Interzicerea vânătorii cu scop sportiv, dezbătută la “Papiu” Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 288 Vizualizări

Interzicerea vânătorii cu scop sportiv, dezbătută la “Papiu”

KODAK Digital Still Camera

Clubul de dezbateri Mindbusters a organizat miercuri, 3 februarie, de la ora 18.00, în amfiteatrul Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş, o dezbatere economică pe tema vânătorii sportive, fiind pusă în discuție moțiunea: „Vânătoarea cu scop sportiv ar trebui interzisă”. Au participat șase elevi ai colegiului, împărțiți în două echipe, aceștia au fost coordonați și arbitrați de prof. dr. Briena Stoica, profesoară de engleză și dirigintă a clasei a XI-a C.

“Guvern” vs. “Opoziție”

Dezbaterea academică s-a desfășurat în formatul World School Debate. Profesoara Briena Stoica a deschis evenimentul prezentându-le celor prezenți regulile dezbaterii. Moțiunea a fost susținută de Echipa Guvernului formată din elevii: Ana-Maria Puiu, clasa a XI-a C, Ada Romanți, clasa a XI-a C, și Andrei Florea, clasa a XI-a A, și a fost contestată de Echipa Opoziției din care au făcut parte elevii: Anda Bălan, clasa a XI-a C, Tudor Lirca, clasa XI-a A, și Andrei Nicușan, clasa XI-a A. „Denumirile echipelor nu au nicio legătură cu politica, se referă strict la poziționarea lor”, a precizat prof. dr. Briena Stoica. Fiecare elev a ținut un discurs de cinci minute, a început Ana-Maria Puiu din Echipa Guvernului, apoi a luat cuvântul Anda Bălan din Echipa Opoziției și s-a continuat alternativ. Conform regulilor dezbaterii cei din cealaltă echipă au avut dreptul să-l întrerupă și să-i pună întrebări vorbitorului pe parcursul celor cinci minute, cu excepția primului și a ultimului, considerate minute protejate.

KODAK Digital Still Camera

Propunerea „Guvernului”, respinsă

Elevii s-au documentat foarte bine pentru a-și susține punctele de vedere, au prezentat, fără să exagereze, date statistice, argumente privind importanța protejării mediului și a fondului cinegetic sau privind importanța vânătorii ca activitate economică. Dezbaterea a fost dinamică și antrenantă și pentru cei din sală, o parte dintre părinții elevilor, colegi de la Papiu, dar și câțiva elevi ai Liceului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș. Una dintre propunerile echipei care a susținut interzicerea vânătorii sportive a fost înlocuirea acesteia, pentru gestionarea eficientă a fondului cinegetic, cu vânătoarea profesionistă. „Vânători care au terminat o faculte de profil și care au învățat despre importanța biosistemului și biodiversității”, a subliniat eleva Ada Romanți.

Cei din echipa Opoziției au susținut în schimb continuarea vânătorii cu scop sportiv, datorită importanței economice a acesteia, având un rol important în dezvoltarea locală datorită veniturilor aduse de turism. „Avem practic ideea că vânătorii sunt iraționali și noi vrem să instituim vânătoarea profesională, atunci dacă avem pe stradă șoferi care nu conduc foarte bine și câțiva din acele câteva milioane sunt considerați iraționali să interzicem condusul și să lăsăm pe stradă numai șoferi de curse”, a punctat Tudor Linca. La final, cei prezenți în sală au votat echipa care li s-a părut mai convingătoare. „Opoziția” a strâns cu trei voturi mai mult și a câştigat dezbaterea.

KODAK Digital Still Camera

„Nevoia de sens”

„Ceea ce mă motivează, în primul rând, este nevoia de sens pe care elevii o simt acut. Învață foarte multe lucruri disparate și au dificultăți în a sintetiza și armoniza toată informația într-un tot unitar care să confere sens. Clubul de dezbateri îi determină să analizeze tot ce știu în legatură cu un subiect, să cerceteze ca să evite carențele în argumentare. Formatul de dezbateri World School este utilizat peste tot în lume în campionatele de dezbateri, iar eu l-am învățat datorită seminariilor de formare oferite de ARDOR – Asociația Română de Dezbatere, Oratorie și Retorică, cu care suntem parteneri”, a declarat prof. dr. Briena Stoica.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE