Home / Social / Muniție din cel de-al Doilea Război Mondial găsită în zona Libertății

Muniție din cel de-al Doilea Război Mondial găsită în zona Libertății

Distribuie

IMG_20160204_102518 - Copy

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit pentru asanarea unui teren de muniție rămasă neexplodată, pe strada Libertății, în ziua de joi 4 februarie. Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt –  Lt. Mihai Gagyi, ISU ”Horea” Mureș, membrii echipei pirotehnice au identificat şi ridicat o grenadă antitanc, o grenadă ofensivă, una defensivă, 670 de cartușe de infanterie și elemente de muniție care, cel mai probabil, provin din al Doilea Război Mondial. Acestea au fost ridicate, transportate şi depozitate în siguranţă, urmând să fie distruse.

IMG_20160204_103414 - Copy

Muniţiile neexplodate sunt încărcături de luptă explozive sau toxice rămase din primul şi cel de al  doilea război mondial ca urmare a operaţiunilor de luptă, depozitare sau transport executate de către armată pe întreg teritoriul ţării. Locurile unde se găsesc astfel de muniţii sunt ­la suprafaţa pământului, pe terenuri agicole, în desişuri, în păduri sau îngropate sub  pământ. Acestea ies  la iveală cu  ocazia arăturilor, săpăturilor pentru  fundaţii de clădiri, defrişărilor, lucrărilor de irigaţii, ­în zidăriile unor construcţii vechi rămase neobservate din timpul războiului, ­sub apă în râuri, lacuri sau bălţi.

Muniţii din primul  război mondial (1914­1918) la care focoasele şi încărcătura explozivă funcţionează perfect, deşi la prima vedere, par mâncate de rugină, se găsesc încă și în zilele noastre pe teritoriul țării. Periculoase sunt atât muniţiile rămase din cel de­al doilea război mondial, cât şi grenadele noi nouţe ce au apărut în circulaţie în ultima vreme. Din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezintă, cele mai periculoase sunt muniţiile folosite, dar neexplodate de artilerie sau bombele  de aviaţie căzute în pământ. La toate acestea focoasele sunt puse în  funcţiune, dar pot fi blocate de un fir de praf sau o scamă, ceea ce face ca la cea mai mica mişcare sau lovire a lor, focosul să funcţioneze, şi muniţia să explodeze.

Cu 2 ore înainte de executarea exploziilor muniţiei populaţia din zonă este avertizată şi se evacueazăpe o rază de 2­3 km în jurul poligonului, interzicându­se accesul. După distrugerea muniţiei  se mai cercetează amănunţit  zona, după care se consideră lucrarea încheiată. Oricât de departe este în timp, pentru pirotehnicieni războiul nu s-a terminat încă, aceștia acţionând în permanenţă pentru îndepărtarea urmelor lui şi fiind permanent conştienţi că nu pot greși decât o singură dată.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

2 comentarii

  1. Prin anii 80 un locotenent pe la PRUNDUL BARGAULUI-dupa o aplicatie a ramas cu vreo 25 de Kg de trotil,a sapat o groapa si in urma exploziei pe valea aia toate casele pe vreo 15 Km au ramas fara geamuri.Seismologii au crezut ca a fost un cutremur in zona respectiva.

  2. Ce sa inteleg din articolul de mai sus?Ca pe o raza de 23 Km-fata de poligonul respectiv trebuie evacuata populatia???Matematic..2 raze =al unui cerc =diametrul cercului.Inseamna ca pe 46 de Km nu trebuie sa fie nimic.Ce se distruge vreo bomba nucleara?Exagereaza si ziaristii astia sa sperie populatia.Rezolvarea este ff simpla?In asa zisul poligon-faci o groapa de jumatate de metru,pui acolo vreo cateva calupuride 200 gr de trotil..cam 5 bucati-apoi deasupra lor capturile astea ruginite-le acoperi cu pamant-si le detonezi cam de la 100m.Genistii ISU asa PROCEDEAZA,dar nu e bine.Jumatate din munitiile ruginite sunt aruncate in vazduh,si raman intacte.Este un procedeu 2000%eficient-se numeste DELABORARE??Pot fi contactat sa le demonstrez distrugerea 100% a tuturor elementelor de munitii din ceea ce se vor a fi distruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.