Home / Sanatate / Investiții de aproape 25 de milioane de lei, în 2015, la Spitalul de Urgență

Investiții de aproape 25 de milioane de lei, în 2015, la Spitalul de Urgență

Distribuie

12621994_784954604970259_3322277521996474696_oManagerul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Tîrgu Mureș, dr. Claudiu Puiac, a prezentat miercuri, 3 februarie, într-o conferință de presă, investițiile în aparatură medicală realizate în anul 2015. Astfel, s-au investit aproximativ 25 de milioane de lei în dotarea secțiilor clinice cu aparatură, banii provenind de la Ministerul Sănătății, fonduri proprii și donații.

Majoritatea secțiilor unității sanitare au fost dotate, anul trecut, cu aparatură medicală de ultimă generație. „Suma totală a investițiilor pe aparatură medicală și nu numai care s-au făcut în Spitalul Clinic Județean de Urgență, în cursul anului 2015, a fost de 24.752.473 lei. De la Ministerul Sănătății, pentru fonduri de investiții, am primit suma de 21.609.388 lei, din fondul de dezvoltare suma de 3.118.084 lei și am mai avut donații de 25.000 lei. S-a cumpărat un fibroscop pentru intubații dificile, cu care a fost dotată Clinica ATI, două aparate de ventilație mecanică neonatologie pentru Clinica de Neonatologie – știți foarte bine că această clinică este una dintre cele mai importante clinici din țară datorită faptului că avem acest parteneriat cu Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant și nou-născuții cu malformații cardiace complexe sunt internați în Clinica de Neonatologie înainte de intervențiile chirurgicale. De asemenea, s-au cumpărat 13 videolaringoscoape și 10 sisteme de intubații dificile, cu care au fost dotate blocurile operatorii, Clinica ATI și Compartimentele ATI din structura spitalului și Unitatea de Primiri – Urgențe a spitalului, 16 defibrilatoare cu fonduri de la Ministerul Sănătății, cu care au fost dotate blocurile operatorii, Clinica ATI, Compartimentele ATI și anumite secții clinice. Nu existau defibrilatoare în majoritatea secțiilor și ne-am gândit să fie la fiecare nivel cel puțin un defibrilator funcțional și pe clădirile exterioare. Anul acesta, vom continua dotarea cu defibrilatoare, pentru ca fiecare secție clinică să aibă defibrilator pe secție în cazul unor urgențe”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Tîrgu Mureș.

Dotarea clinicilor cu ecografe
Tot anul trecut, s-au achiziționat ecografe la Clinicile Obstetrică – Ginecologie, Cardiologie, Pediatrie, Radiologie și Gastroenterologie. Dotarea celorlalte secții cu ecografe continuă și anul acesta. În plus, pentru îmbunătățirea calității intervențiilor chirurgicale oncologice și pentru buna desfășurare a actului chirurgical s-au cumpărat o serie de aparate medicale performante. „Una dintre dotările importante ale spitalului au fost ecografele. Am dotat spitalul cu ecografe de înaltă performanță, unul la Clinica de Obstetrică – Ginecologie, unul la Clinica de Cardiologie, două la Clinica de Pediatrie, trei la Clinica de Radiologie și unul la Clinica de Gastroenterologie. În cursul acestui an, în funcție de finanțare, vom continua și la celelalte secții clinice. Pentru a îmbunătăți calitatea intervențiilor chirurgicale oncologice, anul trecut s-a achiziționat, la blocul operator, o cameră gamma cu detectarea nodulului santinelă, pentru ca precizia intervențiilor chirurgicale oncologice să fie cât mai mare. Tot pentru îmbunătățirea calității intervențiilor chirurgicale s-au cumpărat la cele două blocuri operatorii de chirurgie două generatoare cu frecvență pentru intervențiile chirurgicale cu radio frecvență a varicelor. S-au mai cumpărat două platforme electrochirurgicale pentru buna desfășurare a actului chirurgical, 10 electrocautere. Clinica ATI a fost dotată cu trei aparate de ventilație mecanică de înaltă performanță”, a arătat dr. Claudiu Puiac.

Laboratorul de Anatomie Patologică, modernizat
Potrivit managerului SCJU Tîrgu Mureș, anul 2015 a fost anul în care s-a reușit aducerea la standarde moderne a Laboratorului de Anatomie Patologică, fiind vorba despre o investiție de peste 1,5 milioane de lei. Astfel, în prezent laboratorul are una dintre cele mai moderne linii de anatomie patologică din țară. „În Laboratorul de Anatomie Patologică nu s-au mai făcut investiții deloc sau aproape deloc de la deschiderea spitalului. Vom mai cumpăra microscoape și mese de lucru”, a punctat dr. Claudiu Puiac. Anul trecut, a început dotarea spitalului cu monitoare pentru sălile de operație și pentru secțiile clinice, iar astfel s-au achiziționat 50 de astfel de monitoare. În 2016, se vor mai achiziționa încă 100 de monitoare de funcții vitale, deoarece se dorește monitorizarea funcțiilor vitale a pacienților în condiții de maximă siguranță. „Având în vedere caracterul regional de urgență al spitalului, au fost investiții la nivelul blocurilor operatorii, s-au cumpărat mese operație de înaltă performanță, pentru blocul operator de ortopedie, neurochirugie și chirurgie generală. Tot la nivelul sălii de operație de neurochirurgie, s-a făcut o investiție într-un microscop operator de înaltă performanță. Valoarea investiției a fost de 1.864.997 lei. Această investiție a avut sursă de finanțare mixtă, atât de la Ministerul Sănătății, cât și din venituri proprii. În cursul acestui an, microscopul va fi updatat cu neuronavigație, astfel încât și la nivelul neurochirurgiei să avem dotare ultamodernă, pentru ca intervențiile neurochirurgicale să se desfășoare în condiții sigure și pacienții să beneficieze de operații profesioniste și cu aparatură de înaltă performanță”, a subliniat managerul SCJU Tîrgu Mureș.

Cum a stat spitalul la capitolul infecții nosocomiale
În privința infecțiilor nosocomiale, acele infecții pe care le putem contacta când suntem spitalizați sau primim îngrijire medicală, cel mai mare procent al infecțiilor a fost, anul trecut, la Clinica Anestezie și Terapie Intensivă. „Rata infecțiilor nosocomiale în cursul anului 2015: Clinica ATI: 2,40%; Clinica de Chirurgie Generală 1: 0,18%; Clinica de Chirurgie Generală 2: 0,03%; Clinica de Ortopedie: 0,39%; Clinica de Neurochirurgie: 0,40%; Clinica de Neonatologie: 0,25%; Clinica de Obstetrică-Ginecologie: 0,05%; Clinica de Pediatrie: 0,10%; Clinica de Neurologie 1: 0,40%; Clinica de Neurologie 2: 0,07%; Clinica Medicină Internă: 0,47%; Clinica Medicină Internă 2: 0,05%; Clinica Medicină Internă 3: 0,18%; Clinica de Nefrologie: 0,28%, cu o rată de spital de 0,25%”, a prezentat managerul SCJU Tîrgu Mureș.
Cât despre adresabilitatea pacienților din alte județe ale țării, anul trecut, această adresabilitate a fost în procent de 30%. Tot în 2015, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș au fost internați 42.780 de pacienți, cu o mortalitate de 3,42% în cadrul spitalului.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.