Investiţii ambiţioase la Sărmaşu, preconizate în 2016 Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Investiţii ambiţioase la Sărmaşu, preconizate în 2016

sarmasu 1Consilierii locali ai oraşului Sărmaşu au aprobat luni, 1 februarie, bugetul local pe anul 2016, pentru secţiunile de funcţionare şi dezvoltare. După aproximativ trei ore şi jumătate de dezbateri minuţioase, bugetul a fost adoptat cu unanimitate de voturi, astfel: 11.938.000 lei la capitolul „Venituri” şi 13.361.000 lei la capitolul „Cheltuieli”.

Excedent bugetar de 1,4 milioane lei

Potrivit primarului Ioan Mocean, adoptarea bugetului a avut la bază mai multe acte normative ale autorităţilor centrale şi locale, iar excedentul bugetar rezultat se cifrează la 1,4 milioane lei. „La proiectul de buget pentru anul 2016 baza a fost legislaţia în vigoare, Codul fiscal, Legea bugetului de stat, hotărârile de Consiliu privind impozitele şi taxele locale, Legea finanţelor publice locale şi bineînţeles comparativ au fost indicatorii de buget pe execuţia anului 2015. Proiectul de buget al anului 2016 este sensibil egal ca valoare cu cel din anul precedent, aici putând discuta de o diminuare a cotelor defalcate din TVA, dar şi de o creştere şi o echilibrare a sumelor venite de la bugetul de stat prin creşterea impozitului pe venit la nivelul unităţii administrativ-teritoriale Sărmaşu, şi astfel că cifrele s-au echilibrat. Tot la echilibrarea sumelor la bugetul pe anul 2016 am avut şi un excedent bugetar de 1.400.000 lei, care este prevăzut pe bugetul actual, la secţiunea de „Dezvoltare”. Astfel, ceea ce ne-am propus la secţiunea de „Funcţionare” şi pe cea de „Dezvoltare”, procentele sunt sensibil egale cu bugetul anului 2015, respectiv împreună cu bugetul creditului la secţiunea de „Dezvoltare „avem un procent de 40% din buget, cu 60% secţiunea de „Funcţionare”, a subliniat Ioan Mocean.

sarmasu 2

Interes pentru infrastructură

Pe lista investiţiilor din anul 2016 un loc aparte îl ocupă proiectul de modernizare a străzilor din Sărmaşu, pentru care consilierii locali au aprobat suma de 2.534.962 lei. „La nivelul investiţiilor, cea mai importantă investiţie este proiectul de modernizare străzi al oraşului Sărmaşu, proiect demarat în 2014 pe un credit bancar şi care va continua şi în cursul anului 2016. Probabil că în acest an vom închide acest proiect de modernizare străzi după ce am realizat proiectul de canalizare şi alimentare cu apă al localităţii de reşedinţă, Sărmaşu, şi a satului aparţinător Sărmăşel. Apoi, într-o ordine a priorităţilor, vom continua proiectul de reţele de canalizare şi staţie de epurare pentru oraşul Sărmaşi şi localităţile componente, proiect care este realizat în procent fizic de 98%, urmând ca în acest an, în primele luni, să închidem lucrarea şi să pornim demersurile ca după întocmirea cărţii tehnice a construcţiei să trecem la predarea acestui obiectiv de investiţii mare la operatorul regional Aquaserv”, a precizat primarul oraşului Sărmaşu.

Credite de 2,5 milioane lei

Aceeaşi sumă, de 2.534.962 lei, este prevăzută şi la secţiunea intitulată „Bugetul creditelor interne 2016”, astfel: 2.000.000 lei credit BCR şi 534.962 lei credit CEC. „Cele două credite cu cofinanţare de la bugetul local sunt dedicate proiectului de modernizare străzi, prin asfaltare, a străzilor din Sărmaşu. E vorba de peste 12 kilometri de străzi. Spuneam că proiectul urmează să îl continuăm în acest an, de exemplu pe strada Florilor nu a fost închis, şi vom demara lucrări în localitatea Sărmăşel, pe strada 1 Mai în lungime de peste 3 kilometri şi pe strada Fântânilor din Balda, care are o lungime de 1,1 kilometri. Povestea creditului bancar este una pe cât de simplă, pe atât de delicată datorită faptului că oraşul Sărmaşu asemenea şi comunităţilor urbane mici din judeţ în continuare sunt prejudiciate de posibilitatea finanţărilor nerambursabile pe fonduri europene şi guvernamentale. Astfel, după ce în perioada 2007-2014 am realizat şi finalizat proiecte de infrastructură, utilităţi – apă şi canal, realizând peste 70 de kilometri de reţele de apă potabilă şi peste 20 de kilometri reţele de canalizare, era normal să se treacă la modernizarea infrastructurii rutiere. Singura soluţie viabilă pentru oraşele mici din judeţ şi din România rămâne finanţarea multor lucrări prin credite interne”, a menţionat Ioan Mocean.

sarmasu 3

Alte investiţii

În ceea ce priveşte alte investiţii importante prevăzute a fi derulate pe parcursul anului 2016, amintim: mansardarea sediului Primăriei (buget de 330.000 lei), finalizarea construirii unei grădiniţe (buget de 500.000 lei), construire de capele în localităţile Balda, Vişinelu şi Sărmaşel Sat (buget de 345.000 lei), modernizarea Pieţei de zi (buget de 20.000 lei). „Ca proiecte de investiţii mai amintesc asfaltarea şi modernizarea drumului comunal 104 Balda – Vişinelu în lungime de 5 kilometri, la care vom demara achiziţia publică. Este un proiect în valoare de circa 6 milioane lei, la care avem cererea de finanţare scrisă pe care o vom depune la Ministerul Dezvoltării ca lucrări noi pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, alături de alte două proiecte importante pentru comunitatea din Sărmaşu, şi anume proiectul de transformare a cinematografului în Casă de Cultură sau în Centru Cultural, care zace de ani de zile, din 2009, la Compania Naţională de Investiţii, şi proiectul de construire grădiniţă cu program normal şi program prelungit în Sărmaşu, care a fost blocat în 2009 prin nealocare de fonduri de la Ministerul Educaţiei, anul trecut ajungând prin finanţarea unei sume de la bugetul local să conservăm clădirea, iar în acest an sperăm să închidem şi această investiţie, aici solicitând Ministerului Dezvoltării sume pentru dotarea acestei investiţii. Mansardarea sediului Primăriei este o lucrare în continuare care în cel puţin primele cinci luni ale anului cred că o vom încheia. Tot ca lucrări în continuare, recent am terminat transformarea Bisericii de lemn din Vişinelu în capelă, lucrare care este închisă, iar la ora actuală se lucrează pe un proiect multianual la construirea capelei din Vişinelu care până la jumătatea anului sperăm să o punem în funcţiune. În ceea ce priveşte proiectul de modernizare a Pieţei de zi, gândim să realizăm studiul de fezabilitate pentru a putea depune proiectul pe programele europene, ca o investiţie care ar fi repetabilă finanţării alături de căminele culturale sau să ne gândim dacă se va încadra pe Programul LEADER, prin Grupul de Acţiune Locală al Câmpiei, la care oraşul Sărmaşu este afiliat”, a explicat primarul oraşului Sărmaşu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE