Home / Reviste / Reghin / Donare de sânge pentru salvarea de vieți la Reghin

Donare de sânge pentru salvarea de vieți la Reghin

Distribuie

1Sediul Primăriei Reghin a fost vineri, 5 februarie gazda unei acțiuni de înscriere a voluntarilor în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem grație campaniei inițiate de postul de televiziune DAReghin TV,  organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Mureş. Acțiunea vine în sprijinul persoanelor bolnave de leucemie, în special a lui Andrei Lițiu de 23 de ani, diagnosticat în cursul anului trecut cu leucemie acută monoblastică şi monocitară.  ”Pornind de la cazul binecunoscut al Norei Chifor, diagnosticată cu leucemie,  în care comunitatea reghineană a răspuns promt, același lucru dorim și în cazul lui Andrei Lițiu. Pornind de la suferința și nevoia lui,  DAReghin TV împreună cu Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Mureş a gândit o campanie pentru a sensibiliza comunitatea locală. E vorba în cele din urmă despre solidaritate umană, asta este cel mai important, dacă putem să fim alături de el. Poate cineva în final va fi compatibil pentru donarea de celule stem, atunci înseamnă că avem o împlinire, dar mai presus de toate, e vorba de solidaritatea umană. Andrei este într-o fază în care face un tratament cu citostatice, urmând în faza următoare găsirea unui donator compatibil, și apoi donarea preopriu-zisă de celule stem. Andrei ne-a vizitat la redacție, este optimist, pentru el această acțiune este foarte importată, e atât de încântat că oamenii au răspuns afirmativ la această campanie. Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Mureş întotdeauna a răspuns afirmativ, când am inițiat această campanie am luat legătura cu Marinela Lazăr, și dânșii au fost extrem de promți, și au răspuns prezent ca și în alte dăți unor astfel de acțiuni”, ne-a declarat Ovidiu Ilisan, director general DAReghin TV.

Sperăm ca Andrei să treacă cu bine peste toate aceste încercări”

Au răspuns poztiv campaniei aproximativ 70 de reghineni, care au donat sânge, printre care și sportivii Clubului ”Avântul” din localitate. ”Baza de date a Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Mureş va lucra, se vor face analize complexe, se vor centraliza toate datele, fiecare donator va fi informat , iar în a doua etapă, dacă se va găsi această compatibilitate va urma donarea propriu-zisă de celule stem, o procedură destul de complexă în timp. Sperăm ca din cei care au fost astăzi să doneze, aproximativ 70 de persoane din Reghin, de la societățile comerciale din oraș, sportivii de la Clubul ”Avântul” Reghin, alți tineri care au văzut mesajele noastre se va găsi cel puțin un donator compatibil de celule stem pentru Andrei Lițiu. Sperăm ca Andrei să treacă cu bine peste toate aceste încercări și să zâmbească și să se bucure de viață”, a precizat Ovidiu Ilisan.

Gest mic pentru cei sănătoși, extrem de important pentru cei bolnavi

2Marinela Lazăr, psiholog la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Mureș, colaborator în cadrul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem a subliniat importanța implicării populației prin astfel de acțiuni, care pot duce la salvarea altor vieți. ”Înscrierea în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem este un gest mic pentru noi oamenii sănătoși, dar extrem de important pentru foarte mulți bolnavi. Așa cum Andrei are astăzi nevoie de noi, mâine, poimâine, sau poate chiar azi, cazuri precum cel al lui Andrei sunt mult mai multe în țară. Andrei suferă de o boală severă a sângelui, este vorba de leucemie, și el poate fi ajutat printr-un transplant de celule stem, dar acest transplant nu poate fi făcut dacă noi nu ne înscriem în acest Registru Național al Donatorilor de Celule Stem, care de fapt este o bază de date unde se pot înscrie persoane sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani care sunt de acord să ajute o persoană aflată într-o situație atât de delicată. Înscrierea constă în completarea formularelor de adeziune și în donarea a circa 15 ml. de sânge din care se fac testele genetice necesare pentru a compara profilul genetic al bolnavului cu cel al persoanei sănătoase. După această acțiune, aceste eprobete de sânge pe care noi le-am recoltat vor ajunge la un laborator specializat . Din aceste eprobete se va face profilul genetic al persoanei, va fi introdus în registru, în care se caută donatorii compatibili pentru bolnavii de leucemie. Este posibil ca din cei care au donat astăzi sânge să fie un salvator al unei vieți. Noi nu știm exact cine cu cine este compatibil, de aceea avem nevoie de aceste eprubete cu sânge pentru a putea face profilul genetic al peroanei. Marele nostru câștig este înființarea acestui registru, este funcțional din aprilie 2013, așa avem posibilitatea să aducem grefe pentru bolnavii de leucemie și din străinătate, cum de altfel putem să și dăm în străinătate. Până la apariția acestui registru în 2013 bolnavii de leucemie erau obligați , cei care puteau să adune o sumă exorbitantă de sute de mii de euro, să meargă în străinătate pentru această procedură. Prin înființarea acestui registru acest lucru se poate face la noi în țară, astfel noi îi putem ajuta pe apropiații noștri”, ne-a declarat Marinela Lazăr.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Detalii despre proiectul noului Spital Municipal cu 7 etaje din Reghin

Distribuie Agenția pentru Protecția Mediului Mureş anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.