fie democrat – fie udemerist – fie sasesc asa zis din craitarii Cetatii?!
    Prea multa delasare la centru la Targu Mures pentru toate neputintele si incapacitatile decidentilor dintr un oras symbol ce se degradeaza zilnic
    Madam cu nume antropomorf e o Trista secventa a natangiei functiei fara de consistenta profesionala in fata unei efemeride a normalitatii…
    trist oras
    Trist viitor!!!

  • Aceasta secretara este pe nicaieri.A fost protejata lui Danasan si a fost promovata de acesta in detrimentul unui profesionist care nu a acceptat compromisuri.Se spune ca la examenul ce l-a dat pe la Bucuresti n-ar fi stiut nimic(asa spun unii din ,cei care au fost membrii in comisie).A luat la scris un pic mai mult de 7(nota 7 era minimuum),care echivaleaza cu nota 5 pentru functionari de executie.A salvat-o colega ei de la contabilitate (cu un salariu lunar de 70-80 milioane lei ), care si ea la rindul ei a fost salvata de secretara atunci cind colega de la contabilitate nu a luat din prima examenul la ANFP .Secretara atunci a facut parte din comisia de contestatie si a ajutat-o cu citeva sutimi sa treaca de 7.Daca nu este adevarat ,CEI INTERESATI SA VERIFICE.

  • Nu locuiesc in „orasul” Sighisoara si ma bucura acest fapt, dar peste tot pe unde am avut ocazia sa ma deplasez prin lume nu am vazut o hotie mai mare fata de cetateni.
    Orasul e al cetatenilor, a oamenilor care traiesc in el,a celor pe care alesii locali ar trebui sa-i reprezinte, sa le protejeze interesele nu sa-i jecmaneasca cu trotuare liniate si inchiriate supranumite locuri de parcare. Mai marii orasului cu vasta lor intelepciune au ajuns la concluzia ca singura metoda de a castiga bani pentru urma turismului ridicat sunt sfintele locuri de parcare.
    Vă mirati ca a fugit tot tineretul mai deschis la culoare din Sighisoara? Va meritati soarta!

  • Stimata domnisoara reporter trebuia sa se adreseze presedintelui de sedinta , sa i reclame comportamentul secretarei . degeaba enumerati consilierii , care n au fost informati despree incidentul mai sus mentionat !
    Apropo, vreo doi din consilierii enumerati de dumneavoastra au fost exclusi , mai imprrospatati-va informatiile !

    • Stimate domnule Claudiu Pop,
      președintele de ședință era de față când doamna a precizat că ziariștii fără acreditare pot părăsi sala.

      • „Pot” părăsi sala. Deci nu au fost obligaţi, ci au ieşit de bună-voie.
        Una dintre calităţile ziaristului adevărat este şi curajul.

  • Alex Toth, chestiunile astea nu sunt noi. Buna dimineata. Presa locala le relateaza de ani de zile. In ce o priveste pe doamna Bizo, ea trebuia demult sa fie zburata de pe fotoliul de secretar al municipiului. Dupa protejarea lui Danesan si a consilierilor Suteu, Toth si Burlacu, in conditiile in care este si anchetata de DNA, ar fi trebuit sa fie istorie. Dar n-ai cu cine. DNA Mures nu misca nimic in oras, Parchetul Sighisoara se face ca ploua, iar prefectul Goga e absent.

    • Care presa locala? Cea „independenta” -trustul monopol care beneficiaza de pe vremea lui Danesan si pana in prezent de contracte de publicitate tocmai pentru a nu spune ce nu e in regula ci pentru a zugravi in culori vii realitatea gri adica pentru a dezinforma lumea?
      A trebuit sa vina cei de la Tg. Mures ca sa constate ilegalitatile girate nu o data de persoana care, asa cum bine spunea Ligia Voro in comentariul de pe FB, ar trebui sa stie cel mai bine legea… Poate ca ar fi momentul ca si alte ilegalitati – unele foarte grave si aducatoare de prejudicii majore orasului – sa fie relevate si sanctionate corespunzator…

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE