„Vulturii”, vizitaţi de ministrul Apărării Administratie
  • admin
  • 0 comentarii
  • 415 Vizualizări

„Vulturii”, vizitaţi de ministrul Apărării

1Ministrul Apărării Naţionale din România, Mihnea Motoc, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au participat vineri, 29 ianuarie, la autoevaluarea activităţii Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş. Comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale, general de brigadă Mircea Dan Şuta, a prezentat activitatea militarilor unităţii în anul 2015, realizările şi misiunile importante pe care aceştia le-au efectuat, în ţară şi în străinătate.

De asemenea, au fost vizitate facilităţile de instruire, o expoziţie statică cu echipament şi tehnică utilizate în activităţile curente, iar militarii forţelor pentru operaţii speciale au prezentat un exerciţiu dinamic. „Ministrul Mihnea Motoc a subliniat importanţa misiunilor executate de forţele pentru operaţii speciale, a apreciat eforturile acestora pe timpul exerciţiilor, dar în special în misiunile din teatrele de operaţii şi le-a arătat disponibilitatea conducerii ministerului de a-i sprijini în îndeplinirea obiectivelor”, se precizează într-un comunicat remis de Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

2

Competenţă şi spirit de sacrificiu

Forţele pentru operaţii speciale moderne au fost înfiinţate în Armata României la 1 martie 2003, când a luat fiinţă Batalionul 1 Forţe Speciale, iar la 25 octombrie 2011 s-a înfiinţat Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”. Începând cu anul 2004 s-au derulat numeroase activităţi de instruire în comun cu structurile similare din armatele ţărilor membre ale NATO, iar militarii au participat la exerciţii organizate în ţară şi în străinătate.

Din anul 2006, militarii din FOS au luat parte la misiuni în Afganistan, în general împreună cu cei ai detaşamentelor din Forţele Armate ale SUA. Misiunea de bază a subunităţilor FOS româneşti a fost şi continuă să fie asistenţa militară în sprijinul structurilor de forţe speciale afgane.

În cei peste zece ani de prezenţă în Afganistan, militarii şi-au demonstrat competenţele şi spiritul de sacrificiu, personalul brigăzii primind peste 400 de medalii, ordine, decoraţii şi distincţii americane.

Trei militari din cadrul FOS şi-au sacrificat viaţa în teatrul de operaţii afgan – maiorul post-mortem Tiberius Petre (2009), căruia i s-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război, şi sublocotenenţii (p.m.) Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu (2013), cărora li s-a conferit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE