Pașii care îi ajută pe pacienții cu boala Parkinson să ducă o viață mai bună Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 216 Vizualizări

Pașii care îi ajută pe pacienții cu boala Parkinson să ducă o viață mai bună

12633543_785910468208006_5943988245111937405_oPrima întâlnire din acest an a Clubului Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș a avut loc vineri, 5 februarie. Invitații au fost întâmpinați, la intrarea în sala de conferințe a Hotelului Grand, cu lalele din hârtie pe care erau scrise mesaje motivaționale, întâlnirea fiind ușor emoționantă. Având tema „Iubește oamenii care te iubesc!”, evenimentul s-a bucurat de prezența a zeci de pacienți cu boala Parkinson, medici, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai spitalelor din oraș, ai Casei de Asigurări de Sănătate Mureș și ai Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

Președintele Clubului și autorul cărții „Virtuți Adomite”, cardiologul Dan Fărcaș, a prezentat programul educațional „Virtuti Adormite”, încercând să-i convingă astfel pe pacienți să-și accepte boala și să conștientizeze unicitatea lor ca indivizi. „În această zi, Clubul Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș își dorește să continue provocarea începută anul trecut, și anume continuarea demersurilor în vederea înființării Centrului Național de Educație pentru Pacienții cu Boala Parkinson și ulterior pentru pacienții cu boli cronice, structură absolut necesară, deoarece concluzia pregnantă a interacțiunii mele cu pacienții este una cât se poate de certă: în România, pacientul nu este suficient de bine informat. Pacientul nu știe ce posibilități și ce opțiuni terapeutice are, ce variante are”, a precizat dr. Dan Fărcaș.

O structură educațională în sprijinul pacienților
Medicul a relatat că sunt dese situațiile în care medicul i se adresează
pacientului cu cuvinte pe care bolnavul nu le cunoaște sau nu le înțelege. De aceea, este nevoie de o structură educațională care să vină în întâmpinarea nevoilor pe care le au pacienții. „Tocmai de aceea este absolut necesar să înființăm niște structuri organizatorice, cu niște structuri educaționale, care să vină în întâmpinarea acestei nevoi a pacientului de a fi informat și de a ști foarte bine ce se întâmplă cu organismul lui și ce posibilități terapeutice are”, a arătat dr. Mircea Fărcaș.

Schimbarea tiparului mental
Pacienții cu boala Parkinson se trezesc zi de zi captivi în propriul corp, deoarece corpul lor nu vrea să facă ceea ce ar dori ei, a subliniat medicul. Ei nu trebuie să trăiască cu impresia că boala Parkinson este o boală incurabilă.
„Boala Parkinson este o boală lent progresivă, cu evoluție necruțătoare și, din nefericire, mulți dintre noi credem că boala Parkinson continuă să rămână o boală incurabilă. Conform accepțiunii internaționale, boala incurabilă este o boală la care nu s-a semnalat niciun caz de vindecare. Ce înseamnă vindecare? Vindecarea este un termen foarte alambicat. Percepția noastră asupra vindecării este diferită. Mulți credem că vindecarea înseamnă o restabilire totală a funcțiilor dinainte de a veni în contact cu boala respectivă. E un concet total greșit dintr-un anumit punct de vedere, pentru că într-o boală cronică leziunile sunt ireversibile. Atunci, vindecarea la un pacient cu boală cronică înseamnă găsirea unor modalități de compensare a deficiențelor cauzate de boală. Termenul de boală incurabilă rămâne cu multe semne de întrebare”, le-a explicat participanților dr. Mircea Fărcaș.
Totodată, potrivit medicului, pacienții cu boala Parkinson nu trebuie să se limiteze doar la tratamentul medicamentos. Pe lângă acest tratament, ei trebuie să aibă în vedere câțiva pași simpli, la dispoziția tuturor. Astfel, pacienții trebuie să apeleze la terapii alternative cu eficiență dovedită în boala Parkinson, să își schimbe tiparul mental și să aibă o relație bună cu medicul curant. Dr. Dan Fărcaș a transmis că o gândire pozitivă îmbunătățește calitatea vieții. „Atunci într-adevăr faci ceva pentru tine, pentru că, în accepțiunea mea, a lua medicamente nu înseamnă că faci ceva pentru tine. Efortul de a scoate trei pilule dintr-o cutie și a le înghiți nu înseamnă că faci ceva pentru tine. Trebuie să-ți mobilizezi organismul, să găsești resursele interioare și să le dai drumul la treabă”, a afirmat dr. Dan Fărcaș.

Pacienții, să creadă în ameliorarea bolii
El a mai arătat că încă nu este unanim acceptată ideea de regresie a simptomelor în boala Parkinson, deși sunt o mulțime de cazuri acceptate de forurile medicale, care au demonstrat că prin programe specifice și individualizate este posibilă ameliorarea calitatea vieții. Pacienții trebuie, potrivit medicului, să creadă că este posibilă această ameliorare, iar ulterior să facă demersurile necesare pentru a se întâmpla acest lucru. Programul „Virtuți Adormite” își dorește să-i ajute pe oameni să-și schimbe tiparul mental. „Trebuie să fii perseverent și să ai o gândire adecvată. Aici vine menirea programului „Virtuți Adormite”, care își dorește să faciliteze schimbarea tiparului mental, să-i ajute pe cei suferinzi sau pe cei sănătoși să dea afară pe „nu pot”, pe „incurabil” și pe „imposibil” din viața lor. În acel moment, vom vedea cum limitele pe care noi ni le-am impus sau ne-au fost impuse de alții se vor îndepărta și orizontul nostru se va lărgi”, a menționat medicul.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE