Senatorul Frătean dixit: „Legile, valori supreme în democraţie” Politic
  • admin
  • 1 comentarii
  • 135 Vizualizări

Senatorul Frătean dixit: „Legile, valori supreme în democraţie”

111Senatorul PSD de Mureş Alexandru Petru Frătean a susţinut miercuri, 3 februarie, declaraţia politică cu tema „legile, valori supreme în democraţie”.

Redăm în rândurile de mai joc conţinutul integral al declaraţiei politice:

„Responsabilitatea principală a unui parlamentar, dincolo de percepția publică uneori greșit interpretată cum că trebuie și poate să le rezolve pe toate, este și rămâne aceea de a face legi: legi care să servească intereselor oamenilor și da, legi care să rezolve din problemele lor.

Fiind la începutul celei de-a șaptea sesiuni parlamentare și penultima din mandatul 2012-2016, consider că este un momentul oportun, fără intenția unui bilanț final, al unei inventarieri a activității mele din această perspectivă. Am inițiat până în prezent, în calitate de coautor, 51 de proiecte de legi care fie reglementează în premieră, fie modifică și completează legislația în vigoare într-un areal vast de domenii, însă cele mai multe dintre acestea se regăsesc în domeniul muncii și protecției sociale, care îmi este mai aproape prin experiența și expertiza pe care le am. Un alt criteriu de eficiență, mai relevant pentru activitatea legislativă, este numărul inițiativelor legislative devenite legi, iar din această perspectivă mă declar mulțumit că sunt astăzi în vigoare 11 legi care poartă și semnătura mea.

În perioada următoare voi continua să-mi concentrez activitatea în această direcție, inclusiv în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială pe care o conduc, și am, alături de colegii din grupul senatorial PSD, câteva priorități legislative cu impact pentru societatea românească care trebuie finalizate.

Una dintre acestea este Legea Dării în Plată care trebuie să soluționeze problemele realităților de pe piața creditelor ipotecare, oferind posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă să cedeze băncii imobilul care fusese ipotecat, iar astfel debitorul scapă de datorie. Noi considerăm că această lege trebuie să sprijine şi să-i ajute pe cetăţenii români, persoane fizice, care au contractat credite pentru a-şi achiziţiona o locuinţă şi au intrat într-un impas, nu pe cei care în urma unor investiţii au intrat în faliment. Sigur că ne interesează să găsim o soluţie echilibrată, în aşa fel încât sistemul bancar să nu fie afectat major, însă cetăţenii români care au avut şi au probleme în continuare să poată să fie ajutaţi, mai puțin cei care au gândit achiziţionarea de imobile prin credite pentru scopuri comerciale sau pentru afaceri.

Un al proiect pe care îl avem în vedere pentru a fi adoptat în cel mai scurt timp este legea privind impozitul specific, adresat special companiilor din turism și alimentație publică care au până în 5 mil. de euro cifra de afaceri și maximum 250 de angajați, prin care se elimină impozitul pe profit și se adaugă acest impozit specific, ceea ce aduce un avantaj prin surplusul de bani care rămân și pot fi folosiți pentru investiții, dezvoltare și modernizări.

De asemenea, o lege mult așteptată, dar care are nevoie de o dezbatere serioasă la toate nivelurile în societate deoarece impactul ei este pe termen lung este Legea unitară a salarizării bugetarilor, care trebuie să aducă o anumită ordine în sistemul de salarizare, să reaşeze ierarhia valorilor în funcţie de competenţe, atribuţii, responsabilităţi şi să se respecte principii de echitate, competenţă şi stimularea performanţei.

Nu în ultimul rând, trebuie să reluăm proiectul de lege și să ne punem în acord cu decizia Curții Constituționale în privința prevederilor Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene – Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Am nominalizat doar câteva dintre prioritățile legislative, însă ele sunt mult mai multe și sunt convins că vom avea și în acest an, cu o activitate complexă și intensă, ca și anii trecuți, sute de proiecte de legi dezbătute și adoptate în Senatul României prin care ne aplecăm atenția asupra problemelor societății. În concluzie, o activitate legislativă importantă pentru perioada următoare!”

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Nu d-le Fratean,nu aveti dreptate.Unde ati citit sau ati auzit aceasta falsitate ?Nu legile sint valori supreme in democratie ,ci legalitatea si LIBERTATEA.Mai multe legi ,mai putina libertate zicea un nene pe care-l chema CICERO.Pai ce , pe timpul lui Ceausescu nu aveam legi ?Intrebare retorica:avem legalitate in Romania ?avem libertate in Romania ?(atentie , libertate nu este sinonim cu libertin sau dezordine sociala).In rest , nu pun la indoiala capacitatea dv,intelectuala,mai ales ca va si cunosc(sic!).

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE