Home / Politic / Ciprian Dobre, propunere pentru îmbunătăţirea Legii finanţării partidelor politice

Ciprian Dobre, propunere pentru îmbunătăţirea Legii finanţării partidelor politice

Distribuie

111Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, care deţine şi funcţia de co-preşedinte al PNL Mureş, a afirmat, în cadrul unui interviu acordat portalului psnews, că actuala lege care reglementează finanţarea partidelor politice este incompletă şi ca atare se impune un act normativ mai transparent şi complet din toate punctele de vedere.

“Din 365 de zile sunt reglementate 60 de zile”

Întrebat ce părere are despre noua lege care reglementează finanţarea partidelor politice, Ciprian Dobre a răspuns că aceasta este incompletă deoarece reglementează doar o perioadă de 60 de zile, de campanie electorală. “2016 este un an cu două categorii de alegeri, un scrutin în care se alege autoritatea publică locală şi unul pentru autoritatea publică centrală, respectiv Parlamentul. În iunie şi noiembrie. Anul 2016 are 365 de zile. În ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice sunt reglementate astăzi 60 de zile. Perioada campaniei electorale pentru locale şi perioada campaniei electorale pentru Parlament. Din 365 de zile sunt reglementate 60 de zile. Restul de 305 de zile au rămas exact ca înainte şi se vorbeşte iarăşi în societate că s-a reglementat sau avem o lege care reglementează finanţarea partidelor politice. Nu, avem o lege care reglementează finanţarea partidelor politice pe timpul campaniei electorale. Cred că societatea românească, noi, partidele politice, avem nevoie de o reglementare unitară care să acopere toate cele 365 de zile ale anului. Cred că vom avea nevoie în special de a “rupe”, de a despărţi partidele poltice de interesul economic. Dacă în continuare partidele politice trăiesc – şi când spun trăiesc folosesc ghilimelele de rigoare – netransparent în ceeea ce priveşte primirea şi finanţarea lor, acelaşi lucru se va întâmpla şi când acel partid va ajunge la guvernare. Aici este un paradox. Practic, perioada de opoziţie întotdeauna trebuie folosită pentru reglajele mai fine sau mai puţin fine a mecanismelor de funcţionare în interiorul partidelor în opoziţie. Iar când ajunge la putere partidul să fie pus la punct cu alte cuvinte. Şi aici vorbesc în primul rând despre finanţare”, a menţionat co-preşedintele PNL Mureş.

“Noi nu putem să plătim un angajat la nivelul pieţei”

În viziunea lui Ciprian Dobre, “ar fi foarte bine ca o bună parte din finanţarea partidelor politice să se facă din fonduri publice, adică din buget”, iar modelul de finanţare să fie cel german. “De ce? Pentru că suntem la început şi nu cred că azi poţi să mergi în mod transparent încă la diferite companii mari de unde să ceri finanţare sau ele chiar să contribuie la finanţarea partidelor politice. Spre exemplu, Germania – şi spun asta în urma unei vizite pe care am făcut-o la departamentul unui partid care se ocupa chiar de finanţarea partidului. Acolo, atât cetăţeanul cât şi companiile spun în felul următor: noi avem nevoie ca partidele să fie puternice. Noi avem nevoie ca politicienii partidului X sau Y să fie puternici. Şi asta înseamnă să aibă şi resurse materiale, să aibă şi resurse umane bune. Ce înseamnă asta? Dacă ai resursa materială poţi să îţi angajezi oameni şi la departamentul financiar şi la comunicare şi peste tot. Oameni foarte buni, şi vă dau un exemplu din cadrul partidelor noastre. Noi nu putem să plătim un angajat la nivelul pieţei. Noi întotdeauna vom lua un tânăr care nu are aşa pretenţii mari, dar care nu are nici experienţa necesară şi atunci cred că un partid bine finanţat sau transparent finanţat va aduce oameni cu principii sănătoase şi profesionişti în ceea ce fac”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pe cine susține UDMR la alegerile pentru Primăria Târgu Mureș

Distribuie Adunarea Generală a UDMR Târgu Mureș a decis joi, 21 martie, ca organizația municipală …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.