Home / Sanatate / Gândirea pozitivă, modalitatea prin care putem avea o calitate a vieții mai bună

Gândirea pozitivă, modalitatea prin care putem avea o calitate a vieții mai bună

12621960_785910594874660_3056149853900233817_oPacienții cu boala Parkinson care au luat parte vineri, 5 februarie, la prima întâlnire din acest an a Clubului Pacienților cu Boala Parkinson din Tîrgu Mureș au primit din partea medicilor o mulțime de sfaturi despre importanța pe care o are gândirea pozitivă în creșterea calității vieții și în prevenirea complicațiilor.

Prezent la întâlnire, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi le-a transmis pacienților cu boala Parkinson că jumătate din tratament este în mintea lor, astfel un psihic bun și o atitudine pozitivă pot ajuta mai mult decât toate medicamentele din lume. Medicul a spus că asocierea „virtuți adormite scoate la iveală faptul că fiecare dintre noi avem calitățile noastre și fiecare pacient, indiferent de stadiul bolii în care se află, poate avea în interior resursele ca să treacă peste această boală”. „În medicină, avem trei tipuri de prevenție: primară, secundară și terțiară. Fiecare dintre ele se adresează unui anumite componente a bolii respective. Pentru profilaxia primară sunt importanți factorii de risc, pentru profilaxia secundară, odată boala apărută, sunt importante etapele și sunt importanți pașii care se fac ca să nu apară complicații, iar în profilaxia terțiară mă interesează calitatea vieții pacientului și prevenirea complicațiilor. Programul „Virtuți Adormite”, care a devenit, în opinia mea, un brand național se adresează tuturor celor trei tipuri de profilaxie. Această asociere de termeni contradictorii scoate la iveală faptul că fiecare dintre noi avem calitățile noastre și fiecare pacient, indiferent de stadiul bolii în care se află, poate avea în interior resursele ca să treacă peste această boală”, a transmis prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi.

12694516_785910671541319_3367483400312931610_o„Mai importantă este gândirea pozitivă”
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș, le-a vorbit invitaților în calitate de bolnav cronic. Medicul a spus că pacienții cu boli cronice trebuie să învețe să trăiască o viață întreagă cu bolile de care suferă, în acest sens relația medic – pacient fiind importantă. Mai importantă este, însă, potrivit medicului, gândirea pozitivă. „Așa cum ne spune și autorul Dan Fărcaș în cartea „Virtuți Adormite”, pe lângă toată dezordinea ce ți-o creează apariția unei boli cronice, este un lucru cu care va trebui să trăiești. E o formă prin care te poți redefini și poți deveni mai bun, să trăiești cu ceva ce nu poți schimba (…) Eu vă doresc să țineți cont de relația medic – pacient, de ceea ce poate oferi industria farmaceutică și, mai ales, să credem în noi. Dacă credem în noi, atunci totul va fi mai ușor”, le-a transmis dr. Remus Șipoș participanților.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Parteneriat important pentru UMFST Târgu Mureș

Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, …