Home / Administratie / Investiţii de 18 milioane lei în 2016, la Luduş

Investiţii de 18 milioane lei în 2016, la Luduş

Distribuie

1Consilierii locali ai oraşului Luduş au aprobat marţi, 2 februarie, cu unanimitate de voturi, bugetul localităţii pe anul 2016. Astfel, la capitolul „Venituri” este prevăzută suma de 43.948.000 lei, la „Cheltuieli” suma de 44.760.000 lei, deficitul bugetar de 812.000 lei urmând să fie acoperit din excedentul anilor precedent.

Bugetul, „ceva mai bun decât cel din 2015”

În formula de buget aprobată de aleşii locali din Luduş, capitolul „Venituri” se împarte în două secţiuni: 25.388.000 lei pentru funcţionare, respectiv 18.560.000 lei pentru dezvoltare. „Dacă ne raportăm la necesităţi, bugetul nu o să ne ajungă niciodată, dar dacă facem o comparaţie cu anul trecut, bugetul este ceva mai bun decât cel din 2015, deoarece avem câteva proiecte în continuare finanţate prin fonduri guvernamentale care au ridicat bugetul investiţiilor. Dacă anul trecut bugetul de investiţii al oraşului Luduş a fost sub 2 milioane lei, anul acesta bugetul investiţiilor este de 18 milioane lei. Ca atare, nu putem decât să fim extraordinar de mulţumiţi de acest buget”, a precizat Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş. „Avem trei proiecte cu finanţare din fonduri guvernamentale. Primul este cel de asfaltare integrală a străzii Policlinicii – Pieţei, care este în proporţie de 99% finalizat, urmând să mai facem anumite „trageri” de la bugetul de stat, este vorba de încă 292.000 lei. De asemenea, mai avem un proiect de modernizare a străzii Avram Iancu – Florilor şi mai avem de „tras” la acest proiect 875.000 lei. În fine, un proiect foarte mare, de modernizare de străzi prin metode alternative până în anul 2017, din care anul acesta vom avea o „tragere” de 9.154.000 lei. Aceste trei proiecte ne-au ridicat mult bugetul”, a adăugat Cristian Moldovan.

2

Echilibru pentru dezvoltarea oraşului

De asemenea, edilul şef al oraşului Luduş a subliniat că proiectul de buget pentru anul 2016 a beneficiat de o construcţie echilibrată şi a mulţumit consilierilor pentru votarea proiectului în unanimitate. „Trecând cu vederea cele trei investiţii mai care au ridicat mult bugetul, avem un buget peste anii precedenţi, pe care noi l-am prioritizat la nevoile pe care le-am sesizat de la cetăţeni în dezbaterea publică pe care am avut-o şi am încercat să facem o împărţire a bugetului proporţional pe toate domeniile de activitate, să fie un buget cât mai echilibrat pentru a asigura o dezvoltare a oraşului nostru pe un termen lung, pentru că sunt anumite lucrări bugetare care sunt făcute pentru proiecte care sunt vizate pe mai mulţi ani. În opinia mea, bugetul este bun şi mă bucur că a fost votat în unanimitate de către consilierii locali. Putem spune că aprobarea bugetului în unanimitate este o dovadă că este bine făcut, nu am avut contestaţii majore, doar anumite rectificări punctuale. Le mulţumesc consilierilor care şi-au exprimat anumite puncte de vedere pentru a face alocări pe diverse investiţii. Apreciez consilierii care se implică, pe care îi interesează viitorul oraşului nostru şi le mulţumesc pentru acest lucru”, a menţionat Cristian Moldovan.

3

Taxele şi impozitele locale, „îngheţate”

Referindu-se la veniturile proprii estimate pentru 2016, primarul oraşului Luduş a reamintit că în acest an taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate. „Am făcut şi o estimare a încasărilor pe anul acesta după noul Cod fiscal care ne aduce un plus de valoare la bugetul local de care am ţinut cont şi sper să fie dus la bun sfârşit. Aş mai adăuga că decizia Executivului Primăriei oraşului Luduş este să nu mărim impozitele pe anul 2016, iar modificările făcute la buget sunt o ajustare la noul Cod fiscal”, a punctat Cristian Moldovan.

Proiect în pericol, la Spital

Unul din subcapitolele importante ale bugetului este cel de „Sănătate”, pentru care sunt prevăzute cheltuieli de 4.554.00 lei, din care 4.295.000 lei pentru spitale generale. Din suma respectivă, 3.538.000 lei vor fi utilizaţi pentru cheltuieli neeligibile pentru susţinerea proiectului cu finanţare europeană pentru „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului „Dr. Valer Russu” din localitate. „La subcapitolul „Sănătate” avem o alocare bugetară mare deoarece avem un proiect care este încă din păcate în derulare, pe fonduri europene, deşi exerciţiul financiar s-a terminat la finele anului 2015. Este vorba despre reabilitarea ambulatoriului Spitalului Orăşenesc Luduş din fonduri europene, proiect care este împărţit în două: un proiect de construcţie şi reabilitare a spaţiului care s-a finalizat la sfârşitul anului 2015, la care avem o finanţare de 1 milion lei. Din păcate, există o a doua etapă a acestui proiect, respectiv achiziţionare de aparatură medicală şi mobilier pentru dotarea acestui ambulatoriu. La ora actuală nu am desemnat niciun câştigător din cauza contestaţiilor care s-au făcut. Aici am o nemulţumire maximă deoarece în urma contestaţiei firmei care a pierdut licitaţia noi am făcut demersurile pentru a soluţiona această contestaţie în cadrul Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor. Din păcate, această comisie nu şi-a luat responsabilitatea de a lua o decizie clară. Ca atare, am ajuns să scoatem din nou la licitaţie achiziţia de aparatură. Bineînţeles că am depăşit termenul şi datorită acestui fapt achiziţia respectivă se va face din bugetul local. Vom solicita, şi probabil vom primi o aprobare în acest sens, pentru un împrumut pentru achiziţionarea aparaturii respective. Sperăm ca până în 31 iunie să încheiem acest proiect pentru că dacă depăşim termenul respectiv vom fi nevoiţi să restituim şi banii pe care i-am atras de la Uniunea Europeană pentru întreg proiectul, inclusiv pentru construcţie”, a afirmat Cristian Moldovan.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.